Cele mai citite
 


Medicii de familie aşteaptă o soluţie pentru finanţarea cabinetelor
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După aproape două ore de discuţii, medicii de familie au ieşit de la întâlnirea dintre reprezentanţii lor şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) mediată de ministrul sănătăţii, Cseke Attila, cu unele probleme tehnice rezolvate, legate de relaţia cu pacientul, de informatizare.
"O singură problemă importantă nu s-a rezolvat - finanţarea cabinetelor noastre. Degeaba au fost rezolvate celelalte probleme dacă nu se obţine o finanţare corespunzătoare pentru cabinetele medicilor de familie. Am găsit deschidere la ministrul sănătăţii, dar nu şi la CNAS. Preşedintele CNAS ne-a denigrat într-un stil stalinist şi ne-a întrebat pe noi de unde să ia banii", a declarat preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă.
Ea a spus că în prezent se aştepată o soluţie pentru această finanţare, iar pacienţii nu vor plăti consultaţiile, acestea fiind gratuite.
Preşedinta Societăţii Române de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a amintit că problemele rezolvate pentru pacienţi - respectiv scoaterea plafonului la medicamente, dreptul ca pacienţii bolnavi cronici să fie consultaţi atunci când au nevoie şi rezolvarea cazurilor grave de sănătate - să se facă prin investiţia CNAS şi a Ministerului Sănătăţii, existând un contract separat de cel pentru prestări de servicii medicale.
"Noi sperăm şi avem promisiunea domnului ministru să se găsească o soluţie astfel încât să putem lucra normal", a arătat dr. Rodica Tănăsescu, adăugând că l-a rugat pe preşedintele CNAS să nu-i mai ameninţe şi oblige pe medici să semneze Contractul-cadru.
Medicii de familie spun că acest Contract-cadru este păgubos, mai ales pentru medicii din mediul rural, unde sunt puţini şi condiţiile nu sunt dintre cele mai bune. Ei au spus că ar fi nevoie de 200 milioane de lei pentru a avea o asistenţă medicală primară aşa cum trebuie.
Ministrul sănătăţii a declarat, la finalul întâlnirii, că au fost invocate două rânduri de probleme - o parte care privesc reglementarea normelor şi modificarea Contractului-cadru care au fost acceptate şi modificate şi cele privind informatizarea, o altă problemă solicitată de medicii de familie fiind finanţarea suplimentară, la care pentru moment nu există o soluţie.
Cseke Attila a spus că mesajul său este că trebuie privit mai mult spre pacienţi şi să se semneze cât mai multe contracte.
Reprezentanţii medicilor de familie au mai spus că medicinei de familie îi revine un procent de numai 5% şi că autorităţile ar trebui să identifice scurgerile din sistem. Ei spus că au cedat la foarte multe lucruri, dar că trebuie găsite, totuşi, soluţii pentru finanţare. Aceştia au susţinut că actul adiţional este ilegal şi că problema este de voinţă politică. Medicii de familie au mai subliniat că se doreşte ''înghiţirea serviciilor publice de către privaţi''. Ei au mulţumit ministrului sănătăţii pentru deschiderea pe care a avut-o şi pentru rezolvarea problemelor care au ţinut de minister. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Medicii de familie îi cer premierului Boc medierea dialogului cu MS şi CNAS privind Contractul-cadru pe anul 2011 Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...