Cele mai citite
 


Acord la ONU asupra unei declaraţii ambiţioase privind combaterea SIDA
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Statele membre ONU au căzut de acord asupra unei declaraţii ambiţioase privind combaterea SIDA în ţările sărace, care depăşeşte tabuurile, precum cel al folosirii prezervativului, în cadrul unui summit de trei zile asupra acestei maladii care se încheie vineri, informează AFP.

În această declaraţie, negociată dur în ultimele două luni, ONU recunoaşte pentru prima dată în mod explicit eficienţa prezervativului în prevenirea infectării cu HIV, a afirmat un negociator sub rezerva anonimatului.

'Pentru prima dată, comunitatea internaţională a depăşit tabuurile', a mai spus el.

În ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii, declaraţia vorbeşte despre populaţiile cu risc ridicat, în special "bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi", 'persoane care-şi injectează droguri' şi 'lucrători în industria sexului".

Acest subiect a fost unul din punctele de dezbatere cele mai dificile între negociatori în cadrul pregătirii acestui summit care coincide cu cea de-a treizecea aniversare de la descoperirea SIDA. Iranul s-a opus vehement numirii acestor populaţii cu risc, dar în cele din urmă a cedat, la fel ca Sfântul Scaun în privinţa prezervativului, a subliniat diplomatul.

Declaraţia prevede de asemenea punerea sub tratament antiretroviral a circa 15 milioane de seropozitivi din ţările cu venituri mici şi mijlocii, ceea ce echivalează cu un acces universal.

Costul tratamentelor în ţările sărace este de asemenea în scădere, în măsura în care brevetele revin domeniului public. Anumite laboratoare farmaceutice preferă totuşi să ofere brevetele lor ţărilor în curs de dezvoltare, neavând ele însele mijloacele necesare de a produce medicamente în cantităţi mari, a mai spus negociatorul. Astfel, India a devenit unul dintre marii producători de antiretrovirale generice.

Printre principalele obiective conţinute în declaraţie figurează şi acela de reducere cu 50% până în 2015 a transmiterii virusului HIV prin relaţii sexuale şi utilizarea de seringi. Ţările membre au căzut de asemenea de acord asupra eliminării totale până în 2015 a transmiterii virusului de la mamă la făt.

Miercuri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a proclamat ca obiectiv eradicarea totală a SIDA în următorii zece ani.

Declaraţia urmează să fie adoptată în mod oficial în cadrul summitului vineri la ora 19,00 GMT.AGERPRES/(Mihaela Moise)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Hemofili contaminaţi cu HIV obţin despăgubiri de zeci de milioane de euro de la Bayer Grupul german Bayer şi alte trei laboratoare vor acorda despăgubiri de zeci de milioane de euro unor persoane bolnave de hemofilie care le-au acuzat că au vândut în anii '80 produse sanguine contaminate cu HIV, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.
Un tratament preventiv reduce la jumătate riscul infectării cu HIV în rândul toxicomanilor (studiu) Un tratament preventiv pe bază de antiretrovirale reduce aproape la jumătate riscul de infecţie cu HIV la persoanele care îşi injectează droguri, potrivit unui studiu publicat în ediţia electronică de joi a revistei medicale britanice The Lancet, transmite AFP.
Serviciile specifice HIV ating parţial adolescenţii din întreaga lume. Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o serie de recomandări pe tema HIV/SIDA, pentru intensificarea eforturilor de testare, consiliere, tratament şi îngrijire a acestui grup vulnerabil
ONU: numărul cazurilor de noi îmbolnăviri cu HIV/SIDA a scăzut din 2001 În ultimul deceniu s-au înregistrat o scădere cu 25% a numărului cazurilor de noi îmbolnăviri cu HIV, o reducere a deceselor provocate de SIDA şi 'un progres fără precedent' la accesul la tratament şi la serviciile de prevenţie şi îngrijire, afirmă într-un raport dat publicităţii joi seara Programul...
MS pregăteşte un program special de prevenire a HIV în rândul persoanelor dependente de droguri Bucureşti, 11 sep /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii transmite sâmbătă că are cunoştinţă de situaţia actuală privind achiziţia şi distribuţia de seringi în rândul persoanelor dependente de droguri, susţinând că pregăteşte un program special, care va fi finanţat de la bugetul de stat şi care va prelua...