Cele mai citite
 


Timişoara, gazda primului Congres de coloproctologie
sâmbătă, 11 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Incidenţa cancerului de colon este în creştere în ultimii ani, în România, dar mai ales în partea de vest a ţării, motiv pentru care este foarte importantă depistarea bolii din fază incipientă, a declarat vineri, pentru AGERPRES, conf. dr. Adrian Goldiş, chirurg la Clinica de gastroenterologie a Spitalului Judeţean Timişoara.
"Incidenţa acestor afecţiuni este mai crescută în partea de vest a ţării, din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase şi a obezităţii (...). Este destul de dificil de depistat cancerul de colon în fază incipientă, dar, dacă se depistează la început, în stadiile I şi II, şansele de viaţă depăşesc 95%; chiar şi în unele cazuri de stadiu III se poate vorbi de şanse de supravieţuire. Cancerul de colon este cancerul cu cel mai bun diagnostic de vindecare", a precizat dr. Adrian Goldiş.
El a spus că, în curând, va fi lansat un program naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de colon, care se adresează, în principal, segmentului de populaţie de peste 50 de ani, la care frecvenţa apariţiei bolii este mult mai mare.
"Principalul mijloc de prevenţie a cancerului de colon este alimentaţia sănătoasă, bogată în legume şi fructe, cu cât mai redus consum de carne roşie - porc, vită, vânat. De asemenea, dacă apar semne de alarmă (scaun cu sângerări, dureri), bolnavul trebuie să i se adreseze medicului de familie, care îl va îndruma spre specialist. Şansele de viaţă sunt mari", a mai afirmat dr. Adrian Goldiş.
Vineri şi sâmbătă, la Timişoara se desfăşoară primul Congres Naţional de Coloproctologie, sub egida Societăţii Române de Coloproctologie.
Lucrările se bucură de participare internaţională, precum şi de prezenţa unor numeroşi specialişti ai chirurgiei şi ai gastroenterologiei din România.
Vor fi două zile intense de comunicări şi dezbateri ştiinţifice pe problematica neoplasmului colorectal, incidenţa în creştere şi patologia benigna.
Pe durata congresului va avea loc şi o expoziţie medicală. AGERPRES/(A - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
CANCERUL COLONIC - RISC IN CRESTERE Datele noi aparute in publicatiile de specialitate din intreaga lume arata o crestere ingrijoratoare a ratei de diagnostic pentru cancerul de colon si rect (cancerul colorectal). Un studiu publicat in numarul din iunie 2009 in revista Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention din USA , efectuat...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Capsulă de investigare a intestinelor care îi poate ajuta pe medici să depisteze cancerul de colon Cancerul colono-rectal este pe locul doi în România, după cel pulmonar, în ultimii 25 de ani rata mortalităţii dublându-se iar cea a incidenţei triplându-se, a declarat marţi pentru AGERPRES prof. dr. Mircea Mănuc, de la Centrul de Gastroenterologie al Spitalului Fundeni.
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Alimentaţia, componentă importantă a unui stil de viaţă sănătos Alimentaţia corectă este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viaţă sănătos, alături de activitatea fizică, a subliniat miercuri, în conferinţă de presă, dr. Simona Tivadar, medic specialist diabet, boli de nutriţie la Spitalul Universitar.