Cele mai citite
 


Calitatea spermei depinde de gradul de inteligenţă al bărbaţilor
luni, 5 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cu cât un bărbat este mai inteligent, cu atât calitatea spermei sale este mai bună, conform unei cărţi scrise de Rosalind Arden, profesor la King's College din Londra, carte ce urmează să fie publicată. Această concluzie este la rândul său o consecinţă a faptului că persoanele mai inteligente sunt în general şi mai sănătoase decât cele mai puţin inteligente, iar inteligenţa este considerată întotdeauna sexy de către sexul opus, conform unui articol publicat în cotidianul The Economist. (sursa: Agerpres - The Economist)

Rosalind Arden face parte dintr-un grup de cercetători care şi-au propus să evidenţieze eventualele legături dintre inteligenţă, genetică, starea generală de sănătate a indivizilor şi procesul de selecţie al partenerului de viaţă. Inteligenţa generală a unei persoane - modul în care diferitele domenii ale inteligenţei, precum fluenţa verbală şi uşurinţa în exprimare, aptitudinile analitice sau gradul de conştientizare spaţială, sunt reprezentate într-un singur individ - este măsurată cu ajutorul unui instrument al psihologiei denumit "g-ul lui Spearman".

Recent s-a descoperit faptul că valoarea acestui "g" influenţează numeroase alte aspecte în plan individual, precum sănătatea şi chiar speranţa de viaţă. O posibilă explicaţie a acestui fapt este că oamenii inteligenţi fac alegeri mai bune în viaţă. Aceştia, spre exemplu, pot alege să se ferească de excese de orice fel, pot căuta să mănânce cât mai sănătos şi aşa mai departe.
Mai mult decât atât, s-ar părea că un grad mai mare de inteligenţă constituie dovada unei sănătăţi generale cu origine genetică. Acest principiu este susţinut de numeroşi biologi evoluţionişti şi a fost formulat ştiinţific de Geoffrey Miller de la Universitatea din New Mexico, care a participat şi la studiul realizat de Rosalind Arden (cu care este căsătorit).
Conform biologilor evoluţionişti, inteligenţa, aşa cum este ea manifestată în aptitudini precum cele artistice sau muzicale, reprezintă un indicator de încredere al unei sănătăţi genetice cât mai bune, şi funcţionează astfel ca un afrodisiac, atrăgându-i pe reprezentanţii sexului opus aflaţi chiar şi inconştient în căutarea unui partener cât mai sănătos pentru reproducere. În acelaşi fel în care un păun îşi roteşte coada viu colorată pentru a atrage atenţia femelelor, inteligenţa joacă un rol extrem de important în procesul de selecţie sexuală la oameni, Dr Miller susţinând că acesta este şi motivul pentru care creierul oamenilor s-a dezvoltat atât de mult pe parcursul evoluţiei, selecţia naturală făcând ca membrii cei mai inteligenţi ai speciei să aibă cele mai ridicate şanse de a se reproduce şi de a-şi perpetua astfel genele.
Căutând consecinţele acestei teorii, Rosalind Arden a dorit să verifice corelaţiile dintre inteligenţă şi sănătate ce operează la nivel psihologic. Ea a ales să se oprească asupra studiului calităţii spermei pentru că acest factor al sănătăţii organismului părea să nu aibă nici o legătură cu coeficientul de inteligenţă al unei persoane, iar în cazul în care o astfel de legătură ar fi fost identificată, ar fi servit ca un puternic argument pentru a susţine că inteligenţa este corelată cu starea generală de sănătate a organismului.
Ea a folosit în studiul său datele deja existente, culese în 1985 de la aproximativ 4.500 de veterani ai războiului din Vietnam, în cadrul aşa-numitului "Vietnam Experience Study". Aceşti foşti soldaţi au fost supuşi în anii '80 unor seturi minuţioase de analize şi teste medicale şi psihologice. Printre aceste teste s-a numărat şi analizarea calităţii spermei (concentraţia de spermatozoizi pe centimteru cub de lichid seminal) dar şi a numărului de spermatozoizi din lichidul seminal după ejaculare.
Conform comparării rezultatelor examenelor medicale asupra calităţii spermei cu testele psihologice la care aceştia au fost supuşi, se pare că într-adevăr, oamenii mai inteligenţi au o calitate mai bună a spermei. Mai mult decât atât, aceştia aveau o stare generală mai bună în sens darwinian, adică aveau un simţ al autoconservării mai dezvoltat, aveau capacitatea de a-şi atrage mai uşor parteneri sexuali şi de a produce urmaşi. Până la urmă se pare că, fie şi la nivel inconştient, majoritatea femeilor care şi-ar dori să aibă o aventură cu Brad Pitt, l-ar prefera drept soţ pe Albert Einstein. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Internată pentru calculi renali, a născut un băieţel Canadianca Juanita Stead s-a grăbit să ajungă la un spital de urgenţă în noaptea Anului Nou, suferind de ceea ce credea ea că sunt calculi renali, dar a născut un băieţel care se simte excelent, informa - joi - presa locală, citată de AFP. (Sursa: Agerpres)
Cercetătorii francezi au descoperit o anomalie genetică care cauzează infertilitatea masculină Cercetătorii francezi au identificat o genă responsabilă de o formă rară de infertilitate masculină, caracterizată prin producţia de spermatozoizi cu cap rotund, incapabili de a fecunda ovulul. Rezultatele cercetării au fost publicate în ediţia din martie a 'American Journal of Human Genetics'.
Franţa: Primii spermatozoizi umani creaţi în laborator Cercetători francezi afirmă că au reuşit să obţină, pentru prima oară, gameţi bărbăteşti umani in vitro. Progresele înregistrate în medicina regenerativă pot fi utile şi în asistenţa medicală pentru reproducere. Mai multe echipe de cercetători din diferite părţi ale lumii lucrează la crearea de spermatozoizi...
Cercetători britanici lucrează la un proiect de modificare genetică a embrionilor umani O cercetătoare de la Institutul Francis Crick din Londra a solicitat autorităţii britanice privind fertilizarea umană şi embriologia (HFEA) să-i permită modificarea genetică a embrionilor umani, ceea ce ar constitui o premieră după tentativa chineză de la începutul acestui an, relatează AFP.
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...
Cercetătorii britanici vor realiza o hartă genetică a cancerului pulmonar O echipă de cercetători britanici va întocmi o hartă genetică a cancerului pulmonar, în încercarea de a avansa în studierea acestei boli şi în descoperirea de noi tratamente, a anunţat joi postul BBC citat de agenţia EFE.