Cele mai citite
 


Norvegia acorda Romaniei un nou pachet de finantare, in valoare de 305 milioane euro
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rata de absorbtie pentru primul program, de 98,5 milioane euro, s-a ridicat la 80% Guvernul de la Oslo vrea sa se axeze pe proiecte de mediu si societate civila
Ambasada Norvegiei la Bucuresti a anuntat incheierea oficiala a unui program de asistenta financiara nerambursabila pentru Romania in valoare de 98,5 milioane de euro si inceperea unui nou program in valoare de 305 milioane, pana in 2014. Sumele vin prin intermediul a doua mecanisme financiare - Granturile SEE si Granturile Norvegiene.
Cele doua programe sunt finantate de Norvegia, Islanda si Liechtenstein, state care sunt membre ale Spatiului Economic European, dar nu si ale UE. Beneficiarele sunt tarile mai sarace din UE - cele 12 state din ultimul val de extindere, plus Spania, Grecia si Portugalia. Pentru perioada 2007-2009, Romaniei i s-au alocat 98,5 milioane de euro, gradul de absorbtie fiind de aproximativ 80%.
Banii s-au dus catre 70 de proiecte de protectie a mediului, eficienta energetica, productie sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea resurselor umane si a organizatiilor nonguvernamentale. Contributia Norvegiei la aceste scheme de finantare a fost de 97%.
Noua linie de asistenta fi­nan­ciara de 305 milioane de euro va face din Romania al doilea beneficiar de fonduri, in urma Poloniei. Sectoarele care vor beneficia de finantare nu au fost inca stabilite, negocierile intre Norvegia si Romania fiind in desfasurare.
Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei in Romania a spus ca prioritare vor fi protectia mediului, cu o alocare de aproximativ 25%, si dezvoltarea societatii civile (10%). Printre proiectele relevante din prima faza a finantarii se afla un spital din Bucuresti, un centru pentru patrimoniu la muzeul Astra din Sibiu (centru) si un incubator de afaceri pentru activitati maritime in Constanta (sud-est). AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Norvegia va oferi României 305 milioane de euro, ajutor nerambursabil în perioada 2012-2014 Norvegia va oferi României un ajutor nerambursabil de 305 milioane de euro în perioada 2012-2014 prin programele Mecanismului Financiar Spaţiului Economic European (SEE) şi al Programului de Cooperare Norvegian, un sfert dintre aceste fonduri urmând a fi alocate pentru proiecte din domeniul protecţiei...
Proiect de 3,5 milioane lei pentru extinderea unităţii de asistenţă medico-socială din Sălişte Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a semnat, marţi, un nou contract de finanţare nerambursabilă prin care se va extinde sediul unităţii de asistenţă medico-socială din oraşul Sălişte, judeţul Sibiu, proiect în valoare totală de peste 3,56 milioane lei, potrivit unui comunicat al ADR Centru.
Mehedinţi: Fonduri nerambursabile pentru modernizarea unui centru de asistenţă Consiliul Judeţean (CJ) Mehedinţi este beneficiarul unui proiect de modernizare şi extindere a infrastructurii Centrului de asistenţă medico-socială din comuna Cujmir în valoare totală de peste 2, 6 milioane de lei.
Dâmboviţa: CJ are pregătite proiecte cu fonduri UE în valoare totală de 200 de milioane de euro Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa are pregătite proiecte de atragere de fonduri europene în valoare însumată de circa 200 de milioane de euro, iar autorităţile spun că aşteaptă ghidurile de finanţare pentru a definitiva şi depune documentaţiile acestor proiecte.
Coordonator 'Orizont 2020': E o sumă mai mult decât suficientă pentru a crea un centru de excelenţă pe neuroreabilitare Coordonatorul naţional al programului 'Orizont 2020', Ioana Ispas, afirmă că pentru crearea unui centru de excelenţă în domeniul neuroreabilitării în România există bani suficienţi, punctând că nu trebuie să existe decât o instituţie din ţara noastră care să îşi dorească acest lucru şi un centru din...
Constanţa: Centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer, construit cu fonduri europene la Agigea Un centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer va fi construit cu fonduri europene prin extinderea actualei Unităţi de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) din Agigea, investiţie a cărei valoarea totală depăşeşte 1,5 milioane de euro.