Cele mai citite
 


Tabără: Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate de E-coli se ridică la 300 - 400 milioane euro
vineri, 10 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate fermierilor europeni de blocarea vânzărilor de legume în urma îmbolnăvirilor provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) este de circa 300 - 400 de milioane de euro, a arătat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.
'Miniştrii Agriculturii au decis, la Luxemburg, ca ajutorul acordat drept despăgubire să fie extins la toţi producătorii de castraveţi şi nu doar la asociaţiile de producători. La noi era doar cazul Hortifruct, deci aveam o singură asociaţie. De asemenea, la Luxemburg s-a decis majorarea cuantumului despăgubirilor, de la 150 milioane de euro, pentru toţi producătorii din Uniune, la 200 - 250 milioane de euro, deşi suma necesară pentru acoperirea tuturor pierderilor ar fi de circa 300-400 milioane de euro', a spus ministrul agriculturii.
Comisia Europeană /CE/ şi-a majorat, miercuri, de la 150 la 210 milioane de euro, propunerea de compensaţii financiare pentru producătorii de legume din Uniunea Europeană confruntaţi cu prăbuşirea vânzărilor din cauza epidemiei provocate de bacteria Eceh, a anunţat comisarul european pentru agricultură, Dacia Cioloş, transmite AFP.
El a precizat că acest ajutor este destinat producătorilor de castraveţi, roşii, salată, dovlecei şi ardei.
Iniţial, Comisia propusese luni un ajutor total de 150 de milioane de euro, considerat insuficient şi contestat de mai multe ţări, între care Spania, aminteşte AFP.
Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, nu legumele sunt vinovate de această situaţie, ci 'există altă cauză'.
Şeful MADR a anunţat, luni, că ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro.
Oficialul MADR a mai precizat că intenţionează să discute în Guvern situaţia în care se află producătorii români pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.
Forma deosebit de virulentă şi rezistentă a bacteriei E.coli, identificată în nordul Germaniei, a provocat, până în prezent, moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania, şi îmbolnăvirea altor mii de europeni. Originea epidemiei care până acum a afectat 13 state europene rămâne încă necunoscută.
Autorităţile sanitare germane au suspectat iniţial castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria ECEH. Apoi atenţia autorităţilor germane s-a îndreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg, însă primele teste efectuate pe seminţele germinate prelevate au fost negative.AGERPRES/(AS-Mario Creţu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Olt: Cereri de despăgubire doar pentru trei tone de castraveţi Un singur producător de legume din judeţul Olt a solicitat despăgubiri în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, pentru o cantitate de legume de numai trei tone, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Dan Bărăgan.
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
UPDATE E-coli: Comisia Europeană propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultori Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Bruxelles-ul propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultorii confruntaţi cu o diminuare drastică a vânzărilor ca urmare a crizei provocate de epidemia cauzată de bacteria entero-hemoragică...
Olanda va solicita UE un ajutor financiar pentru producătorii săi de legume Olanda a anunţat marţi că va solicita Uniunii Europene un ajutor pentru producătorii săi de legume care se confruntă cu o scădere a exporturilor spre Germania, în urma epidemiei povocate de bacteria E.coli atribuită unor castraveţi, transmite France Presse.
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
CE suplimentează fondurile pentru despăgubirea producătorilor de legume; România va primi 3,74 milioane de euro Uniunea Europeană a decis joi să suplimenteze cu 17 milioane de euro fondul de 210 milioane de euro alocat pentru despăgubirea producătorilor europeni de legume în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, România urmând să primească peste 3,74 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Executivului...