Cele mai citite
 


Ion Iliescu: Soluţia ieşirii din blocajul politic - schimbarea guvernării actuale, inclusiv a preşedintelui jucător
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că "ieşirea din blocajul politic prin schimbarea guvernării actuale, inclusiv a preşedintelui jucător" ar fi soluţia pentru "înlăturarea stilului autoritar şi al atacului la instituţii şi la Opoziţie din partea actualei puteri.
"Avem nevoie de un preşedinte arbitru, promotor al solidarităţii şi al consensului politic. Atacul la adresa statului social (...), atacul din partea principalului competitor, reflectă o anumită lipsă de informare şi de pregătire. Eu cred că el confundă conceptul de stat social cu cel de stat socialist şi are impresia că protecţia socială este un fel de promovare a parazitismului social", a spus Ion Iliescu la cea de-a VII-a reuniune a Clubului de la Bucureşti, care a avut ca temă "Statul social şi protecţia socială".
Liderul de onoare al PSD a criticat totodată iniţiativa de schimbare a Constituţiei de către preşedintele Traian Băsescu care, în opinia sa, are la bază "un atac anti-parlamentar pornit cu totul de la iniţierea unui referendum ca răspuns al o notă de ranchiună împotriva Parlamentului, care şi-a permis să-l suspende pe preşedinte în 2007".
"Prin propunerile care s-au făcut se urmăreşte atât diminuarea rolului parlamentului, instituţia principală a democraţiei, împreună cu un program mai general de schimbarea a structurilor instituţiilor statului. Stilul autoritar şi atacul la instituţii şi la Opoziţie subminează comunicarea, subminează pluralismul politic, subminează democraţia, care au fost promovate în ultimii 20 de ani după revoluţia din Decembrie 1989", a spus Ion Iliescu.
Fostul preşedinte a menţionat că obiectivul fundamental pentru România în momentul de faţă ar fi relansarea economică, care, din punctul său de vedere, este de neconceput fără un larg consens social şi politic.
"Probabil că, în condiţiile actuale, problema fundamentală şi pentru relansarea economică şi pentru a rezolva problemele cu care se confruntă oamenii se găseşte mai ales în domeniul politic. Din păcate, guvernarea actuală şi stilul autoritar imprimat în această guvernare elimină practic dialogul politic, conlucrarea forţelor politice şi face imposibilă promovarea unor soluţii reale necesare societăţii", a precizat liderul de onoare al PSD.
În opinia fostului şef de stat, măsurile de austeritate adoptate de actualul guvern "nu sunt deloc anti-criză, pentru relansare economică, ci măsuri pro-criză".
"Aşa-zisele programe de reformă din toate domeniile, fără dialog, fără cooperare cu opoziţia politică, cu reprezentanţii partenerilor sociali alimentează stările conflictuale din societate însoţite de o campanie de blamare a instituţiilor, a politicienilor, a demnitarilor. Se alimentează o stare general-conflictuală în societate, iar Parlamentul este instituţia vizată direct, blocată prin promovarea stilului acesta al ordonanţelor de urgenţă, al angajării răspunderii de către Guvern", a mai spus Ion Iliescu.
Între participanţii la reuniunea Clubului de la Bucureşti s-au numărat preşedintele PSD, Victor Ponta, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, parlamentarii social-democraţi Ecaterina Andronescu, Toni Greblă, Alexandru Cordoş, Ioan Mang, Alexandru Athanasiu, Aura Vasile, Radu Moldovan, Dan Mircea Popescu, fostul ministru al Muncii, deputatul PNL Mariana Câmpeanu, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, fostul ministru al Sănătăţii, Daniela Bartoş, analişti, foşti diplomaţi, jurnalişti. AGERPRES/(A - Claudia Nicolae-Toma)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Victor Ponta: Am dovedit în aceste şase luni că ştim să guvernăm România Uniunea Social Liberală (USL, alianţă, la guvernare) a dovedit în aceste şase luni că ştie să guverneze România şi să înveţe totodată din greşeli, ceea ce este la fel de important, a afirmat, joi seară, primul-ministru Victor Ponta, preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) şi copreşedinte USL.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Năstase: România, un stat captiv. Dacă Băsescu nu are încredere în Igaş poate scrie în jurnalul personal Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că România se transformă într-un stat captiv, minimal, în care a dispărut încrederea.