Cele mai citite
 


Liderii PDL Iaşi, de acord cu reorganizarea administrativă a ţării; opoziţia o consideră o 'diversiune'
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liderii PDL Iaşi vorbesc despre importanţa reorganizării administrativ-teritoriale a României, liberalul Mugur Cozmanciuc cataloghează ideea drept o "diversiune", iar preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, are rezerve în ceea ce priveşte trecerea de la teorie la practică.
"Mai presus de orgoliile personale sau de patriotismul local, trebuie să avem curajul şi puterea de a reorganiza administrativ - teritorial România, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1968. Partidul Democrat Liberal face acest pas şi demonstrează că este un partid aflat la guvernare care îşi asumă o reformă administrativă reală a României", a declarat vineri presei preşedintele interimar al PDL Iaşi, senatorul Mihaela Popa.
Aceasta consideră că reorganizarea administrativ-teritorială vizează diminuarea birocraţiei, finalizarea procesului de descentralizare, dar mai ales încurajarea şi dezvoltarea proiectelor integrate şi politicilor publice regionale.
"Fie că vorbim de educaţie, sănătate sau administraţie publică, reforma administrativ-teritorială pune bazele dezvoltării proiectelor integrate şi politicilor publice regionale, ce pot fi susţinute şi prin fonduri europene. Prin reorganizarea administrativ - teritorială, Iaşiul va deveni cu adevărat un pol de creştere regional şi de aceea le cer parlamentarilor USL să susţină acest proiect important", a spus Mihaela Popa, vicepreşedinte PDL.
Potrivit acesteia, în proiectul de reorganizare - administrativ teritorială capitalele noilor judeţe vor fi Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Ploieşti şi Bucureşti.
La rândul său, senatorul PDL Dumitru Oprea a explicat că formula pe care o propun este trecerea de la 41 de judeţe la 8, fapt care se înscrie în parametrii europeni şi răspunde cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat.
Şi deputatul PDL Petru Movilă consideră că important este rezultatul acestei reorganizări, întrucât oamenii, mai ales cei din mediul rural, ar trebui să câştige din punctul de vedere al necesităţilor.
"Mă refer aici, în principal la mediul rural, la drumuri mai bune, reţele de apă, canalizare, electricitate şi gaz. Sper ca, din această reorganizare, judeţul Iaşi să ia ca model de dezvoltare judeţe precum Suceava sau Neamţ care s-au dezvoltat foarte rapid. Recunosc, îmi doresc ca această reorganizare teritorială să aducă judeţului Iaşi fondurile pe care le merită şi care nu i-au fost alocate în perioada de guvernare a PSD-ului şi îmi doresc ca viitoarele structuri administrative locale să le folosească eficient şi în folosul tuturor ieşenilor", a spus Petru Movilă.
Potrivit acestuia, indiferent în ce asociere, Iaşiul trebuie să fie capitală.
Drept argument pentru alegerea Iaşiului drept capitala viitoarei regiuni de dezvoltare, deputatul Petru Movilă a subliniat că municipiul este un centru universitar puternic care anual atrage la studii zeci de mii de tineri din toată Moldova şi nu numai; centru medical puternic, cu spitale care au toate specialităţile medicale şi dotări pe măsură, precum şi cu adresabilitate din toate judeţele Moldovei ceea ce le conferă un caracter regional.
De asemenea, susţine acesta, Iaşiul este centrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cel mai puternic centru religios din ţară, iar judeţul Iaşi este vecin cu mai toate judeţele din Moldova.
Totodată, deputatul PDL Marius Spânu a apreciat că în cazul judeţelor mari se poate face acea politică de reechilibrare a zonelor celor mai sărace pentru ca acestea să se dezvolte mai mult.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a arătat, vineri, într-o conferinţă de presă, că reorganizarea administrativ-teritorială a României este bună, dar greu de pus în practică.
"Nu este părerea unui profan. Nu pot spune că nu sunt un om vizat. Ştiu administraţia din Franţa, Italia, Germania, Belgia, Suedia. (...) O astfel de lege ar fi benefică pentru România. Nu-mi fac speranţe că se va realiza. Există atât de multe interese la mijloc încât se îmbârligă între ele", a declarat presei Constantin Simirad.
În opinia acestuia, o regiune nu trebuie împărţită doar pe criterii administrativ-teritoriale, ci şi pe principiul complementarităţii. El a atras atenţia că în niciun caz cheia succesului nu stă în banii europeni, ci în propriile forţe.
"Trebuie să construim o entitate capabilă să se dezvolte în cadrul Europei Unite", a conchis oficialul ieşean.
Vicepreşedintele filialei ieşene a PNL Mugur Cozmanciuc a precizat că regionalizarea nu va reduce birocraţia şi nu va conduce la eficientizare, aşa cum se doreşte, fiind doar ''o diversiune menită să distragă atenţia opiniei publice de la adevăratele probleme".
Liberalul consideră că guvernanţii trebuiau să apeleze la chestionarea cetăţenilor în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă a ţării. AGERPRES/(A - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
Sistem de telemedicină - implementat la Iaşi; Thompson: Serviciile IT nu compensează un sistem de sănătate subfinanţat, dar aduc eficienţă General Electric Healthcare a implementat la Iaşi un sistem de telemedicină care, timp de trei ani, a asigurat gestionarea fluxului de informaţii cardiologice şi a salvat 500 de persoane din zona Moldovei, au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii companiei.