Cele mai citite
 


Preşedintele ONPHR: Raportul mondial despre dizabilitate, un reper pentru construirea politicilor publice în domeniu
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Raportul mondial despre dizabilitate este un instrument foarte important atât pentru mediul ONG, dar mai ales este sau ar trebui să fie un punct de reper pentru instituţiile publice şi guvernamentale care construiesc politici publice pentru persoane cu dizabilităţi, susţine preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), Francisc Simion.
Potrivit Raportului mondial despre dizabilitate care a fost lansat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în colaborare cu Banca Mondială, un miliard de persoane din întreaga lume suferă de o formă de dizabilitate.
ONPHR atrage atenţia că barierele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi, care se aplică şi celor din România, bariere menţionate în raport, sunt discriminarea, lipsa serviciilor, lipsa mijloacelor de transport şi a clădirilor accesibilizate şi neadaptarea mijloacelor de comunicare pentru diferite tipuri de dizabilităţi, se arată într-un comunicat de presă al ONPHR transmis vineri AGERPRES.
"Ceea ce mi se pare esenţial este că raportul OMS vine practic în completarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Convenţie pe care şi România a ratificat-o în noiembrie 2010. Dacă am înţelege, aşa cum este precizat şi în Raportul OMS şi în Convenţia ONU, că dizabilitatea nu este o stare medicală, ci rezultatul dintre persoanele cu dizabilităţi şi barierele sociale, atunci condiţia persoanelor cu dizabilităţi s-ar îmbunătăţi considerabil", a apreciat Francisc Simion, citat în comunicat.
Raportul abordează aspecte foarte importante pentru condiţiile de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi, analizând serviciile de sănătate şi reabilitare, sistemul de educaţie şi rata de integrare a persoanelor cu dizabilităţi în sistem, condiţiile de muncă şi rata de angajare, emiţând în urma acestor cercetări, recomandări importante.
Raportul atrage atenţia nu doar asupra numărului mare a persoanelor cu dizabilităţi, dar şi asupra "serviciilor neadecvate de sănătate pentru acestea, a nivelului scăzut de educaţie şi a ratei mare de sărăcie în rândul acestor persoane, din cauza barierelor sociale cu care se confruntă".
Recomandările incluse în Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prevăd facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la servicii de sănătate şi educaţie standard (mainstream), investiţii în programe şi servicii de reabilitare socio-profesională, dar şi în programe de cercetare şi formare profesională. AGERPRES/(AS - Livia Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SRMFR: Peste un miliard de persoane din toată lumea trăiesc cu o formă de dizabilitate Peste un miliard de persoane din toată lumea trăiesc cu o formă de dizabilitate, iar dintre acestea aproape 200 de milioane se confruntă cu mari dificultăţi, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare (SRMFR).
Doar o treime dintre persoanele cu dizabilităţi primesc scaun rulant /raport SAR/ Casa de asigurări finanţează un scaun rulant doar pentru una din trei persoane care ar avea nevoie de astfel de echipamente, relevă un Raport realizat de Societatea Academică Română (SAR).
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
Finanţare europeană de aproape 19,3 milioane lei pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 19,299 milioane lei construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi, proiect derulat de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din...
CEDCD intenţionează schimbarea legii referitoare la copiii cu dizabilităţi şi lansează campania"O singură voce pentru dizabilitate" Coaliţia "O singură voce pentru dizabilitate" (OSVD) lansează luni campania cu acelaşi nume care îşi propune să creeze premisele necesare schimbării cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilităţi în România şi să atragă atenţia asupra abuzurilor şi discriminării copiilor cu dizabilităţi din...
Iulian Crăciun: Voi susţine în Parlament proiecte pentru creşterea gradului de inserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi Iulian Crăciun, candidat ARD într-un colegiu senatorial din sectorul 4, a declarat, luni, că va iniţia un proiect de lege care vizează creşterea gradului de inserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi, categorie din care face parte, şi a criticat faptul că Guvernul nu a acordat atenţia cuvenită Zilei...