Cele mai citite
 


UPDATE E-coli: Comisia Europeană propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultori
vineri, 10 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Bruxelles-ul propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultorii confruntaţi cu o diminuare drastică a vânzărilor ca urmare a crizei provocate de epidemia cauzată de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH).
''Sursa epidemiei provocate de E.coli nu se cunoaşte încă. Aceasta este o prioritate pentru stoparea crizei sanitare şi redobândirea încrederii consumatorilor. În acelaşi timp, o prioritate este şi a ajuta producătorii de legume cât mai rapid posibil. Ei au nevoie de sprijin acum. Sper că planul de urgenţă va fi acceptat de către statele membre marţea viitoare, ceea ce va permite deblocarea primelor ajutoare rapide (în luna iulie)'', a spus Cioloş.
După reuniunea de urgenţă a miniştrilor europeni ai agriculturii, desfăşurată marţi la Luxemburg, şi a unei întâlniri a comisarului european Dacian Cioloş cu experţi din ţările membre, executivul UE a decis extinderea planului de urgenţă la alte două produse - dovlecei şi ardei - pe lângă cele trei produse incluse iniţial în plan - castraveţi, tomate şi salată verde.
''Am decis, de asemenea, sporirea nivelului de compensaţii, care va fi de 50% din preţul de referinţă al produselor vizate pentru ansamblul producătorilor care fac sau nu parte dintr-o organizaţie. Producătorii ce fac parte dintr-o organizaţie au acces la alte mecanisme, ceea ce le va permite să aibă până la 70% din compensaţii (programe operaţionale). În total, în perspectivă imediată, vom avea un buget de 210 milioane de euro. Acest pachet ne va permite să facem faţă cererilor de indemnizaţii pentru perioada 26 mai - 30 iunie'', a adăugat reprezentantul CE.
Fondurile vor fi accesibile tuturor producătorilor, prin intermediul organizaţiilor de producători sau al agenţiilor naţionale de plăţi dacă statele membre doresc acest lucru. ''Facem tot ce putem în cadrul instrumentelor de care dispunem astăzi şi al posibilităţilor financiare actuale. Este adevărat că nu suntem echipaţi pentru a face faţă acestui tip de criză. Va trebui să ţinem cont de acest lucru în cadrul reformei politicii agricole comune (PAC)'', a încheiat Dacian Cioloş. AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Valeriu Tabără, prezent la reuniunea miniştrilor Agriculturii din UE consacrată crizei de pe piaţa castraveţilor Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, participă marţi, la Strasbourg, la reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană consacrată analizării mijloacelor de acordare a compensaţiilor financiare pentru producătorii de legume şi fructe din UE ale căror vânzări au scăzut drastic...
Epidemia de ECEH: undă verde pentru deblocarea a 210 milioane de euro cu titlu de despăgubiri de la UE Reprezentanţii statelor membre ale UE au aprobat marţi seară crearea unui fond de urgenţă de 210 milioane de euro pentru compensarea pierderilor uriaşe suferite în urma prăbuşirii vânzărilor de către producătorii de legume în urma epidemiei declanşate de bacteria enterohemoragică E.coli (ECEH), a anunţat...
Dacian Cioloş: Distribuirea compensaţiilor pentru criza E.coli ar putea începe din iulie Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat pentru ziarul german Stuttgarter Zeitung că distribuirea fondurilor stabilite de Uniunea Europeană pentru compensarea agricultorilor afectaţi de criza E.coli ar putea începe din iulie.
E-coli: Bruxelles propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultori Comisia Europeană /CE/ şi-a majorat miercuri de la 150 la 210 milioane de euro propunerea de compensaţii financiare pentru producătorii de legume din Uniunea Europeană confruntaţi cu prăbuşirea vânzărilor din cauza epidemiei provocate de bacteria Eceh, transmite AFP.
E.coli: Comisia Europeană confirmă că Germania nu a exportat seminţe germinate Comisia Europeană a confirmat vineri că Germania nu a exportat în alte ţări comunitare seminţe germinate provenite de la ferma semnalată de autorităţi ca probabilă sursă a infecţiei cu tulpina agresivă a bacteriei 'E.coli', notează agenţia spaniolă de presă EFE.
Tabără (MADR): Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi va fi de 247.000 de euro Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii...