Cele mai citite
 


Senatorii au aprobat săptămâna aceasta legea privind interzicerea totală a fumatului în spaţii publice (sinteză)
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii au aprobat săptămâna aceasta proiectul legislativ privind interzicerea completă a fumatului în spaţii publice şi au respins proiectul de lege al guvernului care prevede sancţiuni drastice pentru comercializanţii de produse etnobotanice.
Propunerea legislativă care prevede interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri, iniţiată de deputatul PSD Manuela Mitrea, a fost adoptată miercuri de Senat.
Conform proiectului legislativ, fumatul este interzis complet în spaţiile închise iar pe terase va putea fi în continuare permis atât timp cât spaţiul este delimitat de un perete, însă senatorii au adoptat varianta amendată de Comisia pentru sănătate, la propunerea senatorului PDL Tudor Udriştoiu, în care fumatul este permis în localuri destinate exclusiv fumătorilor de peste 18 ani.
Tot miercuri, senatorii au respins propunerea legislativă prin care ar fi fost desfiinţate punctele de comercializare a produselor halucinogene şi psihotrope iar producerea şi distribuirea acestora ar fi fost interzise şi sancţionate cu amendă.
Prin propunerea de lege se interzicea producerea, cultivarea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformarea, comercializarea sau distribuirea plantelor şi substanţelor cu caracter halucinogen, euforic, sedativ sau psihotrop, identificate ca generatoare de efecte novice asupra consumatorilor. Excepţie ar fi făcut plantele şi substanţele comercializate în scopuri medicale.
De asemenea, ar fi fost interzisă orice formă de reclamă - afişe, bannere, site-uri - care generează ideea de magazin etnobotanic sau care stimulează consumul de produse stupefiante şi psihotrope. Orice formă de reclamă era considerată, potrivit propunerii de lege, îndemn ilicit la droguri şi constituia contravenţie sancţionată cu o amendă între 5.000 lei şi 10.000 lei.
Totodată, cei care vând astfel de produse ar fi riscat desfiinţarea punctului de comercializare, precum şi confiscarea produselor şi a veniturilor obţinute astfel în mod ilicit.
În ambele cazuri, Senatul este prima Cameră sesizată, decizia finală aparţinându-le deputaţilor.
Tot săptămâna aceasta, senatorii au validat-o ca membru al CSM pe Corina Dumitrescu, rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir".
Secretarul Senatului Adrian Ţuţuianu (PSD) a solicitat, în deschiderea şedinţei de plen de luni, introducerea pe ordinea de zi a actelor normative referitoare la validarea unui membru al CSM şi, respectiv, Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile temporare de funcţionare a acestui organism. Propunerea a fost aprobată cu 52 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă şi două abţineri.
Şedinţa de luni a fost însă suspendată din lipsă de cvorum, imediat după validarea Corinei Dumitrescu ca reprezentat al societăţii civile în CSM.
Lipsa cvorumului a fost constatată după ce secretarul democrat-liberal al Senatului, Gheorghe David, a contestat rezultatul votului referitor la Corina Dumitrescu. David a susţinut că "deşi 58 de voturi pentru sunt într-adevăr 58 de voturi pentru, nu au fost în sală 69 de senatori, aşa cum prevede Regulamentul".
În replică, liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat că, potrivit tabelului cu prezenţe, semnat la începutul şedinţei de plen, cvorumul de lucru este asigurat, fiind prezenţi 88 de senatori. El a afirmat că senatorii PDL nu votează, deşi cartele lor de vot sunt în aparate.
Discutarea OUG privind măsurile temporare de funcţionare a CSM, precum şi alegerea celui de-al doilea membru al CSM reprezentant al societăţii civile au rămas pentru o dată ulterioară. AGERPRES/(AS-Diana Dumitru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectul de sancţionare cu amendă a producerii şi comercializării de etnobotanice, respins de Senat Senatorii au respins miercuri propunerea legislativă prin care ar fi fost desfiinţate punctele de comercializare a produselor halucinogene şi psihotrope iar producerea şi distribuirea acestora ar fi fost interzise şi sancţionate cu amendă.
Puterea şi opoziţia depun proiecte privind interzicerea etnobotanicelor Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Un număr de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au depus o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor etnobotanice în scopuri care nu îşi dovedesc utilitatea practică, a precizat democrat-liberalul Cezar...
OUG privind concediul maternal -adoptată tacit, iar înfiinţarea DLAF - respinsă de Senat(sinteză) Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Ordonanţa de Urgenţă care prevede modificări în ceea ce priveşte concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului a trecut, miercuri, prin adoptare tacită, de Senat, după ce nu a reuşit să întrunească numărul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice...
Brăila: Marfă confiscată şi sancţiuni contravenţionale aplicate societăţilor care vând etnobotanice Două societăţi comerciale din Brăila, care comercializează produse etnobotanice, au fost sancţionate contravenţional şi s-au ales cu o parte din marfă confiscată, în urma unei acţiuni de verificare, întreprinse în baza unui ordin emis de prefectul de Brăila, Dumitru Popa, se arată într-un comunicat de...
Cluj: Proiect de lege împotriva comercializării plantelor cu efect halucinogen Deputatul PDL Mircea Giurgiu propune adoptarea unui proiect de lege privind interzicerea tuturor plantelor şi substanţelor cu efect halucinogen.
Tot mai multe 'magazine de vise' sunt închise sau amendate de autorităţile locale - grupaj Tot mai multe magazine care comercializează substanţe etnobotanice sunt închise sau amendate de autorităţile locale în contextul în care tot mai mulţi tineri ajung în stare gravă la spital în urma consumului acestor droguri uşoare.