Cele mai citite
 


Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj)
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii nu îşi pot face meseria corespunzător.
De la 1 iunie, în mai multe judeţe medicii au acordat consultaţii gratuite, însă ei susţin că vor începe să perceapă taxe.

* Alba
Mai puţin de un sfert din medicii de familie din Alba au semnat până miercuri actul adiţional de prelungire a contractului - cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Un număr de 48 de medici au semnat acest act adiţional, ceea ce înseamnă aproximativ 22% din total.
Cei mai mulţi dintre aceştia (26) profesează în mediul urban, respectiv în oraşele Blaj, Ocna Mureş şi Sebeş.
Pe anul 2010 au avut relaţii contractuale cu CJAS Alba un număr de 215 medici de familie, din care mai mult de o zecime au avut sub o mie de persoane înscrise pe liste.

* Harghita
Medicii de familie harghiteni vor solicita bani pentru consultaţii dacă nu se va ajunge la un acord privind semnarea contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Harghita, dr. Szabo Soos Klara, a declarat, pentru AGERPRES, că de la 1 iunie medicii au oferit consultaţii gratuite, dar începând de joi se vor percepe bani, dacă nu se va ajunge la niciun accord privind semnarea contractelor.
"Săptămâna trecută şi în această săptămână până joi, am oferit consultaţii gratuite, chiar dacă nu am primit niciun fel de finanţare şi ne-am susţinut financiar din fonduri proprii. Dacă nu se ajunge la niciun rezultat până joi, vom percepe o anumită taxă pentru consultaţie. Nu avem ce face. Fie dăm consultaţii contra - cost, fie închidem cabinetele", a spus dr. Szabo Soos Klara.
Ea le-a cerut scuze pacienţilor pentru situaţia creată şi le-a recomandat să meargă cu chitanţele şi cu reţetele pe care le-au plătit integral la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care, în opinia sa, este obligată să le deconteze.
Dr. Szabo Soos Klara a precizat că medicii de familie doresc să fie trataţi ca parteneri de contract şi nu cu aroganţă, "aşa cum face preşedintele CNAS", atitudine care nu duce, în opinia sa, la rezolvarea problemelor din sistem.
"Noi putem lucra şi în afara sistemului şi în afara ţării. Ne pare rău pentru pacienţii noştri, pe care îi cunoaştem de atâţia ani. (...) Ar trebui să se înţeleagă că obligaţia noastră nu este de a deservi Guvernul sau CNAS, ci de a-i deservi pe pacienţi. (...) Ceea ce ne cer ei în noile contracte sunt prevederi împotriva medicilor şi a bolnavilor şi nu putem accepta aşa ceva", a mai spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Harghita.
La rândul său, preşedintele CJAS Harghita, Duda Tihamer, a declarat că 22 din cei 158 de medici de familie au semnat deja contractele şi şi-a exprimat speranţa că numărul acestora va creşte. El a spus că lista cu numele medicilor se află pe site-ul CJAS Harghita, iar farmaciile o pot consulta pentru a şti cine poate prescrie reţete compensate sau gratuite.
Duda Tihamer a spus că li s-a explicat medicilor că acestea sunt posibilităţile sistemului, iar cei care nu s-au prezentat pentru semnarea contractului ar trebui să ştie că vor primi finanţare doar din ziua semnării.

* Tulcea
Circa 35% din cei 90 de medici de familie din judeţul Tulcea care au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate au semnat actele adiţionale până la semnarea noilor contracte.
Directoarea CJAS Tulcea, Anişoara Radu, a declarat, pentru AGERPRES, că 31 de medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale, procedura de strângere a dosarelor din partea medicilor de familie fiind în plină desfăşurare.
"La Tulcea, situaţia nu este dramatică. Am avut chiar solicitări oficiale din partea medicilor specialişti conform cărora aceştia sunt interesaţi să semneze contractul-cadru pentru că vor să elibereze reţete, bilete de trimitere şi nu vor să creeze probleme asiguraţilor", a afirmat Anişoara Radu.
Potrivit acesteia, procedura de strângere a dosarelor pentru semnarea contractului-cadru cu CJAS se va încheia pe data de 10 iunie, dosarele urmând să fie analizate de o comisie mixtă până pe data de 20 iunie. După această dată se va trece la semnarea noilor contracte-cadru.

* Maramureş
O parte dintre medicii de familie au semnat contractele-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, deşi iniţial Colegiul Medicilor de Familie a precizat că niciun medic nu va semna documentul.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Maramureş, Claudia Ganea, a declarat, pentru AGERPRES, că din cei 240 de medici de familie 23 au semnat deja contractul-cadru.
"Medicii de familie care au semnat actele adiţionale au spus că fac acest gest din motive pur umanitare. Unii dintre aceştia au spus că există multe cazuri dificile, situate la distanţe mari de centrele de asistenţă medicală sau spitale, iar aceşti pacienţi, îndeosebi din mediul rural, nu înţeleg situaţia medicilor de familie. Medicii de familie care au semnat actele adiţionale, este vorba de cei 23, au precizat că există şi alte forme de protest legale decât nesemnarea contractului-cadru. Decizia medicilor ce semnează le aparţine în totalitate şi aceştia cunosc mult mai bine starea celor ce le sunt pacienţi", a spus Ganea.
Pe de altă parte, reprezentanţii Colegiului Medicilor de Familie Maramureş dezaprobă gestul colegilor care au semnat actul adiţional cu CJAS.
"Fiecare are conştiinţă, fiecare ştie mult mai bine ce trebuie să facă. Noi, ceilalţi, am hotărât că mergem mai departe. I-am rugat pe colegi ca, deocamdată, să nu taxeze pe nimeni, pentru că nu vrem să ne răzbunăm pe pacienţi. Săptămâna aceasta, bolnavii nu vor fi taxaţi. Lista ruşinii există. Noi nu o să facem publică această listă. Poate, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş ar trebui să facă publică lista pentru ca asiguraţii să ştie la care dintre medici pot să apeleze", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Maramureş, dr. Gheorghe Lascu.

* Mehedinţi
Din cei 154 de medici de familie aflaţi în 2010 în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Mehedinţi doar 14 au semnat acte adiţionale de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Mehedinţi, Radu Barbu, a declarat, pentru AGERPRES, că această situaţie se datorează refuzului majorităţii medicilor de familie de a semna contractul-cadru, ei fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări.
"Perioada obligatorie până când medicii de familie sunt aşteptaţi să depună documentele legale este 15 iunie. În cazul în care ei nu se vor conforma, nu li se vor mai deconta facturile", a precizat Barbu.
În opinia acestuia, nesemnarea contractului-cadru va genera nemulţumiri din partea asiguraţilor care nu vor mai putea beneficia de consultaţii, tratamente şi reţete medicale gratuite.
"Sperăm să depăşim blocajul apărut. Medicii trebuie să înţeleagă că trebuie să ne încadrăm într-un buget alocat, stabilit în baza resurselor financiare de care dispunem", a concluzionat Barbu.

* Brăila
Doar un sfert dintre medicii de familie din Brăila a semnat prelungirea contractului-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru luna iunie.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, din cei 140 de medici de familie existenţi la nivelul judeţului Brăila doar 34 au fost de acord să semneze actele adiţionale la contract.
"În noile condiţii, cabinetele medicilor de familie sunt ameninţate de faliment. Nu îţi poţi face meseria dacă ai curentul tăiat, apa oprită, nu ai bani pentru asistente şi ţi se taie sporul rural", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Brăila, Viorica Naumaov.
La nivelul judeţului Brăila sunt 140 de medici de familie şi aproximativ 120 de cabinete, iar conducerea CJAS ia în calcul înfiinţarea a încă zece cabinete în municipiu, având în vedere că normele prevăd un număr optim, din punct de vedere al calităţii serviciilor medicale, de 1.800 de persoane înscrise pe liste. AGERPRES/ (A, AS - Marinela Brumar, Gina Ştefan, Luisiana Bîgea, Leontin Cupar, Florian Copcea, Ecaterina Ignat)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj III) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Dolj: Medicii de familie nu mai eliberează decât reţete cu plată Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai eliberează, începând de joi, pacienţilor reţete gratuite sau compensate, după ce au refuzat să semneze contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Dolj: Medicii de familie nu semnează actele adiţionale impuse de Casa de Asigurări de Sănătate Medicii de familie din judeţul Dolj nu vor semna actele adiţionale la contractele încheiate pentru anul 2010, pregătite de Casa de Asigurări de Sănătate, pe motiv că acestea sunt întocmite în baza noilor acte normative pe care medicii doresc să le renegocieze.