Cele mai citite
 


Mureş: Campanie de informare a romilor cu privire la importanţa continuării studiilor
joi, 9 iunie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Divers şi Asociaţia Pakiv România, prin Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă (CISPER) - Centrul Târgu Mureş, au iniţiat o campanie de conştientizare a romilor asupra importanţei continuării studiilor, sub genericul "Acum ai o şansă în plus, învaţă mai departe!".
Potrivit unui comunicat transmis miercuri presei, campania face parte dintr-o serie de activităţi mai ample privind conştientizarea comunităţii de romi faţă de sănătate, educaţie şi integrarea socială, derulate în cadrul proiectului "Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă - Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial.
Campania se va desfăşura până în data de 17 iunie, în zece localităţi din judeţul Mureş, respectiv Târgu Mureş, Band, Băgaciu, Glodeni, Grebenişu de Câmpie, Ogra, Sînpaul, Târnăveni, Iernut şi Luduş, care au comunităţi mari de romi.
"Obiectivul principal al campaniei este informarea elevilor de etnie romă din clasele a VII-a şi a VIII-a şi a părinţilor acestora despre necesitatea continuării educaţiei formale, prezentându-se profilele şi numărul locurilor suplimentare de la liceele din judeţul Mureş pentru anul şcolar 2011 - 2012 şi importanţa participării tuturor copiilor la procesul educaţional începând cu grădiniţa", se precizează în comunicat.
În judeţul Mureş există 278 de copii neşcolarizaţi, iar alţi 400 de elevi prezintă risc de abandon şcolar în special în învăţământul liceal, potrivit unui studiu realizat la sfârşitul semestrului I de Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, pus la dispoziţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.
Potrivit ISJ Mureş, rata abandonului şcolar este mai pronunţată în mediul rural, la învăţământul liceal, profesional şi gimnazial, dar se manifestă mai puţin în învăţământul primar.
Cauzele identificate care determină abandonul şcolar sunt de natură socială, în special familii dezorganizate, copii ai căror părinţi lucrează în străinătate şi sunt lăsaţi în grija bunicilor ori a altor rude sau migraţia familiilor de romi, care se mută în alte localităţi şi nu se mai înregistrează în evidenţele localităţilor respective.
O altă cauză este nivelul educativ scăzut al părinţilor, care nu au terminate nici măcar studiile primare sau gimnaziale şi sigur că aici dezinteresul părinţilor se manifestă, în favoarea abandonului. AGERPRES/(AS - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
Programul demarat""Acum ai o sansa in plus, invata mai departe"" ,pentru comunitatea roma inseamna foarte mult au ocazia sa invete, sa se dedice prin implicarea lor, sa-si ajute semeni ca sa fie mai repede incadrati in grup,in societate ,si in societatea civila.Sa incerce sa reduca abandonul scolar, copii sa nu fie victima parintilor care pleaca la lucru peste granita, sa-i ajute satul roman cu incadrarea la locuri de munca sa reduca invazia masiva in strainatate.Programele de formare sunt bine venite pentru etnia roma, care poate fi si o activitate educativa care cuprinde; comportament,sanatate, educatie, atitudine, etc.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie de informare şi educare privind psoriazisul; 400.000 de români suferă de această afecţiune O nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei cu privire la psoriazis a fost lansată marţi, cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului, de Societatea Română de Dermatologie (SRD) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
Campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului O campanie de informare şi educare medicală a populaţiei privind psoriazisul, denumită "Apropierea nu este contagioasă!", a fost lansată, miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.
SRD va demara în licee şi la mare o amplă campanie de informare privind melanomul Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
Mureş: Nici 10% dintre membrii comunităţilor mari de romi nu au locuri de muncă Campania de informare 'Previne înainte să tratezi!', derulată de Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă (CISPER), în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, în comunităţile mari de romi din Târgu Mureş, Tonciu şi Glodeni au evidenţiat faptul că nici 10% dintre membrii acestora nu au...
Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra...