Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoae: Ar trebui 200 de milioane lei noi pentru medicina de familie
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat miercuri că pentru funcţionarea în condiţii bune a medicinei de familie ar fi nevoie de 200 de milioane de lei.
El a subliniat că această sumă ar acoperi cele cinci societăţi ale CMR şi ale medicilor de familie, între care se află valoarea garantată a punctelor pentru plata per capita şi per capita serviciu, plata pentru lista de înscrişi, depunctarea graduală pentru listele cu peste 2.200 de pacienţi.
"Trebuie luat sistemul integrat de sănătate, şi nu o realocare în cadrul sistemului. Nu pot să iei de la spitale sau ambulatoriu de specialitate şi să dai în altă parte", a susţinut preşedintele CMR.
Potrivit lui Astărăstoae, dacă medicina de familie nu va primi aceşti bani, nu va putea supravieţui până la sfârşitul anului.
"Mesajul CMR către medicii de familie a fost ca aceştia să le mulţumească pacienţilor că au fost alături şi nu s-au lăsat influenţaţi de dezinformarea unora şi a altora şi că au conştientizat că există un singur interes atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici", a afirmat prof. Astărăstoae.
În ceea ce priveşte contractul de informatizare, el a spus că ar trebui fie separat, şi nu impus în contractul cu furnizorii de servicii medicale.
Problemele actuale din sistemul de sănătate provin de la modul de gestionare a fondurilor şi nu trebuie să se transforme într-un conflict între medicina primară şi acesta. Situaţia conflictuală nu se poate remedia decât prin dialog, şi nu prin a arunca vina pe medici, a afirmat Astărăstoae.
În opinia sa, autorităţile trebuie să se bazeze pe fapte şi să analizeze situaţia din acest punct de vedere, şi nu pe sondaje.
Referindu-se la o eventuală corupţie din sistem, prof. dr. Astărăstoae a spus că şi medicina face parte din societatea românească şi dacă această corupţie există în societate, există şi în sectorul medical, dar aici instituţiile statului trebuie să analizeze situaţia.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat că medicii de familie nu vor introduce plată pentru pacienţi începând de joi, ci de marţea viitoare, în condiţiile în care nu vor fi rezolvate solicitările lor. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Vasile Astărăstoae: Sistemul de sănătate este subfinanţat, iar în domeniu nu s-a făcut reformă Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, este de părere că din 1989 şi până în prezent nu s-a făcut o reformă reală în sistemul de sănătate şi consideră că acest domeniu este politizat, ''ceea ce nu este benefic''.
Vasile Astărăstoae: Am mari reţineri faţă de cei care fac controale în sistemul medical Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat joi că are mari reţineri în ceea ce îi priveşte pe cei care fac controale în sistemul medical, mai ales când se uită la CV-urile acestora.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae: Suntem o societate din ce în ce mai cinică Situaţia medicilor nu s-a îmbunătăţit, în pofida eforturilor corpului medical, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a făcut joi o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat în sistemul de sănătate în cei patru ani în care este la conducerea...
Vasile Astărăstoae: Am îndoieli că va exista voinţă politică privind modificarea radicală a sistemului de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a afirmat, joi, în cadrul unei dezbateri, că are mari îndoieli că va exista voinţă politică şi susţinere pentru modificarea "radicală" a filozofiei noii legi a sănătăţii.
Vasile Astărăstoae: Sperăm ca în Guvern să se găsească fonduri pentru creşterea veniturilor rezidenţilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, speră ca în Guvern să se găsească fonduri pentru ca veniturile medicilor rezidenţi să crească.