Cele mai citite
 


Numărul unităţilor din industria alimentară a scăzut cu 40% în ultimii ani şapte ani
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul unităţilor din industria alimentară s-a diminuat în ultimii ani, de la 1.487 în 2004 la 901 în 2011, peste 87% din acestea fiind unităţi care îndeplinesc cerinţele Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"Dacă în 2004 existau în total, în România, 1.487 unităţi, în 2011 mai sunt doar 901. Un număr de 784 de unităţi îndeplinesc cerinţele comunitare, iar 117 au programe de restructurare", a precizat Constantin Savu, director ANSVSA, într-un seminar privind brandurile din industria alimentară.
În ceea ce priveşte situaţia unităţilor de carne roşie, dintr-un total de 810 unităţi existente în 2004, în prezent mai sunt 436, din care 401 îndeplinesc cerinţele comunitare, iar 35 au programe de restructurare.
Capacitatea unităţilor de procesare carne roşie se ridică, în 2011, la 1,73 milioane tone pe an, iar cea de abatorizare la 777.293 tone pe an, faţă de o capacitate de 3,2 milioane tone şi 728.553 tone abatorizate în 2004. Pentru unităţile din carne de pasăre s-a remarcat o creştere a numărului de unităţi, în perioada 2004-2011, dar şi a celor conforme cu normele UE.
Astfel, la nivelul anului 2004 erau în jur de 47 de unităţi de procesare carne pasăre, doar 10 conforme, iar în 2011 sunt 78 de unităţi, din care 77 respectă toate normele europene.
În cazul unităţilor de procesare a laptelui, din cele 591 existente în 2004, au mai rămas doar 173, iar din acestea 77 au programe de restructurare.
România a solicitat în acest an Comisiei Europene prelungirea cu cel puţin un an a perioadei de tranziţie pentru unităţile din industria laptelui în vederea alinierii la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă. La sfârşitul acestui an expiră perioada de derogare acordată României pentru laptele materie primă. Reprezentanţii ANSVSA afirmă că au solicitat această derogare pentru că sunt unităţi care au făcut investiţii şi eforturi majore pentru atingerea normelor comunitare, dar din cauza crizei nu au mai putut continua aceste investiţii.
Dacă nu se va obţine prelungirea acestei perioade de tranziţie, închiderea unităţilor din industria laptelui ar avea un impact social major şi ar conduce la creşterea costurilor de producţie. Continuarea modernizării unităţilor va determina o creştere a capacităţilor de producţie, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea siguranţei alimentare.
În România sunt aproximativ 900.000 de exploataţii care realizează lapte de vacă, cu un efectiv total de 1.354.200 animale, cele mai numeroase fiind cele cu 1-3 capete, care reprezintă peste 85% din total.
Numărul fermelor profesionale autorizate sanitar veterinar este de 1.668, acestea deţin aproximativ 100.000 de capete şi livrează lapte direct pentru procesare. Dintre acestea, 889 şi-au întocmit programe de modernizare pentru biosecuritate, pentru achiziţionarea de echipamente de răcire şi stocare de lapte, dar şi pentru săli de muls.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
ANSVSA va demara luni un Plan naţional de control pentru depistarea E-coli în carne şi lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat duminică că va demara un Plan Naţional de Control, în data de 16 mai, pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
ANSVSA: Prezenţa E-coli în lapte crud şi carne de oaie; trei probe au fost pozitive din 94 analizate Trei probe dintr-un număr de 94 prelevate şi analizate de inspectorii sanitari veterinari, în ultimele două săptămâni, au fost pozitive în ceea ce priveşte prezenţa bacteriei E-coli, una fiind recoltată din lapte crud provenit de la o fermă de creştere a bovinelor din judeţul Alba, iar două de pe suprafaţa...
ANSVSA: 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre indică absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a analizat, până în prezent, 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre, pentru determinarea prezenţei medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor, toate indicând absenţa acestor substanţe.
Consumatorii, sfătuiţi să cumpere carne şi organe de miel însoţite de certificatul de sănătate publică veterinară Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carnea şi organele de miel numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, întrucât există pericolul substituirii acestor cărnuri cu cea de...
Butaru(ANSVSA):Rezultatele pe probele recoltate din alimente vor fi definitivate în zilele următoare;vericările vor fi extinse la furnizorii de lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va definitiva în zilele următoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, în cazul de la Argeş, dar se va îndrepta cu verificările spre materia primă şi toţi furnizorii de lapte, a declarat, marţi, preşedintele...