Cele mai citite
 


Mitropolitul Andrei Andreicuţ: Criza spirituală a generat-o pe cea economică
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ, consideră că întotdeauna o criză spirituală o generează pe cea economică, iar oamenii zilelor noastre au intrat din toate punctele de vedere într-o criză profundă, soluţia ieşirii din această situaţie fiind revenirea la starea firească a lucrurilor, care este cea a comuniunii cu Dumnezeu, a persistenţei în bine şi asumării responsabilităţii faţă de sine şi faţă de semeni.
Înaltul ierarh a susţinut, marţi seară, conferinţa cu tema "Lecţiile etice ale crizei: perspectiva religioasă", la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, în faţa unui foarte numeros auditoriu, format în cea mai mare parte din studenţi.
"Cauza îmbolnăvirii trupului este îmbolnăvirea sufletului. În medicină, criza este definită drept un moment critic, culminant, în evoluţia ce precede vindecarea sau agravarea unei boli. Biserica creştină îl socoteşte pe om alcătuit din suflet şi din trup. Sfântul Chiril le spunea creştinilor, în secolul al IV-lea, că Hristos este şi doctor al sufletului şi al trupului. Şi numele lui Hristos, tâlcuit duhovniceşte, ne spune că este şi doctorul sufletului şi al trupului. În ebraică, numele Mântuitorului este Iisus, pentru că ne salvează din păcat, din suferinţă şi din moarte, iar în greceşte numele lui este Hristos, pentru că este şi tămăduitor al trupului", a spus mitropolitul Andrei Andreicuţ.
El a amintit că termenul de criză a devenit un laitmotiv în discuţiile cotidiene. Criza economică o simţim pe propria piele, dar gravă este criza spirituală a omenirii. Astăzi, criza este asimilată doar cu lipsa de bani, de bunuri şi valori materiale, dar nu se spune deloc că a apărut într-o lume lipsită de preocupări duhovniceşti. Din păcate, oamenii nici nu interpretează mesajul crizei şi nici nu îi dau o rezolvare pozitivă, dimpotrivă, sunt preocupaţi, în continuare, de facilităţi materiale, despre care cred că le aduc liniştea sufletească, a spus mitropolitul.
În opinia înaltului ierarh, "criza spirituală pe tărâm religios este evidenţiată de puzderia de confesiuni ce apar peste noapte, dar şi de slabul progres al mişcării ecumenice în cadrul creştinismului".
Mitropolitul Andrei Andreicuţ a subliniat că marile imperii ale lumii s-au prăbuşit pe fondul unor mari probleme de ordin moral. După căderea Constantinopolului sub otomani, în 1453, oamenii şi-au dat seama că "oraşul a fost pedepsit de Dumnezeu pentru desfrâu, trufie şi părăsirea adevăratei credinţe".
Înaltul ierarh a insistat asupra ideii că inechităţile sociale din sistemul mondial actual au dat naştere la două lumi - a bogaţilor şi a săracilor -, iar decalajele dintre ele se adâncesc pe zi ce trece. Pe de altă parte, şi în trecutul omenirii bogaţii şi-au imaginat că sunt proprietari absoluţi ai averilor, dar în realitate au fost doar administratori.
Înaltpreasfinţitul a arătat că "vremurile noastre sunt bolnave şi de inechitate şi de lipsa valorilor autentice".
"Situaţia grea a omenirii îşi are originile în trecutul ei, în structurile economice şi sociale. Criza actuală din economia mondială este cea a structurilor internaţionale, iar soluţia ieşirii din acest impas este o nouă ordine internaţională", a afirmat mitropolitul. Din punctul său de vedere, omenirea va depăşi criza numai dacă va reveni la o viaţă religioasă activă.
Rugat de studenţi să îşi exprime punctul de vedere cu privire la exodul tinerilor medici spre ţări europene dezvoltate, mitropolitul a arătat că este "îndurerat de plecarea românilor din ţara lor şi, desigur, de cea a tinerilor medici". "Măcar de s-ar întoarce, peste o vreme. Îmi pare rău că pleacă, dar îi înţeleg", a spus Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ.
Studenţii au arătat, totodată, că în societatea contemporană românească "lipsesc cu desăvârşire modelele de urmat".
"Să le folosim pe cele puţine pe care le mai avem. Dumneavoastră, tinerii, trebuie să deveniţi modele de urmat", a subliniat înaltul ierarh.
Printre personalităţile prezente la eveniment s-au numărat preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. univ. dr. Marius Bojiţă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Ioan Chirilă, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul, lector univ. dr. Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase (INTER), directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Simona Munteanu, şi reputatul istoric literar prof. univ. dr. Octavian Şchiau.
Conferinţa susţinută de mitropolitul Clujului face parte din proiectele iniţiate în acest an de Forum Napocensis - o tribună a dialogului şi a dezbaterilor de idei, patronată de Academia Română, care reuneşte principalele patru universităţi clujene şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. AGERPRES/ (AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Iaşi a prezentat raportul de activitate Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi, este singura universitate din sud estul Europei care are cursanţi din peste 70 de ţări, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Vasile Astărăstoae, citând din ''Raportul Anual al Rectorului pentru anul universitar...
Comunicat de presă - Facultatea de Medicină din Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' Cluj-Napoca Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' Cluj-Napoca anunţă închiderea oficială a proiectului POSDRU/189/2.1/ G/156565
Institutul de Oncologie din Cluj oferă tratamente de calitate şi în condiţii de criză Institutul de Oncologie "Prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca face performanţă şi în condiţii de criză, având peste 13.000 de internări anul trecut şi 8.177 de intervenţii chirurgicale, în condiţiile în care are cel mai mic buget pe pacient din ţară pe domeniul oncologic.
Cluj: Profesori şi studenţi de la UMF, acreditaţi cu Certificate 'Brighton Medical School' din Marea Britanie Peste 200 de cadre didactice şi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca au obţinut Certificate de acreditare acordate de Brighton Medical School din Marea Britanie, în urma unui program de perfecţionare a abilităţilor pedagogice de predare.
160 de studenţi de la UMF au urmat stagii de pregătire în opt specialităţi medicale Un număr de 160 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti au finalizat stagii de pregătire practică, cursuri de malpraxis şi comunicare şi au fost consiliaţi în cadrul proiectului "10 paşi spre o carieră medicală de succes".