Cele mai citite
 


Ruşii se orientează spre produsele organice
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fructele şi legumele organice sunt greu de găsit la Moscova iar acum cu atât mai puţin după ce Rusia a impus un embargo asupra produselor din UE, la 2 iunie. În contextul în care interdicţia naţională asupra legumelor din UE întră în a doua săptămână, producătorii şi comercianţii de produse organice salută afluxul de cumpărători, în speranţa de a câştiga noi clienţi fideli, informează vineri ziarul rus de limbă engleză, The Moscow Times.
Produsele organice, populare decenii întregi în SUA şi Europa de Vest, şi-au găsit drumul şi în Rusia, la începutul anilor 2000, dar sub multe etichete uneori neclare, precum "ecologic pur", "produs bio" şi "produs verde". După o scădere a cererii pe fondul recesiunii din 2009, aceste produce sunt din nou la modă.

Serviciul Federal pentru Reglementări Tehnice şi Metrologie defineşte termenul de "organic" drept produs cu minimum de prelucrare şi absenţa organismelor modificate genetic, fără conservanţi şi iradieri. Agricultura fără pesticide toxice sau îngrăşăminte este de asemenea esenţială. Spre deosebire de unele ţări occidentale, Rusia lasă la latitudinea pieţei reglementarea calităţii alimentelor şi stabilirea standardelor adecvate.

Siguranţa alimentară şi calitatea alimentelor de multe ori se suprapun, dar există o deosebire între cele două. Produse de slabă calitate, precum o banană care începe să se înnegrească sau un măr care se înmoaie, mai pot fi sigure pentru consum, în timp ce un castravete proaspăt ar putea avea urme de E.coli.

"Calitatea alimentelor este o afacere intimă între consumator şi producător," a explicat Aleksandr Semionov, purtător de cuvânt pentru ''Rostest Moskva'', o organizaţie independentă care eliberează licenţe de siguranţă alimentară.

Siguranţa alimentară atât pentru alimentele organice cât şi convenţionale s-a aflat sub controlul guvernului până în 1995. Ulterior a fost demonopolizată, permiţând apariţia unui număr de agenţii de certificare. Unele, ca ''Rostest Moskva'', au o reputaţie bună şi se bucură de încrederea consumatorilor, dar altele au avut viaţă scurtă.

Rusia a evitat substanţele costisitoare pentru stimularea creşterii şi ameliorarea termenului de valabilitate a produselor agricole. Dar odată cu creşterea importurilor şi o lipsă de reglementări clare privind siguranţa alimentelor, consumatorii au devenit tot mai interesaţi de ceea ce semnifică acum cuvintele magice "alimente organice" şi unde pot găsi astfel de produse.

''Trebuie să cauţi întotdeauna un mic vierme", a declarat Tamara Naldeva, care vinde miere la piaţa Dorogomilovski. Ea a venit la piaţa organizată de mişcarea europeană ''Slow Food favorabilă produselor organice, pentru a-şi expune mierea din sudul Rusiei, o afacere de familie. 'Produsele organice au un gust mai bun iar în ce priveşte viermii, dacă poţi găsi unul într-un măr, acesta este probabil un bun indicator că nu s-au folosit pesticide sau substanţe chimice''. Un alt indicator al calităţii produselor alimentare este originea lor, spune Naldeva.

Teoria ei este confirmată se studiile de piaţă. Multe produse tradiţionale ruseşti care se încadrează în categoria sănătoase natural, printre care miere, nuci, uleiuri şi grăsimi, provin din zone din Rusia care sunt percepute drept ''pure ambiental'', ca Altai, Baikal, Başkortostan şi zonele Krasnodar. Aceste produse au câştigat popularitate în ultimii ani pe piaţa alimentelor sănătoase, potrivit unui raport din 2010 intitulat "Sănătate şi Stare de bine în Rusia", realizat de firma londoneză de cercetare ''Euromonitor International''.

Producătorii sunt prompţi în a sublinia că produsele lor sunt realizate într-o anumită regiune, subliniind reţetele unice şi ingredientele de calitate asociate prin tradiţie cu regiunea, cum ar fi laptele şi untul de Vologda sau seminţele şi uleiurile de Astrahan, se arată în raport.

''Pe linie cu această tendinţă, companiile adaugă tot mai mult arome şi ingrediente etnice sau regionale pentru iaurturi, pâine şi alte produse alimentare ambalate", precizează raportul. "Campaniile de publicitate pentru astfel de produse caută de obicei să evoce nostalgia pentru gusturile şi aromele locale uitate, sugerând totodată că alimentele şi reţetele tradiţionale reprezintă o opţiune mai sănătoasă pentru consumatori'', adaugă documentul.

''Euromonitor International'' prevede că piaţa produselor alimentare organice se va dubla aproape până în 2014, comparativ cu 2009. Se estimează că valoarea sa va ajunge la 9,5 miliarde de euro (13,9 miliarde dolari) până la sfârşitul anului şi 14,6 miliarde de euro pâna în 2014, comparativ cu 8,6 miliarde de euro în 2009. Întreaga Europă de Est a consumat produse sănătoase în valoare de 20 miliarde de euro anul trecut.

Cu toate acestea, magazinele de produse organice din Rusia, chiar şi la Moscova, rămân o raritate. Printre astfel de magazine din capitala rusă se numără Kovceg, Ferma, Uliţka şi Bio-Market. Majoritatea ruşilor caută alimentele organice în pieţe locale, cum ar fi Dorogomilovski, care vând în principal miere, lapte şi carne dar nu şi fructe şi legume.

Raportul ''Euromonitor International'' a apreciat Rusia ca loc promiţător pentru producţia organică, deoarece o mare parte a teritoriului nu a suferit niciodată ''tratamente agrochimice''. Dar experţii şi consumatorii spun că inadecvarea între definiţia dată de stat termenului organic şi ceea ce este efectiv vândut ca produs organic este principalul obstacol pentru dezvoltarea acestui sector.

Guvernul va stabili în cele din urmă standarde specifice de certificare, care vor trebui îndeplinite de producătorii organici interni, au prezis autorii raportului ''Euromonitor International''. Standardele vor fi însă ca o sabie cu două tăişuri. Producătorii interni, care îşi exportă în prezent produsele, acestea fiind deja atestate drept organice conform standardelor UE, vor trebui să obţină dublă certificare, destul de costisitoare.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Ghidul Sarbatorilor Sanatoase, dar la fel de gustoase Romanii mananca in perioada Craciunului si a Anului Nou aproximativ 1 milion de porci si peste 7,3 milioane de cozonaci, asa cum arata studiile asociatiilor producatorilor si a Protectiei Consumatorilor. Excesul de mancare face ca in fiecare an mii de romani sa cheme ambulanta in toiul sarbatorilor...
Producătorii tradiţionali au ridicat ştacheta la 'Săptămâna Verde' 2012 Producătorii tradiţionali au fost cei care au reuşit anul acesta să ridice ştacheta la târgul internaţional de agricultură "Săptămâna Verde" de la Berlin şi au scos onorabil România dintr-un anonimat asumat, la un eveniment unde peste 1.600 de companii din 53 de ţări au adus tot ce au mai bun în ţara...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Alimentele modificate genetic si sanatatea Alimentele modificate genetic au aparut pe piata la inceputul anilor `90 si in mai putin de 10 ani acestea au acaparat 2/3 din piata din SUA. Intre anii 1997-1999 o patrime din intreaga suprafata agricola a Statelor Unite era cultivata cu legume sau fructe modificate genetic, procentul crescand...
Frica Europei de alimente organice: este iradierea o soluţie? Verzii germani şi omologii lor din Uniunea Europeană au luptat mult timp pentru a obţine progrese ştiinţifice în producerea şi protejarea alimentelor. După ce un producător de condimente din Stuttgart a folosit prima iradiere în scop comercial din lume, în 1957, Germania de Vest a interzis această practică...