Cele mai citite
 


UE, prinsă între Spania şi Germania în 'războiul castravetelui'
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Europeană /UE/ a răspuns la nemulţumirea crescândă generată de felul în care a gestionat focarul de infecţie cu bacteria E. coli propunând compensaţii în valoare de 150 de milioane de euro pentru miile de fermieri forţaţi să-şi distrugă culturile într-o încercare disperată de a opri epidemia, scrie The Independent în ediţia de miercuri.
Oferta a fost făcută în timpul unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor agriculturii din UE, desfăşurată la Luxemburg, care a luat o turnură neaşteptată, în condiţiile în care un eurodeputat spaniol a protestat cu un castravete în mână pentru a sublinia situaţia tragică a producătorilor de legume din ţara sa.

Se estimează că Spania, care în afară de Germania a fost ţara cea mai puternic afectată de criza E.coli, ar fi pierdut aproximativ 225 de milioane de euro pe săptămână din momentul în care Berlinul a susţinut greşit luna trecută că a descoperit agentul patogen ce provoacă focarul de infecţie în castraveţii importaţi din Spania.

Avertismentele formulate de Germania au adus în impas exporturile la cele mai multe legume spaniole, au determinat UE să emită propriile avertismente iar Rusia să interzică importul la toate legumele din UE. În Germania, unde guvernul a păstrat avertizarea încă de la începutul crizei, fermierii susţin că producţia lor a fost decimată.

Atitudinea Germaniei a fost însă vizată de către criticile comisarului european pentru sănătate, John Dalli, care a acuzat guvernul Angelei Merkel şi autorităţile sanitare de exagerare. "Este esenţial ca autorităţile naţionale să nu se grăbească să ofere informaţii cu privire la sursa infecţiei atunci când nu sunt justificate de ştiinţă", a precizat el.

Criticile sale au fost reluate şi de către Dacian Cioloş, comisarul UE pentru agricultură, care a cerut autorităţilor responsabile de domeniul sănătăţii din Germania să descopere sursa epidemiei cu E. coli cât mai curând posibil. "Fără acest răspuns, va fi dificil de recâştigat încrederea consumatorilor, esenţială pentru ca piaţa să îşi recapete puterea", a precizat el.

În Germania, însă, nu există niciun semn că anchetatorii sanitari s-au apropiat de identificarea sursei tulpinii mutante, care a ucis până în prezent 22 de persoane şi a infectat peste 2.400.

În nordul landului Saxonia Inferioară, autorităţile sanitare au afirmat duminică că au descoperit sursa "foarte probabilă" a epidemiei la o fermă de legume de lângă Uelzen, la sud de Hamburg, specializată în cultura germenilor de fasole.

Cu toate acestea, anchetatorii sanitari au anunţat luni că un prim lot de 17 teste efectuate pe unele dintre seminţele de la fermă, pe mesele din zona de ambalare şi la sistemul de ventilaţie s-au dovedit negative. Oficialii au insistat asupra faptului că primele rezultate nu sunt concludente şi că alte 23 de teste urmează să fie realizate la fermă.

Între timp, clinicile şi spitalele din Hamburg şi din vecinătăţi, care duc greul epidemiei, au făcut apeluri publice pentru mai mulţi donatori de sânge. Multe dintre aceste spitale sunt umplute la maximum şi au fost obligate să transfere pacienţii la alte spitale din regiune.

Marţi, oficialii sanitari au declarat că cele 17 spitale care tratează pacienţii cu E. coli din regiune au avut costuri suplimentare de peste 100.000 de euro fiecare şi se confruntă cu perspectiva falimentului dacă epidemia va continua pentru mai mult timp. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
Bacteria EHEC: Spania se plânge Germaniei şi UE Spania s-a plâns Germaniei şi Uniunii Europene în legătură cu procedura urmată după detectarea pe teritoriul german a unor cazuri de infecţie cu bacteria intestinală EHEC (E.coli enterohemoragic), care ar proveni din castraveţi spanioli, a anunţat vineri secretarul de stat pentru mediul rural şi apă...
UE critică Germania pentru modul în care a gestionat criza provocată de bacteria E. coli Comisarul european pentru sănătate, John Dalli, a avertizat Germania că a tras concluzii premature şi incorecte cu privire la sursa contaminării produselor alimentare, concluzii care au provocat panică la nivelul întregii Europe, afectând exporturile de legume, transmite marţi AP.
Epidemia de ECEH: undă verde pentru deblocarea a 210 milioane de euro cu titlu de despăgubiri de la UE Reprezentanţii statelor membre ale UE au aprobat marţi seară crearea unui fond de urgenţă de 210 milioane de euro pentru compensarea pierderilor uriaşe suferite în urma prăbuşirii vânzărilor de către producătorii de legume în urma epidemiei declanşate de bacteria enterohemoragică E.coli (ECEH), a anunţat...
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
Compensarea pagubelor înregistrate de legumicultorii europeni va demara în zilele următoare, în funcţie de cantiţăţile de legume blocate Compensarea pagubelor înregistrate de legumicultorii europeni va începe în zilele următoare, în funcţie de cantităţile de legume blocate în ţările afectate de isteria creată de bacteria E.coli, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a participat marţi la reuniunea miniştrilor...