Cele mai citite
 


Centru modern pentru hemodializă
joi, 30 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 30 iul /Agerpres/ - Unul dintre cele mai mari şi moderne centre de hemodializă din România a fost inaugurat joi, la Spitalul de Nefrologie "Carol Davila", singurul spital cu această specialitate din ţară

Construcţia noului centru a fost posibilă cu finanţarea integrală a Primăriei Sectorului 1, care a investit aproximativ 32 de milioane de lei, adică 8 milioane de euro.

"O sumă foarte mare, dar care era necesară pentru a permite buna funcţionare a spitalului. Partea veche a spitalului va intra şi ea în consolidări, pentru a putea ca, în caz de cutremur, să dispunem de unităţi sanitare funcţionale", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Acesta a menţionat că lucrările pentru acest centru au început în 2005 şi au fost căutate soluţii arhitecturale care să se armonizeze cu clădirea veche a spitalului, care este o clădire de patrimoniu.

Edilul Sectorului 1 a spus că mai sunt încă lucruri de făcut în ceea ce priveşte dotarea care este foarte importantă, dar cu ajutorul Primăriei Generale şi al Ministerului Sănătăţii se vor putea realiza şi acestea.

Andrei Chiliman a menţionat că noul edificiu beneficiază de parcare pentru ambulanţe şi maşinile tehnice, dar şi pentru medici, precum şi de un adăpost local pentru apărare antiaeriană.

Lucrările de consolidare la spitalul vechi vor fi finalizate în 2010, finanţarea lucrărilor fiind asigurată prin accesarea de fonduri externe în limita a 4,9 milioane de lei, precum şi de la bugetul local al Primăriei Sectorului 1 cu suma de 9,1 milioane de lei.

Primarul Sectorului 1 a reliefat că principala sa preocupare de la preluarea mandatului a fost consolidarea spitalelor pentru a putea oferi cetăţenilor siguranţa asistenţei medicale şi în caz de calamităţi.

Acesta a spus că au fost consolidate Spitalul de Arşi, două corpuri ale Spitalului de Urgenţă, unde urmează să se finalizeze, spre sfârşitul anului, un departament special pentru chirurgie plastică şi reparatorie, se consolidează şi Spitalul de Stomatologie, alte corpuri de la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu". La acest din urmă spital urmează să se construiască, din 2010, un centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică absolut necesar pentru medicina românească a reliefat edilul Sectorului 1.

"Chiar dacă bugetul, anul acesta, este mai mic decât cel prevăzut la începutul anului, nu vom renunţa la acest proiect", a precizat Andrei Chiliman.

Conf. dr. Mircea Penescu, managerul Spitalului de Nefrologie "Carol Davila", a declarat la inaugurare că "a fost şansa excepţională a unităţii spitaliceşti de a se afla geografic pe teritoriul Primăriei Sectorului 1 şi de a întâlni nişte oameni cu totul deosebiţi care au înţeles esenţa demersului, şi anume de a da uneia dintre cele mai defavorizate categorii de pacienţi, renalii cronici şi în special celor dializaţi, şansa unui spital la cele mai înalte exigenţe".

Acesta a explicat că noul centru va intra efectiv în funcţiune în aproximativ două săptămâni, întrucât clădirea veche intră în consolidare.

Noul centru va asigura supravieţuirea a 300 de pacienţi hemodializaţi, în ambulatoriu care necesită trei hemodialize pe săptămână. Centrul dispune de trei nivele cu 50 de locuri pentru dializă în corpul A, iar în corpul B va fi amenajată o policlinică.

Conf. dr. Penescu a făcut referire la faptul că cele 149 de paturi din clădirea veche vor fi transferate în noul centru în perioada consolidării.

Privitor la dotare, managerul şi-a exprimat speranţa că, pe lângă dotarea primită de la Primăria Generală, Ministerul Sănătăţii (MS) va asigura aparatura de înaltă performanţă.

Directorul Administraţiei Spitalelor din Primăria Generală, dr. Marius Savu, a opinat că modelul Primăriei Sectorului 1 ar trebui folosit şi de alte primării. El a subliniat că este prima clădire nouă construită cu bani publici, reliefând necesitatea unui sistem integrat în ceea ce priveşte finanţarea şi dotarea spitalele alcătuit de MS, Primăria Generală şi primăriile de sector. AGERPRES/(Cornelia Stanciu, Livia Popescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MEDTRONIC ADAUGĂ UN PORTOFOLIU DE APARATURĂ DE DIALIZĂ ŞI NOI SOLUŢII DE ÎNGRIJIRE RENALĂ, PRIN ACHIZIŢIONAREA BELLCO Medtronic plc (NYSE: MDT) anunţă achiziţionarea companiei private Bellco, pionier în soluţii de tratament prin hemodializă. Decizia serveşte angajamentul de a îmbunătăţi rezultatele obţinute, de a extinde accesul la tratamente şi de a optimiza costurile şi eficienţa în cazul bolii renale în stadiu final...
Alba: Hemodializa, posibilă şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Pacienţii din Alba care necesită hemodializă pot face acest tratament de curând şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, fără a mai fi necesar să fie transferaţi în alte centre, cu riscurile inerente transportului unor bolnavi critici.
Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular cu participare internaţională - Ştiinţă şi inovaţie la cele mai înalte standarde Pentru prima oară în domeniul nefrologiei, un congres medical va îmbina teoria ştiinţifică şi practica atelierelor de lucru. Zeci de ore de dezbatere, transmisiuni live de la Institutul Clinic Fundeni, totul într-un singur eveniment medical de renume: Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă...
'Dializa de vacanţă' - program pentru bolnavii aflaţi în concediu Programul ''Dializa de vacanţă'' asigură rezervarea şedinţelor de dializă astfel încât pacienţii pot pleca în concediu, continuându-şi totodată şedinţele de tratament prin hemodializă la cele mai înalte standarde de calitate.
Centrul de dializă din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost reabilitat Departamentul de dializă pentru adulţi şi copii din Institutul Clinic Fundeni a fost reabilitat, aici tratându-se anual 25 de adulţi şi 25 de copii prin procedee de hemodializă şi dializă peritoneală.