Cele mai citite
 


Examenele de laborator ale castraveţilor de seră româneşti au arătat rezultate negative pentru E-coli
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Examenele de laborator ale castraveţilor de seră româneşti au arătat rezultate negative pentru Escherichia coli, potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti.
Primele buletine de analiză au fost eliberate pe data de 7 iunie de către laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Bucureşti.
Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş - Cheţan, a anunţat, recent, că toate cantităţile de castraveţi de seră care urmează a fi distribuite gratuit către consumatori de către producătorii români, la cererea acestora din urmă, vor fi analizate în laboratoarele specializate ale ANSVSA.
Fiecare transport de castraveţi va fi supus examenelor de laborator şi va fi însoţit de buletin de analiză, pentru a veni astfel în sprijinul măsurii propuse de către Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, de a distribui aceşti castraveţi către consumatori din cadrul unor unităţi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Sănătăţii etc.
Potrivit ministrului Agriculturii, compensarea pagubelor înregistrate de legumicultorii europeni va începe în zilele următoare, în funcţie de cantităţile de legume blocate în ţările afectate de isteria creată de bacteria E.coli.
"În cadrul Consiliului de Miniştri de la Luxemburg s-a stabilit acordarea unor compensaţii de 150 de milioane de euro pentru ţările în care fermierii au înregistrat pierderi, atât pentru fermierii organizaţi în asociaţii cât şi pentru ceilalţi. Toate statele au fost de acord că suma este mult prea mică, dar în două-trei zile se va face reevaluare a sumei şi se va comunica statelor membre", a spus Tabără pentru Agerpres.
Acesta a precizat că, deocamdată, nu poate preciza ce sume vor fi alocate României, deoarece acest lucru depinde de dosarele depuse la CE cu pierderile înregistrate de producători.
Bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) a cauzat moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania.
Pe lângă decesele înregistrate în Germania, bacteria a făcut o victimă şi în Suedia, unde o femeie a început să manifeste sindromul hemolitic uremic după ce s-a întors dintr-un sejur în Germania. Originea epidemiei care până acum a afectat 13 state europene rămâne încă necunoscută.
Autorităţile sanitare germane au suspectat iniţial castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria ECEH. Apoi atenţia autorităţilor germane s-a îndreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg, însă primele teste efectuate pe seminţele germinate prelevate au fost negative.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA: Inspectorii veterinari au descoperit prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate din brânză şi carne de pui Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în...
Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi, după ce vor iesi primele buletine de analize pe produs, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Inspectorii sanitari veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli;determinarea de laborator,în minim 4 zile la probele pozitive Echipe de inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar şi de fructe şi legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice desfăşurată...
ANSVSA va demara luni un Plan naţional de control pentru depistarea E-coli în carne şi lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat duminică că va demara un Plan Naţional de Control, în data de 16 mai, pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...
ANSVSA: E-Coli verotoxigenă la probe prelevate din 8 judeţe Inspectorii sanitari veterinari au descoperit prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din abatoare, magazine alimentare, restaurante şi o fermă din judeţele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Olt şi Prahova, informează, joi, Autoritatea Naţională Sanitară...