Cele mai citite
 


Nivelul de radiaţii, dublu decât se estimase în zona Fukushima, Japonia nepregătită pentru o catastrofă nucleară
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Japonia a apreciat că nivelul radiaţiilor emanate în prima săptămână după grava avariere a centralei nucleare de la Fukushima, la 11 martie, a fost de două ori mai mare decât se estimase iniţail, transmite BBC marţi, relatând că eaceste date au fost publicate în contextul demarării de către un grup de experţi a unei anchete asupra devastatorului accident produs de cutremurul urmat de tsunami.
Operatorul centralei, Tokyo Electric Power /TEPCO/, intenţionează să închidă obiectivul până în ianuarie anul viitor, dar nu este exclusă înregistrarea unei întârzieri.

Peste 80.000 de persoane locuind pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei au fost evacuate. Măsura a fost extinsă până la o rază de 30 de kilometri pentru cei care au dorit acest lucru, iar guvernul nipon nu exclude efectuarea unor noi evacuări.

Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară şi industrială a afirmat că nivelul radiaţiilor în atmosferă a atins 770.000 de terabechereli /1 terabecherel=1 miliard de bechereli/, după catastrofa naturală de la 11 martie, mai mult decât dublu decât se estimase iniţial, respectiv 370.000 terabechereli.

Nivelul maxim admis de iod în radiaţii este de 300 bechereli/litru. Prin comparaţie, la Fukushima s-a înregistrat 15% din nivelul radiaţiilor emise la Cernobâl în 1986, în cadrul celui mai grav dezastru nuclear al umanităţii, ceea ce este mult mai periculos decât se estimase iniţial, a declarat pentru BBC un specialist în domeniu.

Reevaluarea "în sus" a crizei de la Fukushima s-ar putea traduce printr-o intensificare a criticilor la adresa operatorului şi a guvernului de la Tokyo, legate de lentoarea cu care au difuzat informaţii privind accidentul nuclear, consideră corespondentul BBC.

În raportul său, o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică /AIEA/ a concluzionat - fapt recunoscut de către Tokyo - că Japonia nu era suficient de bine pregătită pentru a administra situaţia şi a asigura securitatea nucleară în caz de cutremur urmat de tsunami, care au provocat recenta criză nucleară de la Fukushima.AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Învăţămintele accidentului de la Fukushima Experţii francezi trimişi în Japonia trebuie, în afară de ajutorul imediat pe care îl acordă, să stabilească cum se poate evita o nouă catastrofă, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de duminică.
Emisiile de radiaţii provoacă îngrijorări în legătură cu siguranţa alimentelor provenite din Japonia Seul, 14 mar /Agerpres/ - Consumatorii sud-coreeni sunt din ce în ce mai îngrijoraţi în legătură cu siguranţa alimentelor importate din Japonia, ca urmare a emisiilor de radiaţii înregistrate la centrala nucleară de la Fukushima, afectată de cutremurul devastator de vineri, au afirmat marţi surse din...
Niveluri periculos de ridicate de radiaţii vor persista la Cernobîl în deceniile şi chiar secolele următoare (Greenpeace) Localnicii din zona Cernobîl continuă să consume hrană şi apă ce conţin niveluri periculoase de radioactivitate chiar şi la 30 de ani după accidentul nuclear, iar acestea vor persista în deceniile şi chiar secolele următoare. În contextul crizei economice care afectează Rusia, Ucraina şi Belarus, testele...
Fukushima: ONU recunoaşte potenţialul risc de cancer tiroidian în rândul minorilor Incidenţa cancerului nu va creşte, 'probabil', în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, semnalează un nou studiu al ONU. Acesta recunoaşte însă posibilitatea unei creşteri a riscului de cancer de tiroidă în rândul copiilor expuşi în mai mare măsură la radiaţii, transmite EFE.
Japonia: 26 de cazuri de cancer al tiroidei confirmate şi alte 32 probabile la copii din zona Fukushima Un studiu despre impactul radiaţiilor produse în urma catastrofei de la Fukushima asupra locuitorilor prefecturii în care este situată centrala atomică a relevat că 26 de minori sunt bolnavi de cancer al tiroidei şi alţi 32 sunt suspectaţi că ar avea aceeaşi maladie, fără a se stabili însă cu precizie...
Fukushima: AIEA salută eforturile Japoniei şi-i recomandă să se concentreze asupra populaţiei Misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică /AIEA, cu sediul la Viena/ a felicitat Japonia pentru măsurile luate vizând reducerea expunerii radioactive, în special a copiilor, în zona centralei nucleare de la Fukushima, grav avariată de catastrofa naturală de la 11 martie, şi a recomandat...