Cele mai citite
 


Reuniune la nivel mondial pe tema SIDA
vineri, 10 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

În perioada 8-10 iunie 2011, liderii lumii se întâlnesc la New York, la Reuniunea la Nivel Înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind SIDA, informează printr-un comunicat de presă UNICEF România.

Întâlnirea şefilor de stat şi a altor lideri de guvern, a comunităţii ştiinţifice, a societăţii civile şi a sectorului privat oferă o ocazie unică de reexaminare a progreselor înregistrate, de a împărtăşi din lecţiile învăţate şi de a stabili cursul viitor al reacţiei globale în faţa SIDA.
Reuniunea are loc într-un moment de confluenţă din istoria epidemiei: cu treizeci de ani în urmă, în iunie 1981, oamenii de ştiinţă din Statele Unite au identificat primul caz de prăbuşire a sistemului imunitar la om, boală ce a fost denumită ulterior SIDA, a precizat sursa citată.
În urmă cu zece ani, în cursul Sesiunii Speciale pe SIDA a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, liderii lumii au declarat că SIDA este o "urgenţă globală" şi au solicitat "o reacţie urgentă, coordonată şi susţinută" în faţa acestei epidemii.
Acum, după trei decenii de epidemie, conform unui raport recent al Secretarului General al ONU, la finalul anului 2010, mai mult de şase milioane de persoane aveau acces la tratament antiretroviral în ţările cu venit scăzut şi mediu - în creştere de la doar 400 000 în 2003.
În ultimul deceniu, numărul de persoane infectate recent cu HIV a scăzut cu aproape 20% şi, pentru prima oară în 2009, datorită asigurării accesului la tratament, mai mult de 50% dintre femeile seropozitive au dat naştere unor copii neinfectaţi.
Până în prezent, România a gestionat bine epidemia. În ciuda faptului că România are un număr mare de persoane afectate de HIV/SIDA - peste 16 000 cazuri înregistrate de la începutul epidemiei, situaţia a rămas stabilă din 2004 din punctul de vedere al noii incidenţe.
Datorită iniţierii timpurii a programelor de prevenire SIDA având drept ţintă grupurile vulnerabile şi conduse de organizaţiile societăţii civile, rata HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile rămâne la 1%.
România, care s-a confruntat cu o epidemie dramatică a infectării cu HIV în rândul copiilor în 1989, a demonstrat cum guvernele, companiile de medicamente şi agenţiile internaţionale pot ţine SIDA sub control prin asigurarea şi furnizarea tratamentului antiretroviral necesar.
România a fost prima ţară din Europa de Est şi una dintre puţinele din lume, capabile să ofere tratament tuturor persoanelor seropozitive.
Cu toate acestea, rezultatele sunt fragile în România, la fel ca şi oriunde altundeva în lume. Eforturi semnificative sunt necesare pentru a scoate HIV/SIDA din starea de izolare. Încă mai sunt multe de făcut pentru a progresa la nivelul îndeplinirii obiectivelor mai generale privind sănătatea şi dezvoltarea prin intermediul integrării serviciilor HIV în cadrul serviciilor de sănătate generală, inclusiv tratamentul tuberculozei, precum şi în cadrul serviciilor de sănătate sexuală şi reproductivă.
Resursele globale alocate programelor de prevenire şi tratament HIV/SIDA au stagnat, iar în prezent, România nu mai este eligibilă pentru fonduri nerambursabile internaţionale. Ţara trebuie să facă tot posibilul să îşi susţină succesele şi să prevină infectarea cu HIV în rândul grupurilor vulnerabile, să protejeze persoanele infectate cu HIV şi să crească nivelul calităţii vieţii lor şi să ia măsurile necesare pentru ca mamele să nu mai transmită infecţia copiilor lor. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SIDA după 30 de ani: trebuie menţinute succesele şi continuate eforturile de prevenire a infectării Şefi de stat şi de guvern, lideri ai comunităţii ştiinţifice, societăţii civile şi din sectorul privat se reunesc în perioada 8-10 iunie la New York la Reuniunea la Nivel Înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind SIDA, ocazie unică pentru a re-examina progresele înregistrate...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
MS pregăteşte un program special de prevenire a HIV în rândul persoanelor dependente de droguri Bucureşti, 11 sep /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii transmite sâmbătă că are cunoştinţă de situaţia actuală privind achiziţia şi distribuţia de seringi în rândul persoanelor dependente de droguri, susţinând că pregăteşte un program special, care va fi finanţat de la bugetul de stat şi care va prelua...
România şi alte ţări din Europa, tot mai ameninţate de SIDA Washington, 10 sep /Agerpres/ - România şi alte ţări europene riscă să se confrunte cu o epidemie de SIDA, ca urmare a proliferării prostituţiei ilegale, exercitate în locuri improvizate insalubre, la care se adaugă folosirea de către unii consumatori de droguri a seringilor nesterile şi sistarea unor...
Serviciile specifice HIV ating parţial adolescenţii din întreaga lume. Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o serie de recomandări pe tema HIV/SIDA, pentru intensificarea eforturilor de testare, consiliere, tratament şi îngrijire a acestui grup vulnerabil