Cele mai citite
 


Cercetare: computerul care simulează schizofrenia
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Cercetătorii americani au creat un model informatic capabil să simuleze unele aspecte ale schizofreniei. Una din teoriile asupra cauzei schizofreniei sugerează că în urma unui exces de dopamină, creierul tinde să reţină prea multe detalii irelevante. Schizofrenicii devin astfel copleşiţi de numărul impresionant de informaţii nerelevante acumulate în creierul lor şi nu acordă atenţie celor importante, pierzând astfel contactul cu realitatea, scrie ziarul Le Point în ediţia de joi.

Pentru a valida această ipoteză, cercetătorii de la Universitatea Yale, Austin, au pus la punct un program care simulează reţelele neuronale. Acesta a fost proiectat pentru a simula efectul pe care diferite disfuncţii neurologice îl au asupra funcţiei limbajului. Studiul lor a fost publicat într-un număr recent al revistei Biological Psychiatry.

Ei au început să 'spună' scurte povestiri despre diverse crime dispozitivului, unui număr de 37 de pacienţi bolnavi de schizofrenie şi de 20 de subiecţi sănătoşi. Apoi au cerut computerului şi subiecţilor să reproducă poveştile. Aşa cum se prevăzuse, bolnavii au făcut erori tipice: au inversat personajele sau s-au identificat cu unele dintre ele.

În ceea ce priveşte computerul, cercetătorii arată că au simulat disfuncţionalităţi în reţea, două din acestea producând 'deraieri' similare cu cele identificate în discursul pacienţilor bolnavi de schizofrenie. Într-un caz, computerul chiar şi-a asumat responsabilitatea pentru un atac terorist.

Referindu-se la consecinţele acestei 'modelări' a funcţionării cerebrale, Marie-Odile Krebs, psihiatru la spitalul Saint-Anne din Paris, afirmă că tot ce va permite înţelegerea formării ideilor delirante, a tulburărilor gândirii, va fi benefic. 'Se ştie puţin despre sistemele cerebrale implicate în formarea acestor fenomene', afirmă aceasta, insistând asupra faptului că acest studiu se bazează pe ipoteza rolului major al dopaminei. 'Ori medicamentele care combat excesul de dopamină nu permit o controlare corespunzătoare a acestor fenomene delirante şi chiar mai puţin a tulburărilor de vorbire', consideră ea.

Cercetătorii speră, de asemenea, să depisteze semnele care anunţă declanşarea bolii pentru a putea identifica persoanele cu risc şi a le trata din timp.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Cei doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie au pătruns misterele celulei Percepţii senzoriale, inimă, alergii: cei doi cercetători americani laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie au pătruns misterele corpului uman la cel mai intim nivel, cel al celulei, deschizând calea unor medicamente cu ţintă mai clară, deci mai puţin nocive.
Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse - conexiunile nervoase din creier -, arată un studiu apărut în cea mai recentă ediţie a revistei Neuron şi care ar putea duce la obţinerea unui tratament al acestui sindrom complex ale cărui cauze rămân necunoscute. Excesul legăturilor între neuroni s-ar...
VIRUSUL ZIKA A fost creat un şoarece transgenic pentru studierea vaccinurilor şi a tratamentelor împotriva virusului Zika Cercetătorii americani au creat un şoarece modificat genetic pentru testarea vaccinurilor experimentale şi antivirale împotriva virusului Zika, conform unui studiu publicat în revista 'Cell Host and Microbe', informează agenţia France Presse.