Cele mai citite
 


Emilian Frâncu (PNL) propune celebrarea zilei de 30 noiembrie ca zi naţională, nelucrătoare
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liberalul Emilian Frâncu a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că a depus la Senat o propunere legislativă prin care ziua de 30 noiembrie, în care este prăznuit Sfântul Andrei, să devină sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare.
"Încurajaţi de sprijinul Patriarhiei Române pentru a-l celebra aşa cum se cuvine pe primul dintre apostoli, Sfântul Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor, am depus la Senat o lege care prevede celebrarea zilei de 30 noiembrie ca zi nelucrătoare. Dorim ca sărbătoarea să fie la nivel naţional, mai ales că celebrarea Sfântului Andrei coincide cu ziua românilor de pretutindeni. Vor fi două zile naţionale - una laică şi una spirituală - sărbătorite în 30 noiembrie. Credem noi că românii trebuie să cinstească această zi, mai ales că peste 750.000 dintre ei poartă numele Andrei sau Andreea", a susţinut senatorul liberal.
La sfârşitul lunii mai, Patriarhul BOR, Daniel, a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicita ca ziua de 30 de noiembrie să fie declarată printr-o iniţiativă legislativă sărbătoare legală nelucrătoare.
"Venind în întâmpinarea dorinţelor clerului şi credincioşilor ortodocşi români adresate Sfântului nostru Sinod şi pentru a sublinia după cuviinţă importanţa pe care Sfântul Apostol Andrei o are în viaţa spirituală a poporului român, vă adresăm, în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rugămintea de a adopta măsurile necesare pentru promovarea unei iniţiative legislative prin care sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României - 30 noiembrie să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare", se arăta în document.
Patriarhul a amintit că, deşi în ultimii 20 de ani BOR s-a exprimat în mai multe rânduri pentru declararea zilei de 30 noiembrie drept sărbătoare legală nelucrătoare, acest demers nu a căpătat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat. PF Daniel a subliniat totodată că Sfântul Andrei este unul dintre cei mai populari sfinţi.
În mai 1995, Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca Sfântul Apostol Andrei să fie înscris în calendarul ortodox cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei, iar în 1997 l-a proclamat şi înscris în calendarul bisericesc drept Ocrotitorul României.
În 2001, Sfântul Sinod a decis ca ziua de 30 noiembrie să fie proclamată şi cinstită ca sărbătoarea bisericească naţională nelucrătoare, iar apoi să se intervină la autorităţile statului ca această zi să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare. AGERPRES/(A - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Iniţiativa legislativă care propune decontarea ulterioară a investigaţiilor paraclinice, adoptată Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, propunerea de lege care prevede decontarea ulterioară a investigaţiilor paraclinice.
Senat: Interzicerea fumatului în instituţiile publice, propunere legislativă adoptată de plen Fumatul în instituţiile publice este complet interzis, a hotărât miercuri plenul Senatului prin adoptarea unei propuneri legislative care a modificat Legea nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Propunere legislativă: Sporuri pentru militarii şi civilii care lucrează în condiţii periculoase Militarii şi civilii care lucrează în condiţii periculoase şi în domeniul situaţiilor de urgenţă ar putea beneficia de sporuri şi prime, potrivit unei propuneri legislative a liberalului Corneliu Dobriţoiu.
Senat: Comisia pentru administraţie a avizat favorabil o propunere legislativă privind deblocarea posturilor în sănătate Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au dat marţi aviz favorabil unei propuneri legislative privind deblocarea posturilor vacante "în funcţie de necesităţi" în sistemul sanitar.
Senat: Lista medicamentelor de care beneficiază asiguraţii s-ar putea actualiza la şase luni Senatorii au adoptat marţi o propunere legislativă care prevede ca lista medicamentelor de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală să se actualizeze o dată la şase luni.
Comisia pentru administraţie din Senat a avizat favorabil o propunere legislativă privind deblocarea posturilor în sănătate Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au dat marţi aviz favorabil unei propuneri legislative privind deblocarea posturilor vacante "în funcţie de necesităţi" în sistemul sanitar.