Cele mai citite
 


Ion Prioteasa (CJ Dolj): Un depozit de deşeuri radioactive la Kozlodui, un pericol mai mare decât centrala
vineri, 10 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că pentru locuitorii din zonă construirea unui depozit de deşeuri radioactive la Kozlodui, la câţiva kilometri de graniţa cu judeţul, ar reprezenta un pericol mai mare decât funcţionarea centralei.

''Centrala de la Kozlodui a fost, este şi va fi poate în continuare cea mai mare ameninţare pentru oamenii acestor locuri. Spun cu toată fermitatea că autorităţile trebuie să ia o decizie responsabilă, pentru că este vorba de vieţile a sute de mii de oameni. Pe lângă faptul că ar trebui făcute mai multe acţiuni de informare şi de pregătirea a populaţiei, toate deciziile trebuie să aibă un singur scop: protejarea oamenilor din zonă. Acum când vedem ce s-a întâmplat în Japonia, ţară cu un nivel de dezvoltare cu mult peste al nostru, cred că este cazul ca la nivel european să se regândească procedura de evaluare a impactului dezafectării unităţilor de la Kozlodui asupra mediului şi mai ales asupra sănătăţii oamenilor'', a declarat Ion Prioteasa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj se opune ''cu toată fermitatea'' ca zona din jurul centralei Kozlodui să devină un risc nuclear din cauza depozitelor de deşeuri radioactive.
''Nu pot privi cu ochi buni ca această zonă să devină un risc nuclear din cauza acestor depozite pe care, cu certitudine, le vor folosi şi alte ţări. Din cunoştinţele pe care le avem, susţin cu toată fermitatea că în continuare centrala de la Kozlodui reprezintă un risc pentru partea de sud a României şi va reprezenta poate un risc şi mai mare odată cu construirea unui depozit de deşeuri radioactive. Nu pot să nu iau în seamă faptul că spitalele din Bucureşti sunt pline de bolnavi din sudul Doljului care au probleme cu glanda tiroidă, diverse forme de cancer, inclusiv boala numită cancerul albastru la copii'', a afirmat preşedintele CJ Dolj.
Potrivit acestuia, în urma cu mai bine de un an, Consiliul Judeţean Dolj a trimis tuturor localităţilor din sudul judeţului o notificare cu privire la proiectul ''Propunere de investiţie pentru dezafectarea unităţilor 1-4 la Kozlodui'', activitate care ar urma să se desfăşoare în două etape.
''Această notificare ne-a fost trimisă de Ministerul Mediului din România, iar noi am trimis-o tuturor primăriilor din zonă pentru informarea populaţiei. Potrivit documentului, activitatea ar avea două etape: etapa 1, din 2011 până în 2018, când se vor desfăşura activităţi în incinta reactorului propriu-zis şi a zonei de protecţie, şi etapa a doua, din 2018 până în 2035 când se vor pregăti incintele pentru a fi folosite în alte scopuri. Ambele etape pot include procese de decontaminare şi dezmembrare care implică manipularea, pre-tratarea, tratarea, condiţionarea, depozitarea şi eliminarea deşeurilor radioactive. Aceste deşeuri sunt de două feluri: neradioactive şi radioactive. Ştim însă că efectele dezastruoase care ar afecta implicit şi România nu pot fi apreciate de către specialişti, mai ales în condiţiile producerii unui incident sau accident'', a mai spus preşedintele CJ Dolj.
CNE Kozlodui este situată pe malul drept al Dunării la kilometrul 694, la 3,5 km sud de mal. În zona de influenţă de 30 km se găsesc şi localităţile doljene Bechet, Nedeia, Gighera, Zăval, Ostroveni, Sărata, Călăraşi, Dăbuleni, Lişteava, Piscu Sadovei, Sadova, Gângiova, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Săpata, Plosca, Bistreţ, Brânduşa, Goicea, Bârca, Horezu Poenari, Toceni, Valea Stanciului.
În perioada 11-14 aprilie, pompierii români şi bulgari au desfăşurat în zona localităţii Bechet din Dolj şi zona fluvială Bechet-Oreahovo un exerciţiu de protecţie şi intervenţie în caz de accident radiologic pe timpul transportului de combustibil nuclear uzat pe fluviul Dunărea.
Exerciţiul a simulat producerea unui accident radiologic survenit pe barja ''Nautilus'', aparţinând Combinatului de la Kozlodui, pe durata unui transport de combustibil uzat de la centrala nucleară Kozlodui către Federaţia Rusă.AGERPRES/(A, AS - Maria Mitrică)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.
Dolj: Consiliul Judeţean cumpără echipamente medicale de 2,2 milioane lei pentru SJU Craiova Craiova, 22 sept /Agerpres/ - Consiliul Judeţean Dolj a decis să aloce suma de 2,2 milioane lei pentru achiziţia mai multor echipamente medicale care vor intra în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, cel mai mare spital din regiunea Oltenia, unde multe secţii sunt dotate precar. Cu aceşti...
Dolj: Consiliul Judeţean cumpără echipamente medicale de 2,2 milioane lei pentru SJU Craiova Craiova, 22 sept /Agerpres/ - Consiliul Judeţean Dolj a decis să aloce suma de 2,2 milioane lei pentru achiziţia mai multor echipamente medicale care vor intra în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, cel mai mare spital din regiunea Oltenia, unde multe secţii sunt dotate precar. Cu aceşti...
Dolj: La Craiova s-ar putea construi un spital partener al AKH de la Viena Consiliul Judeţean Dolj şi Grupul de firme Vamed AG din Viena ar putea construi la Craiova, în parteneriat public-privat, un spital de urgenţă şi traumatologie de 300 de paturi care să funcţioneze în regim public şi să fie partener al spitalului AKH din Viena (Austria).
Efectele dezastrului de la Cernobâl asupra sănătăţii continuă să se facă simţite Copiii şi tinerii care au consumat lapte şi produse lactate contaminate în perioada imediat următoare exploziei de la Cernobâl pot fi predispuşi la cancer tiroidian la bătrâneţe, relevă un studiu publicat de Institutul Naţional american de Oncologie, relatează NY Times.
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina