Cele mai citite
 


Epidemia E.coli: medicii avertizează asupra efectelor neurologice grave
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Iniţial, medicii au fost mai îngrijoraţi de efectele asupra rinichilor pacienţilor afectaţi de E.coli enterohemoragic, sau EHEC. Săptămâna trecută, însă, a devenit evident că efectele secundare neurologice ale infecţiei bacteriene ar putea fi chiar mai rele, informează publicaţia germană Der Spiegel în ediţia de joi.

Până în prezent, în jur de 2.800 de persoane au fost infectate în erupţia dramatică a acestei tulpini rare de E.coli, cel puţin 722 au contractat sindromul hemolitic-uremic /SHU/ iar 29 de persoane au murit până acum în Germania şi în alte părţi din Europa. Numărul cazurilor noi a scăzut în această săptămână, dar medicii îşi pun întrebări serioase cu privire la noua epidemie.

Rolf Stahl, nefrolog la Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf, a explicat că "neurologii se confruntă cu un model de boală cu totul nou". Niciodată anterior un germene EHEC nu a mai fost atât de agresiv - iar mulţi consideră acest lucru drept o nouă epidemie. Deşi majoritatea pacienţilor vor supravieţui, unii vor avea probleme de sănătate de durată şi grave. "Un număr considerabil de pacienţi vor pierde permanent funcţia renală şi vor fi dependenţi de dializă pentru tot restul vieţii lor", spune Stahl.

Rinichii unei paciente de la Spitalul Hamburg-Eilbek funcţionează mult mai bine, starea lor ameliorându-se pe zi ce trece. Cu toate acestea, a survenit o nouă problemă: nu poate să-şi ridice complet braţul drept. A mânca cu lingura şi a scrie a devenit dificil pentru ea şi nimeni nu ştie ce se va întâmpla în continuare.

''Ne-am uitat toţi în primul rând la simptomele legate de rinichi", a afirmat Wertheimer. "Dar este posibil ca EHEC să rămână în istorie ca agent patogen care a provocat daune grave la nivelul sistemului nervos central", a precizat medicul. Înlocuirea plasmei sanguine va salva probabil majoritatea pacienţilor de o dializă pe toată durata vieţii, atât timp cât există suficient sânge stocat şi personal disponibil în spitale. În acest sens, cele două spitale din Hamburg care tratează cel mai mare număr de cazuri, în cartierele Eppendorf şi Altona, au fost aproape de a ajunge la capacitatea lor maximă de la izbucnirea epidemiei.

Cea mai sumbră constatare din ultimele zile a fost aceea că condiţiile neurologice se pot dezvolta nu numai la pacienţii cu SHU, ci şi la cei al căror număr de trombocite s-a redus drastic - un grup mult mai mare de oameni. "Cu trei săptămâni în urmă aş fi spus că 15-20% din cazurile grave vor dezvolta complicaţii neurologice", spune Wertheimer. "Astăzi, aş spune aproximativ jumătate''.

Simptomele pot apărea foarte de timpuriu şi acesta este motivul pentru care pacienţii care ajung la spitalele din Hamburg cu simptome neurologice neclare, cum ar fi crize de epilepsie sau paralizie, sunt întrebaţi mai întâi dacă au diaree. Medicii constată că pacienţii au probleme în a-şi găsi cuvintele, nu-şi pot aminti lucruri, au crize extrem de severe de epilepsie sau intră în comă. "Neurologic vorbind, EHEC este ca un cameleon", explică Wertheimer. Practic toate complicaţiile cunoscute sunt asociate cu EHEC, complicaţii care pot declanşa de asemenea un accident vascular cerebral, traumatisme cerebrale sau meningită.

Dar de ce se întâmplă toate acestea? Oare EHEC patogen migrează în creier?, l-a întrebat Der Spiegel pe medic. Wertheimer a negat, afirmând că este mai complicat decât atât. Tulpina E.coli implicată, O104:H4, produce toxina Shiga. Toxina în sine nu este singura problemă. Răspunsul imunologic al organismului la toxina Shiga face ca pereţii tuturor vaselor de sânge, inclusiv cele din creier, să se inflameze şi să se îngroaşe. Vasele de sânge pot fi comparate cu nişte conducte care au o căptuşeală internă ce devine tot mai groasă, până când se înfundă. Când acest lucru se întâmplă, părţi ale creierului nu mai sunt alimentate cu sânge şi în cel mai rău caz pot fi deteriorate ireversibil.

În acelaşi timp, vasele de sânge devin anormal de poroase. Toxinele produse în mod natural în organism migrează în organe iar apa se infiltrează în ţesut. Întregul corp devine umflat de edeme. Creşte tensiunea în creier, care este la fel de ferm închis în craniu ca miezul de nucă în coajă. Drept rezultat, pot apărea convulsii epileptice iar zone întregi ale creierului nu mai funcţionează, temporar sau permanent. Acest lucru poate fi extrem de periculos.

Deşi numărul de infectări a încetinit, nu a fost găsit niciun tratament eficient pentru majoritatea pacienţilor. Din acest motiv, oamenii se întreabă ce se va întâmpla data viitoare când această super-tulpină a E. coli va infecta un număr mare de oameni. Potrivit Der Spiegel, O104:H4 transmite lumii medicale un sentiment de neputinţă pe care nu l-a mai simţit de mult timp. Wertheimer l-a comparat cu izbucnirea SIDA în anii 1980. "În epoca antibioticelor am avut brusc o infecţie ce nu putea fi tratată. A fost un şoc.''

Ca şi în epidemia de SIDA, microorganismele recâştigă teren şi o fac de o manieră perfidă. Bacteria EHEC produce chiar mai mult decât toxina sa, atunci când moare. Dacă antibioticele ar fi folosite împotriva bacteriei, toxina ar inunda literalmente organismul.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PNEUMONIA BACTERIANA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament În general, pneumonia poate fi definită ca o inflamaţie a parenchimului pulmonar de origine infecţioasă, care se caracterizează prin alveolită exudativă şi posibil infiltrat inflamator interstiţial, manifestată clinic prin condensare pulmonară şi sindrom infecţios toxic. Infecţia cu bacterii sau viruşuri...
Germania: Epidemia provocată de bacteria EHEC ar putea dura luni (Institutul Robert Koch) Epidemia provocată de bacteria EHEC ar putea dura luni, iar sursa infecţiei ar putea să nu fie cunoscută niciodată, susţine Reinhard Burger, preşedintele Institutului german Robert Koch, instituţia federală însărcinată cu controlul sanitar, relatează BBC News.
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Epidemia de E.coli: Al doilea caz confirmat în Polonia Un al doilea caz de infectare cu bacteria Eceh a fost confirmat în Polonia la un băieţel de 7 ani, al cărui tată s-a aflat recent în Germania, au indicat miercuri autorităţile sanitare poloneze, citate de AFP.
Afectiuni neurologice rare Bolile neurologice sunt extrem de variate si produc modificari anormale la nivelul creierului, maduvei spinarii, nervilor periferici sau muschilor, antrenand tulburari motorii si cognitive, chiar psihiatrice. Cauzele bolilor neurologice raman in mare parte misterioase. Iata cateva exemple...
Epidemia de E.coli: cinci cazuri în SUA Numărul cazurilor din SUA legate de epidemia de provocată de E.coli în Europa a ajuns la cinci, au anunţat oficiali americani din domeniul sănătăţii. Centrul de Prevenire şi Control al Îmbolnavirilor din SUA a mai adăugat un caz la cele existente. Dar spre deosebire de cele patru anterioare, acesta nu...