Cele mai citite
 


Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II)
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii nu îşi pot face meseria corespunzător.
De la 1 iunie, în mai multe judeţe medicii au acordat consultaţii gratuite, însă ei susţin că vor începe să perceapă taxe.

* Bacău
Numai şapte medici de familie băcăuani din cei 295 care au deschise cabinete în judeţ au semnat, până miercuri, actele adiţionale la contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fapt care le permite să primească contravaloarea prestaţiilor medicale efectuate pentru pacienţi.
Deoarece de la 1 iunie, între medicii de familie băcăuani şi CJAS nu mai existau relaţii contractuale, aceştia nu le-au mai eliberat asiguraţilor reţete compensate, trimiteri ori concedii medicale.
Dacă în primele zile ale acestei luni pacienţilor asiguraţi li s-au acordat consultaţii gratuite, "în speranţa reuşitei negocierilor", Asociaţia Medicilor de Familie din Bacău a anunţat însă că, de joi, medicii de familie din judeţ vor percepe un tarif de 30 de lei pe consultaţie.
"Chiar dacă unii medici, puţini, au cedat, rămânem, ca organizaţie, fermi pe poziţie. Nu putem fi de acord cu norme făcute pe picior şi publicate peste noapte. Şi în acest an Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate a elaborat foarte târziu normele de aplicare a contractului-cadru de acordare a asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deşi acestea urmau să fie finalizate, conform promisiunilor conducerii instituţiei, încă din toamna trecută, astfel încât negocierile cu medicii de familie să fie încheiate până la 1 ianuarie 2011. S-a ales praful de aceste promisiuni şi acum suntem într-o situaţie dificilă atât pentru noi, medicii de familie, cât şi pentru pacienţi", a explicat, pentru AGERPRES, doctorul Cătălin Andriescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bacău.
Viorica Drăgănuţă, director general al CJAS Bacău, le recomandă două soluţii asiguraţilor nemulţumiţi de faptul că nu pot beneficia de drepturile lor deoarece medicii de familie sunt în "grevă". "Pacienţii se pot adresa serviciilor de urgenţă ale spitalelor şi medicilor din policlinici ori pot opta pentru schimbarea medicului de familie, adresându-se unuia care a semnat actele adiţionale la contractul pe 2011. Până la aceasta oră au acceptat şi semnat pentru aplicarea noilor norme 7 furnizori de medicină de familie din judeţ, cărora li se va deconta contravaloarea prestaţiilor medicale efectuate", a spus aceasta.
Deşi aceşti şapte medici îşi pot desfăşura activitatea obişnuită, ei nu pot prelua cei peste 700.000 de asiguraţi băcăuani care în această perioadă nu mai beneficiază de servicii medicale în sistemul de asigurări.
Nici spitalele nu pot face faţă avalanşei de pacienţi care nu mai primesc servicii gratuite la medicii de familie.
"La Unitatea de Primiri Urgenţe numărul pacienţilor s-a dublat din cauza foarte multor cazuri prezentate care sunt de competenţa medicilor de familie", a declarat Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă.
În schimb, holurile din Policlinica Bacău erau miercuri goale, deoarece asiguraţii nu mai primesc trimiteri către medicii specialişti şi trebuie, ca urmare, să suporte costul consultaţiilor.

* Gorj
Un număr de 145 de medici de familie din judeţul Gorj care aveau încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate la finalul anului 2010 au semnat actele adiţionale până la semnarea noilor contracte-cadru.
Potrivit unei situaţii afişate pe site-ul CJAS Gorj, din numărul total de 198 de contracte existente în evidenţele instituţiei la data de 31 decembrie 2010, până marţi, la ora 16,00, au fost semnate 145 de acte adiţionale.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Gorj, Mihai Moisescu, a declarat, pentru AGERPRES, că numărul medicilor de familie care au decis să semneze actele adiţionale este unul foarte mare, care plasează judeţul printre primele locuri la nivel naţional.
El i-a acuzat pe reprezentanţii CJAS de faptul că au creat presiuni asupra medicilor de familie să semneze actele adiţionale, menţionând că respectivele documente sunt ilegale, deoarece au fost semnate după data de 1 iunie, atunci când a intrat în vigoare noul contract - cadru.
"La nivelul judeţului, un număr foarte mare de medici de familie au semnat actele adiţionale. Au fost supuşi la presiuni din partea CJAS pentru a semna. Chiar astăzi (miercuri - n.r.) a fost o situaţie delicată la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, unde mai mulţi medici s-au adunat pentru a primi dozele de vaccin gratuit care trebuie făcute în cadrul programului naţional. Din păcate, cei care se aflau acolo şi nu semnaseră până la acel moment actele adiţionale au fost trimişi la CJAS să o facă, fiind informaţi de reprezentanţii DSP că nici vaccinarea gratuită nu se poate face fără actele adiţionale. Deci numărul de 145 înregistrat marţi a crescut cu cele semnate după incidentul cu vaccinurile. Actele adiţionale sunt ilegale, eu nu voi semna până în momentul în care se va declara legal acest contract-cadru", a spus Mihai Moisescu.
Preşedintele PMF Gorj a menţionat că, în cazul în care în cursul zilei de miercuri sau cel târziu joi reprezentanţii medicilor de familie nu vor ajunge la o înţelegere cu autorităţile privind contractul-cadru pentru perioada 2011 - 2012, aceştia vor trece la taxarea consultaţiilor, activitate care până acum a fost efectuată gratis.

* Buzău
Aproximativ două treimi (133 din 199) dintre medicii de familie din judeţul Buzău au semnat până miercuri contractele cu Casa de Asigurări, cele mai multe în mediul urban.
"Peste 80 la sută din contracte au fost semnate de medicii de familie din mediul urban. Avem semnale că în zilele următoarele şi alţi medici de familie vor semna", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău, Nina Mihai.
La rândul său, dr. Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Buzău, a precizat, pentru AGERPRES, că "80 de medici nu vor să semneze în actualele condiţii contractul, ei fiind hotărâţi să meargă până la capăt în cazul în care conducerea CNAS nu va da dovadă de flexibilitate".

* Teleorman
Aproximativ 22% din totalul de 177 de medici de familie din Teleorman care au relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) au semnat actul adiţional pentru luna iunie, continuând astfel să asigure servicii pacienţilor din localităţi rurale.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Teleorman, Mihaela Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că solicitările medicilor de familie sunt în cea mai mare parte "neîntemeiate".
Potrivit modificărilor aduse contractului-cadru, nu există probleme deosebite, "iar pe baza simulărilor a rezultat că, într-adevăr, veniturile medicilor de familie ar putea scădea la cei cu mai puţin de 1.000 de pacienţi în listă", însă "ele cresc atât la medicii cu 1.000 - 3.000 de pacienţi, cât şi la cei cu peste 3.000".
La rândul său, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Teleorman, Cătălin Dumitraşcu, a precizat pentru AGERPRES că vineri, în cadrul unei reuniuni la Alexandria, vor fi luate hotărâri privind conduita pentru perioada următoare.
În opinia sa, trebuie stabilit foarte clar cum vor fi acoperite fondurile pentru trimestrul IV la medicină de familie, normele metodologice ale CAS punând sub semnul întrebării finanţarea din trimestrul IV al acestui an. "Deocamdată la mulţi medici de familie din judeţ, inclusiv la cabinetul meu, s-au stabilit taxe de consultaţie cuprinse între 25 şi 30 de lei", a afirmat Cătălin Dumitraşcu.

* Satu Mare
Sub 10% din medicii de familie din judeţul Satu Mare care aveau încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate la finalul anului 2010 au semnat actele adiţionale pentru prelungirea termenului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Satu Mare, doar 13 din cei 163 de medici de familie care aveau contracte până la data de 31 decembrie 2010 au semnat pentru prelungirea lor.
La începutul acestei luni, medicii din cadrul Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare au decis prin vot să nu semneze contractele-cadru cu CJAS în forma propusă de Ministerul Sănătăţii şi CNAS, nemulţumiţi de faptul că s-a ajuns la un sistem de plată de 3 lei/capita şi la 1,8 lei/serviciu. Medicii de familie cer acelaşi sistem de plată ca şi anul trecut, şi anume 4,5 lei/capita şi 0,9 lei/serviciu.
Preşedintele AMF Satu Mare, Călin Bumbuluţ, a anunţat că toate consultaţiile vor fi plătite de pacienţi, indiferent că sunt sau nu asiguraţi. Taxarea se va face conform actualelor tarife, dar, dacă situaţia va dura mai mult de o lună, tarifele vor fi majorate. Totodată, medicii vor elibera doar reţete simple, necompensate, cu excepţia urgenţelor grave. AGERPRES/(A, AS - Cornel Cepariu, Irina Poenaru, Dorin Ivan, Ştefan Stan, Gheorghe Pietrar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj III) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Bacău: Protestul medicilor şi Ziua Sănătăţii au dus la aglomerarea unităţilor de urgenţe Unităţile de urgenţă din spitale sunt supraaglomerate, bolnavii care nu au posibilităţi financiare pentru a suporta integral costul medicamentelor şi consultaţiilor fiind nevoiţi să apeleze la aceste servicii medicale bugetare a căror menire este de a salva vieţi aflate în mare pericol.
În Olt şi Teleorman, medicii de familie nu mai eliberează reţete şi bilete de trimitere În judeţele Olt şi Teleorman, medicii de familie au decis să nu le mai elibereze pacienţilor reţete şi bilete de trimitere în spitale.
Satu Mare: Medicii de familie refuză semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Medicii de familie din judeţul Satu Mare au decis prin vot, în şedinţa de joi, să nu semneze contractele cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în forma propusă de Ministerul Sănătăţii şi CNAS, iar prin urmare vor percepe taxe pentru consultaţii şi nu vor mai elibera reţete compensate.
Dolj: Conflictul dintre medicii de familie şi CAS Dolj, mediat de o comisie CNAS Conflictul dintre medicii de familie din Dolj şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate apărut în urma refuzului CJAS Dolj de a negocia clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor pe 2010 urmează să fie mediat, luni seară, de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care a ajuns...