Cele mai citite
 


Medicii de familie, în imposibilitatea de a-şi onora contractul
vineri, 31 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 31 iul /Agerpres/ - Medicii de familie din mai multe judeţe ale ţării au notificat un număr de 31 de case judeţene de asigurări de sănătate (CJAS) prin care avertizează că, dacă nu vor primi banii aferenţi contractului-cadru, vor fi nevoiţi să rezilieze contractele.

Unele case au plătit în ultimele şase zile diferenţe băneşti, a precizat preşedintele Patronatului Naţional al Medicilor de Familia, Doina Mihăilă. În prezent, mai sunt câteva judeţe, respectiv Suceava care a primit numai 70% din suma aferentă, Galaţi cu 70%, Brăila - 0%, Călăraşi - 48%, Prahova - 70%, Dâmboviţa - 54%, iar CJAS Ilfov a anunţat că va plăti, dar nu a plătit încă 64%, Bihor - 48,2%, Bistriţa-Năsăud - 50%.

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a precizat la rândul său că medicii de familie nu pot funcţiona în afara contractului din lipsa banilor, a plăţilor salariale care sunt în întârziere şi a plăţii utilităţilor şi a celorlalte cheltuieli pentru cabinet. O astfel de situaţie, a menţionat dr. Tănăsescu, nu a mai existat în ultimii 5-6 ani.

Pe de altă parte, dr. Doina Mihăilă a explicat care sunt veniturile unui cabinet cu 2.000 de pacienţi şi ce cheltuieli sunt din aceşti bani. Un cabinet pentru un medic care are pe listă 2.000 de pacienţi veniturile sunt de 7.000-8.000 de lei, dar din aceşti bani trebuie să plătească salarii, utilităţi, o trusă minimă de medicamente, să aibă o minimă dotare, incinerare, impozite, materiale sanitare etc. În cele mai multe cazuri pentru medic nu mai rămân bani de salariu. Societatea Medicilor şi Patronatul au spus că după aceste notificări se aşteaptă 10 zile un răspuns, iar, dacă acesta nu se primeşte, se va merge la Comisia de arbitraj şi, ca ultimă soluţie, se va ajunge în instanţă.

În opinia reprezentanţilor medicilor de familie, soluţiile trebuie găsite de casele de asigurări care sunt parte a contractului.

Pe de altă parte, medicii din Bistriţa-Năsăud vor lua, vineri, o decizie dacă îşi vor rezilia contractul sau nu cu CJAS. În situaţia în care contractul va fi reziliat, medicii de familie pot asigura asistenţă medicală doar în regim privat, nemaiputând acorda bilete de trimitere, reţete compensate, iar pacienţii nemaibeneficiind de calitatea de asigurat şi de facilităţile oferite de această calitate, a explicat dr. Rodica Tănăsescu.

Aceasta a opinat că "această atitudine înseamnă lipsă de înţelegere a nevoilor de servicii de asistenţă medicală primară în sistemul de asigurări de sănătate".

"Pacienţii noştri nu pot fi afectaţi la nesfârşit de prioritizări care nu ţin cont de nevoile lor. Deocamdată există un contract ale cărui condiţii mai mult decât dezavantajoase le-am acceptat în speranţa că nu vor fi nevoiţi să ne întrerupem activitatea. Acest contract nu este însă respectat de unele CJAS care uită că orice debitor din România plăteşte penalităţi substanţiale pentru orice

întârziere de plată", a subliniat dr. Rodica Tănăsescu. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Teleorman: CAS a imputat în 2012 furnizorilor de servicii medicale o sumă de 36.280 de lei Aproximativ 36.280 de lei reprezintă suma totală imputată de specialiştii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman mai multor furnizori de servicii medicale din judeţ în urma controalelor efectuate pe parcursul anului trecut.
Teleorman: CAS a imputat peste 22.620 de lei furnizorilor de servicii medicale Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a efectuat în primele şapte luni din acest an circa 130 de controale la furnizorii de servicii medicale din judeţul din sudul ţării, specialiştii instituţiei stabilind o sumă totală imputabilă de peste 22.620 de lei.
3.000 de pacienţi la un medic de familie, în Vâlcea Râmnicu Vâlcea, 5 aug /Agerpres/ - În judeţul Vâlcea există 3.000 de pacienţi la un medic de oraş, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Constantin Rădulescu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vâlcea.
Teleorman: CAS a eliberat peste 1.100 carduri europene de sănătate Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a eliberat în acest an circa 1.110 carduri europene, solicitate de persoane care s-au deplasat temporar în state din Uniunea Europeană pentru a putea beneficia de servicii medicale. Purtătorul de cuvânt al CAS Teleorman, Mihaela Popa, a declarat miercuri...
Călăraşi: CAS a finalizat semnarea actelor adiţionale de prelungire a valabilităţii contractelor semnate în anul 2010 Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Călăraşi informează printr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES că este prima instituţie din ţară care a finalizat semnarea actelor adiţionale de prelungire a valabilităţii contractelor semnate în anul 2010 cu toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract...
Preşedintele CAS Sălaj speră că toţi medicii de familie vor semna contractul-cadru Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, Claudiu Bârsan, are convingerea că toţi medicii de familie din judeţ vor semna în cele din urmă noile contracte-cadru cu instituţia pe care o reprezintă, chiar dacă, până în prezent, doar circa 30 din cei 117 medici şi-au manifestat în scris această...