Cele mai citite
 


Hillary Clinton vizitează ţări din Africa pentru dinamizarea relaţiilor comerciale cu SUA
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a ajuns, vineri, în Zambia, prima etapă a unui turneu de cinci zile în mai multe ţări de pe acest continent, menit să întărească legăturile comerciale dintre SUA şi Africa, în contextul în care China este deja solid 'implantată' economic pe acest continent, relatează AFP şi Reuters.
Deplasarea efectuată de şefa diplomaţiei de la Washington demonstrează interesul sporit pe care Statele Unite îl acordă schimburilor comerciale cu statele din această zonă a lumii, a căror economie, după cum estimează Fondul Monetar Internaţional, va cunoaşte în următoarea perioadă o rată de creştere superioară celei mondiale.
Anul trecut, şase din cele mai dinamice zece economii de pe glob proveneau din Africa, iar Banca Africană de Dezvoltare a atras atenţia asupra conturării unei clase mijlocii de aproximativ 300 de milioane de persoane la nivelul continentului.
'Statele Unite se angajează să promoveze creşterea economică a Africii prin intermediul comerţului', a declarat, joi, secretarul american al comerţului, Ron Kirk, aflat deja la Lusaka.
Hillary Clinton, primul secretar de stat american care vizitează această Zambia după Henry Kissinger, în 1976, urmează să participe la Lusaka la cel de-al 10-lea forum, care va lua în discuţie şi Legea privind creşterea şi oportunităţile economice ale Africii /AGOA, promulgată de soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton, în 2000. La reuniune vor fi prezenţi circa 1600 de oficiali, lideri de companii şi militanţi din 31 de ţări.
AGOA permite, în principiu, unui număr de 37 de ţări africane să exporte în SUA bunuri scutite de taxe vamale, între 2000 şi 2015, dar o serie de ţări ca Somalia, Sudanul sau Zimbabwe au fost excluse din cauza conflictelor sau tulburărilor politice.
Exporturile africane către SUA au crescut exponenţial de la intrarea în vigoare a AGOA, în cea mai mare parte fiind vorba de produse petroliere, mai ales din Nigeria şi Angola. De asemenea, s-a majorat volumul exporturilor de produse de manufactură, îndeosebi din Africa de Sud.
Discuţiile de la Lusaka vor încerca să identifice mijloacele de a stimula şi exporturile de îmbrăcăminte, încălţăminte, produse agricole procesate şi alte articole fabricate în regiune.
Paradoxal, notează AFP, una din dispoziţiile legii, cea care permite exportul de confecţii realizate cu materiale de import, a contribuit la dezvoltarea întreprinderilor chineze în ţări africane precum Swaziland.
China este în prezent cel mai important partener comercial şi cel mai mare investitor din Africa. Comerţul dintre acest continent şi gigantului asiatic au crescut cu peste 40 la sută anul trecut, faţă de doar 18 la sută în relaţia cu SUA.
'Chinezii sunt mult mai agresivi în termen de comerţ în regiune. Schimburile comerciale dintre SUA şi Africa cunosc o evoluţie pe termen lung', este de părere Mupelwa Sichilima, membru al grupului sud-african de reflecţie 'Strategii şi politici comerciale şi industriale'.
Unele ţări de pe continentul african şi-au îndreptat atenţia spre China, deoarece Beijingul nu intervine în domeniul drepturilor omului sau al democraţiei, apreciază el.
Expertul sud-africană subliniază că, în practică, alte restricţii apar în calea comerţului african cu SUA şi China, în special cele referitoare la normele sanitare pentru produsele alimentare. 'Chiar dacă pieţele sunt deschise, majoritatea exportatorilor nu pot respecta regulile stricte impuse de AGOA şi China', a mai spus Sichilima, notând că, 'în definitiv, China nu este decât o altă piaţă, iar asta nu înseamnă că este obligată să înghită tot ce vine din Africa'.
Turneul întreprins de Hillary Clinton în Africa mai cuprinde Tanzania şi Etiopia şi are în vedere şi alte aspecte cum ar fi combaterea flagelului HIV/SIDA şi siguranţa alimentară.AGERPRES/(Mihaela Toth/Alic Mîrza)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
China va lansa o campanie împotriva încălcării dreptului de proprietate intelectuală şi a contrafacerii China va lansa o campanie împotriva încălcării dreptului de proprietate intelectuală, a produselor contrafăcute şi care nu întrunesc standardele de calitate, relatează vineri Xinhua.
UE a încheiat un acord cu SUA privind evacuarea pe cale aeriană a personalului medical european infectat cu Ebola Uniunea Europeană (UE) a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu Statele Unite ale Americii (SUA) privind folosirea ambulanţelor aeriene ale unei companii americane pentru evacuarea medicilor sau asistenţilor medicali europeni din Africa de vest, în cazul în care aceştia contractează virusul Ebola,...
Alexandru Cristian Ştrenc (OSIM):Invenţiile româneşti au premii internaţionale, deşi cercetarea este cronic subfinanţată (interviu) Invenţiile româneşti au primit recunoaştere pe plan internaţional, dar România nu poate concura cu marile puteri tehnologice pentru că îi lipseşte baza, iar cercetarea ştiinţifică şi cea tehnologică sunt în suferinţă, printre altele, fiind cronic subfinanţate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...