Cele mai citite
 


Durerile de spate
duminică, 9 iunie 2013   ::   7 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Au, ma doare!, Corp sanatos, Plamanii
 

 

Durerile de spate pot fi determinate atât de afecţiuni ale coloanei vertebrale cât şi de afecţiuni ale altor aparate şi organe.
Bolile care ar putea produce dureri de spate pot fi ale aparatului respirator (pneumonie, cancer pulmonar), ale aparatului cardiovascular (angina pectorală, infarctul de miocard), ale aparatului digestiv (ulcerul gastric, pancreatita cronică), renal (pielonefrite, litiaza renală), genital (boala inflamatorie pelvină, retroversie uterină).

 

 

Durerea de origine vertebrală este extrem de frecvent întâlnită în practica medicală şi poate fi produsă de:
 • factori congenitali: aşa cum se întâmplă în spina bifidă şi epifizita vertebrală;
 • de factori traumatici, aşa cum se întâmplă în fracturile corpurilor vertebrale şi herniile de disc
 • de factori de natură inflamatorie, aşa cum se întâmplă în spondilita anchilozantă şi sindromul Reiter;
 • de factori tumorali, aşa cum se întâmplă în tumorile benigne şi maligne ale coloanei vertebrale;
 • de factori metabolici, aşa cum se întâmplă în osteoporoză, osteomalacie şi boala lui Paget;
 • de factori degenerativi, aşa cum se întâmplă în spondiloză, discartroză;
 • de factori infecţioşi, aşa cum se întâmplă în morbul Pott sau bruceloza.
Durerea vertebrală la copil este mult mai rară, dar are o semnificaţie mult mai gravă, aceasta sugerând o boală infecţioasă, o boală inflamatorie sau cancer.
 
Caracteristicile durerii vertebrale
 
Cum apare?
Durerea vertebrală poate apărea brusc în cazul traumatismelor şi herniei de disc, sau poate să apară treptat în bolile degenerative şi inflamatorii ale coloanei vertebrale (spondiloza, spondilita, poliartrita reumatoidă).
 
Când apare?
În bolile inflamatorii vertebrale durerea apare în repaus. În cazul herniei de disc durerea apare după ridicarea unei greutăţi, după un efort fizic sau după o mişcare bruscă. În lumbago acut durerea apare după expunerea la frig şi umezeală.
 
Cât de intensă este?
Durerea vertebrală poate fi surdă în bolile degenerative (spondiloze, discartroze, hernie de disc) sau vie în lombosciatică.
 
Unde este localizată?
Durerea vertebrală poate interesa întreaga coloană (în bolile inflamatorii ale coloanei) sau se poate localiza la anumite segmente ale coloanei (spondiloza cervicală, hernia de disc).
 
Unde iradiază?
Durerea vertebrală
·        poate să rămână la locul unde a apărut (în lumbago);
·        poate iradia de-a lungul unei coaste- nevralgia intercostală;
·        poate iradia în membrul superior- nevralgia cervicobrahială;
·        poate iradia în membrul inferior, aşa cum se întâmplă în lombosciatică.
 
Examenul clinic al bolnavului cu dureri de spate trebuie să fie complet, pentru că, durerea poate fi produsă nu numai de boli ale coloanei vertebrale, dar şi de o serie întreagă de afecţiuni ale altor organe şi aparate. În acelaşi timp, examenul clinic trebuie să fie suficient de concentrat asupra coloanei vertebrale pentru a descoperi toate semnele şi simptomele care ne-ar putea conduce la un diagnostic etiologic.
 
Pe lângă examinarea clinică minuţioasă, pentru precizarea diagnosticului, trebuie efectuate o serie de investigaţii:
 • radiografia de coloană vertebrală, cu ajutorul căreia se pot descoperi deformări vertebrale, fracturi, tumori, pensarea spaţiilor intervertebrale, densitatea osoasă vertebrală;
 • tomografia computerizată (CT);
 • rezonanţa magnetică nucleară (IRM) si scintigrafia pot diagnostica leziuni discrete ale coloanei vertebrale: leziuni ale discurilor, nervilor, ale canalului vertebral şi tumori vertebrale;
 • testele sanguine, cum ar fi depistarea factorului reumatoid sau antigenele HLA pot fi utile pentru diagnosticul poliartritei şi spondilitei reumatoide.
Durerile coloanei vertebrale pot fi combătute prin identificarea şi înlăturarea factorilor de risc: suprasolicitări profesionale, poziţia de lucru incorectă, eforturi fizice mari.
 
Sfaturi pentru protecţia coloanei
 
 
1. Staţi şi mergeţi cu spatele drept, abdomenul tras înapoi şi toracele împins în faţă! Când staţi în picioare o perioadă mai lungă de timp, odihniţi-vă coloana vertebrală sprijinindu-vă corpul de ceva sau aşezându-vă greutatea pe câte un picior, alternativ!
 
2. Staţi pe un scaun cu spătar, cu coloana dreaptă, cu picioarele pe podea sau postament şi puneţi o pernă în spatele şoldurilor. Schimbaţi-vă din când în când poziţia! Atât scaunul cât şi biroul trebuie să aibă înălţimea adecvată, iar mâinile şi coatele să le sprijiniţi pe birou. Când vă ridicaţi de pe scaun, întâi trageţi şoldurile la marginea scaunului, apoi vă ridicaţi sprijinindu-vă pe mâini şi evitând astfel îndoirea coloanei.
 
3. În poziţia culcată  patul  trebuie să fie elastic, dar tare. Dacă aveţi dureri lombare puneţi o pernă sub gât şi sub genunchi, corpul fiind culcat pe spate. Coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă şi în poziţie culcată! În poziţia culcat pe faţă, pentru a îndrepta coloana, trebuie pusă o pernă sub burtă şi una sub glezne. În poziţia culcat pe o parte trebuie pusă o pernă sub gât şi una între genunchi şi genunchii uşor îndoiţi.
 
Ridicarea din pat se face în felul următor: întâi vă aşezaţi pe o parte, apoi ridicaţi şi coborâţi picioarele la marginea patului, după care, sprijinindu-vă în mâini, vă ridicaţi în picioare.
 
4. Obiectele grele se ridică cu spatele drept, din poziţia ghemuită (picioarele uşor depărtate, genunchii flectaţi, spatele drept), cu obiectul ridicat lângă trunchi. Este interzisă întoarcerea trunchiului în lateral atunci când ridicaţi o greutate. Obictele grele trebuie distribuite în mod egal în ambele braţe.
 
5. În timpul lucrului coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă, nu aplecată! Dacă e necesar staţi în genunchi sau cu picioarele îndoite!
 
6. Poziţia corectă la volan este cu genunchii la acelaşi nivel sau puţin mai sus decât şoldurile, spatele sprijinit de spătar, cu scaunul suficient de aproape pentru a putea îndoi genuncii şi a ajunge la pedale.
 
7. Întărirea musculaturii coloanei vertebrale se poate realiza prin practicarea unui sport:  înot, atletism, gimnastică.
 
Principii generale de tratament ale durerilor de spate:
 
1. Repausul la pat se recomandă în cazul durerilor severe, lumbago acut, lombosciatică, osteoporoză.
2. Fizioterapia este indicată în spondiloza cervicală, lombosciatica.
3. Căldura locală se aplică în lumbago acut şi lombosciatică.
4. Administrarea antibioticelor se face în cazul afecţiunilor coloanei vertebrale de tip infecţios.
5. Antiinflamatoarele, analgezicele şi miorelaxantele se indică în bolile inflamatorii şi degenerative, fibromialgie, osteoporoză
6. Medicamente care inhibă resorbţia osoasă şi medicamente care stimulează sinteza osoasă se indică în osteoporoză.
7. Gimnastica medicală se face sub îndrumarea de specialitate a unui kinetoterapeut şi se
indică în cazul deformărilor de coloană de tip cifoză, scolioză şi în fibromialgie.
 
 
Dr. Zarvă Maria
Medic specialist medicină de familie
Medcenter Constanţa

0241.620.280

 

www.medcenter.ro

 

 

Notare
Comentarii
de alexandra
este adevarat

de Pauliciu
Buna ziua!!!
Va pot recomanda Terapia Bowen, o terapie foarte buna.
www.terapiabowen.ro aici puteti gasii mai multe informatii si numerele de telefon ale terapeutilor bowen din tara.Pentru cei din Mehedinti va las nr de tel ale doamnei Sanda Maria bioenergoterapeut si terapeut bowen 0766341725 sau 0352425669. Sper ca raspunsul meu sa va fie de mare ajutor si multa SANATATE va doresc

de mihai maria
buna ziua ,va rog sami dati un raspuns am durere sub omoplatul stang spre ceafa arsuri si mincarime pe spate va multumesc

de dr. Oana Iordache
Simptomatologia pe care o prezentati nu este specifica pentru o patologie anume.Trebuie sa mergeti la medicul de familie sa vedeti Daca va găsi ceva la examenul clinic.Sanatate multă!

de tatiana
am probleme cu coloana de ceva timp .
unde in Bucuresti as putea merge sa-mi fac investigatii ?
merci aniticipat

de Andrada
Pt. Tatiana: Incercati la Medinst (in incinta Institutului de Neurologie si Boli Neurovasculare - Berceni). Au si contract cu CASMB. Fac si RMN si CT si puteti consulta si un medic apecialist in cadrul clinicii.

de ileana
Am facut anul trecut un rmn, pentru ca aveam dureri lombare si mi-a reiesit ca am osteofite la aproape toate vertebrele , dar docatorul de oase mi-a spus ca nu am nimic grav, toate "degenerescentele" fiind atribuite varstei( am 52 de ani). De cateva zile am dureri de spate , la nivelul coloanei, dar numai in repaus. fac sala ( aerobi, step si zumba) cate o ora in fiecare zi. ma simt foarte bine fizic si psihic, dupa orele de stat la birou( 10 ore pe zi) si ma tem sa nu exagerez cu orele de sala. As vrea sa fac mai multe investigatii, mai amanuntite si un medic specialist sa ma ajute referitor la orele de sala, daca nu sunt prea multe.Multumesc, pentru raspuns.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce afectiuni ascund durerile de spate la varsta a treia Durerea de spate ramane cel mai frecvent simptom musculoscheletal in intreaga lume si la toate grupele de varsta. Se estimeaza ca durerea de spate este intalnita la peste 70 % din populatia de varsta a treia, 15-30% avand cel putin un episod pe an.
Investigații medicale - Imagistică prin Rezonanță Magnetică sau Tomografie Computerizată? Diagnosticarea sau confirmarea unor afecțiuni presupune în anumite situații realizarea unor investigații suplimentare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM).
Angina pectorala Angina pectorala este principala cauza a durerilor toracice dupa varsta de 35-40 de ani. Angina pectorala este una din formele de manifestare a cardiopatiei ischemice dureroase alaturi de angina instabila si infarctul miocardic.
Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul...
Cluj: 115 clujeni au forme severe de poliartrită şi spondiloză anchilozant Un număr de 115 persoane suferinde de poliartrită reumatoidă şi spondiloză anchilozantă se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 79 dintre ele urmând tratamentele pentru încetinirea proceselor inflamatorii osoase şi diminuarea durerilor, potrivit directorului de relaţii ...
Cum tratăm afecţiunile reumatice în timpul iernii? Printre cele mai frecvente boli declanşate şi agravate de expunerea la frig sau umiditate, sunt cele reumatice, care includ peste 100 de afecţiuni. Bolile reumatice afectează aproximativ 80% din populaţie, iar incidența acestora creşte odată cu vârsta, fiind adesea răspândite la persoanele...