Cele mai citite
 


Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj III)
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii nu îşi pot face meseria corespunzător.
De la 1 iunie, în mai multe judeţe medicii au acordat consultaţii gratuite, însă ei susţin că vor începe să perceapă taxe.

* Galaţi
Din cei 255 de medici de familie din judeţul Galaţi, doar 12 au semnat actul adiţional cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu.
Potrivit acestuia, numai cei 12 medici pot elibera reţete gratuite şi/sau compensate pentru pacienţii înscrişi sau alte acte care presupun decontarea serviciilor medicale de către CJAS.
Mărăşescu a spus că la nivel naţional, procentul medicilor de familie care au semnat actul adiţional este de circa 7-8%. El a mai spus că restul medicilor de familie este decis să aştepte decizia justiţiei, în contextul în care la nivelul federaţiei patronatelor medicilor de familie, luni, s-a depus în instanţă o plângere pe motiv de ilegalitate a actului adiţional la contractul CNAS.
Medicii de familie nu mai eliberează reţete gratuite şi/sau compensate şi nici bilete de trimitere în spitale sau laboratoare, pentru că nu au acceptat să semneze contractul cu CNAS. Deşi nu au niciun raport de muncă faţă de casele de sănătate, medicii de familie vin zilnic la program, consultând, gratuit, pacienţii înscrişi, acţiune care se va stopa de pe 11 iunie, când consultaţiile vor fi taxate.

* Timiş
Cea mai mare parte a medicilor de familie din Timiş nu le mai prescriu pacienţilor reţete compensate şi gratuite, iar începând de lunea viitoare se vor percepe şi taxe pentru consultaţii, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Maria Găvruţă, reprezentanta medicilor de familie din Timiş.
De asemenea, ei nu eliberează nici bilete de trimitere, deoarece încă nu au semnat contractele cu Casa Judeţeană de Sănătate (CJAS) Timiş.
'Din cei peste 550 de medici de familie din Timiş, dintre care 260 sunt în Timişoara, doar 110 au semnat noul contract cu CJAS pe anul 2011-2012. Pacienţii sunt primii care au de suferit şi, secundar, medicii de familie. Până luni, mai acordăm consultaţii gratuit, dar după aceea se vor presta doar contra cost', a afirmat dr. Maria Găvruţă.
Ea a adăugat că sunt semnale potrivit cărora asupra medicilor de familie se fac presiuni pentru semnarea noului contract cu Casa.
Ei eliberează doar concedii medicale, deoarece acestea aparţin unei convenţii, şi nu contractului cu CJAS. Alte acte adiţionale nu au fost semnate, dar nici noile norme la contractul-cadru nu au fost văzute de medicii de familie, astfel încât ei spun că nu cunosc conţinutul a cea ce urmează să semneze.
Medicii refuză să semneze contractul-cadru cu CJAS pe anul 2011-2012 care trebuia să intre în vigoare încă de la data de 1 aprilie, când a expirat cel semnat anul trecut, deoarece sunt nemulţumiţi de noile norme impuse de Ministerul Sănătăţii. Guvernul a decis amânarea cu două luni, decizia fiind luată pentru a putea fi finalizată, în prealabil, procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării unităţilor.
Cu toate problemele de care se lovesc la cabinetele medicale, pacienţii timişoreni nu s-au revoltat, declarând că înţeleg situaţia şi că sunt de partea medicilor de familie.
'Noi, bolnavii, suntem victimele sistemului', concluzionează pacienţii.

* Olt
Peste o jumătate din numărul medicilor de familie din judeţul Olt au reluat eliberarea de reţete compensate şi bilete de trimitere la spitale după ce au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu CJAS Olt.
Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, Constanţa Coteneanu, a precizat că până miercuri după-amiază au fost semnate 203 de acte adiţionale de către medicii de familie care astfel pot să primească de la CJAS contravaloarea serviciilor medicale prestate pacienţilor. În cazul în care nu ar fi semnat actele adiţionale cu CJAS, ar fi fost nevoiţi să solicite pacienţilor plata serviciilor medicale oferite după ce, timp de aproape o săptămână, medicii de familie au făcut consultaţii gratuit, dar nu au eliberat reţete compensate şi bilete de trimitere la tratament în spitale.
Medicii de familie din judeţ susţin că nu sunt mulţumiţi de prevederile actelor adiţionale, dar au fost nevoiţi să le semneze pentru că mulţi pacienţi aveau nevoie de trimiteri la spital, unde sunt programaţi pentru diferite tratamente.
În judeţul Olt, sunt 243 de medici de familie şi, potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Olt, peste 70% dintre ei au semnat deja actele adiţionale la contractele-cadru. Medicii din judeţ au luat această decizie în principal pentru că pacienţii nu îşi permit să plătească contravaloarea serviciilor medicale. AGERPRES/(AS - Dan Paic, Otilia Halunga, Cristina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
Galaţi: Medicii de familie vor funcţiona în sistem privat Patronatul Medicilor de Familie (PMF) şi Societatea Medicilor de Familie din judeţul Galaţi, care îi reprezintă pe cei 254 de medici de familie din judeţ, au decis să nu semneze contractul-cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dacă aceasta nu va ţine cont şi de obiecţiile ridicate...
Dolj: Conflictul dintre medicii de familie şi CAS Dolj, mediat de o comisie CNAS Conflictul dintre medicii de familie din Dolj şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate apărut în urma refuzului CJAS Dolj de a negocia clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor pe 2010 urmează să fie mediat, luni seară, de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care a ajuns...
Bistriţa-Năsăud: Unii medici de familie au continuat să elibereze reţete gratuite O parte dintre cei 141 de medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud au continuat să elibereze reţete gratuite şi compensate în cursul zilei de joi, chiar dacă nu au semnat încă noul contract cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), după ce au aflat că guvernul a aprobat, în şedinţa...
Galaţi: Zeci de furnizori de servicii medicale, sancţionaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi au aplicat sancţiuni unui număr de 46 de furnizori de servicii medicale în primul semestru al anului, au anunţat, joi, reprezentanţii Biroului de control al instituţiei.