Cele mai citite
 


China îi curtează pe viitorii şomeri germani din domeniul nuclear
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia de guvernământ din Germania a decis oficial închiderea centralelor nucleare până în 2022, iar Uniunea Europeană cere teste de stress pentru reactoarele din spaţiul comunitar. De pe urma acestor zbateri încearcă să profite China, regimul de la Beijing făcând asiduu curte specialiştilor din Germania, scrie Deutsche Welle.
Catastrofa de la Fukushima îngrijorează Vestul, dar, acolo, aproape de epicentrul dramei, există o superputere în devenire pentru care investiţiile în energia atomică sunt o afacere de perspectivă. China priveşte spre Europa nucleară cu oarecare nedumerire, văzându-şi de propriile proiecte, cărora intenţionează să le aloce, anual, câte nouă miliarde de euro.

La ora aceasta, sistemul energetic din Republica Populară mizează pe 13 reactoare, alte 28 de centrale aflându-se în faza de proiectare. Liu Chengxin, secretar general adjunct al administraţiei naţionale pentru energie nucleară din China, este convins că o catastrofă de genul celei de la Fukushima se petrece o dată la 1000 de ani.

În plus, crede Chengxin, "Germania are o populaţie mult mai mică decât noi şi, implicit, un necesar energetic mult mai scăzut. China nu îşi permite să abandoneze energia atomică. Iar Germania nu va renunţa, în 2022, la curentul de origini nucleare, pur şi simplu îl va importa".

Tot mai mulţi responsabili din industria nucleară de la Beijing apar citaţi în presa germană lansând invitaţii către specialiştii din Republica Federală. O ofertă "drăguţă", comentează purtătorul de cuvânt al politehnicii din München, Andreas Battenberg. Cercetătorii germani şi viitorii absolvenţi ai şcolilor cu profil atomo-energetic vor avea cu siguranţă nevoie de o relocare, în cazul în care programul antamat în prezent de Executivul de la Berlin va prinde cu adevărat formă.

E drept că în afara producţiei de electricitate, tehnica nucleară are şi alte branşe cu perspectivă de lungă durată - medicina şi studiul materialelor, de exemplu.

Sven Lehmann, şeful Verzilor din landul Renania de Nord - Westfalia, critică poziţia unor ţări precum China, Franţa sau Polonia, dar vede şi o şansă pe care Germania ar putea-o exploata: absenţa unei concurenţe în exportul de tehnologie pentru resurse regenerative de energie.

Pentru aceasta este nevoie şi de o recalificare a forţei de muncă de înaltă calificare angrenată astăzi în sectorul nuclear. Până atunci, însă, China rămâne o opţiune la îndemâna experţilor germani interesaţi într-o relocare.AGERPRES/(AS - Mariana Ionescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Franţa: Începe megaprocesul protezelor mamare PIP la Marsilia Procesul fabricanţilor francezi ai implanturilor mamare PIP (Poly Implant Prothese), un scandal sanitar de amploare mondială, izbucnit în 2010, care a rezultat în mii de plângeri, se deschide miercuri la Curtea Penală din Marsilia, în sudul Franţei, relatează AFP.
Franţa: Captură record de peste 1 milion de doze de aspirină contrafăcută provenită din China Autorităţile franceze au descoperit circa 1,2 milioane de doze de aspirină contrafăcută provenite din China. Captura, considerată cea mai importantă de acest gen realizată vreodată de serviciile vamale în Franţa şi în Uniunea Europeană, a fost făcută la 17 mai în portul Le Havre /vest/, a anunţat sâmbătă...
Cluj:Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă: Medicina de urgenţă nu este diferită în România, Germania sau Franţa Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă, Henri Julien, spune că "medicina de urgenţă este un consens internaţional şi nu este diferită în România, Germania sau Franţa".
Germania caută asistente medicale în China Germania are o atât de mare nevoie de persoane care să aibă grijă de bătrâni, încât a lansat o companie de recrutare a 150 de asistente medicale din China, relatează thelocal.de.