Cele mai citite
 


Harghita: 120.000 de oameni, pe muntele Şumuleul Mic la pelerinajul de Rusalii
duminică, 12 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 120.000 mii de credincioşi din întreaga lume se află, sâmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, unde se oficiază Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătorii catolice a Rusaliilor.
Slujba este oficiată de episcopul Spanyi Antal din oraşul ungar Szekesfehervar, alături de un impresionant sobor de prelaţi catolici.
Pelerinii au sosit la Miercurea Ciuc pe jos, cu maşina sau cu trenul şi au urcat încă de dimineaţă muntele Şumuleul Mic, chiar dacă unii dintre ei sunt în vârstă sau bolnavi.
Potrivit tradiţiei, credincioşii trebuie să vină la pelerinaj pe jos, acesta fiind motivul pentru care unii au ales acest mod de a ajunge la procesiune şi au străbătut chiar sute de kilometri.
Pelerinii sunt veniţi din toate colţurile lumii, atât din Europa, cât şi din Canada, Australia sau SUA şi spun că se roagă la Fecioara Maria pentru linişte, sănătate sau pace. Ei au urcat muntele Şumuleu Mic rostind rugăciuni şi interpretând cântece religioase.
Mulţi dintre cei care participă la procesiune poartă în mâini drapele religioase, cruci pe care se află Isus răstignit, dar şi steagul Ungariei, steagul secuiesc sau steagul lui Arpad, simbol al organizaţiei extremiste ungare "Gardă Maghiară", interzisă în Ungaria.
Liturghiile au început în mănăstirea Franciscană de la Şumuleu Ciuc încă de vineri noaptea şi vor continua până duminică. Potrivit tradiţiei, toţi pelerinii se opresc mai întâi la mănăstirea de la Şumuleu-Ciuc şi se închină la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Marea procesiune religioasă a început sâmbătă, la ora 10,45, când steagul sfânt al Şumuleului, 'Laborumul', care are forma unui clopot, a fost scos din biserică şi a fost purtat până la altarul situat între vârfurile Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare, după care a început liturghia.
Motto-ul pelerinajului din acest an este "Prin Sfânta Maria, către Isus".
La eveniment participă şi Principele şi Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Alteţa Sa Eminentissima Fra' Mathew Festing, aflat într-o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, printre pelerini se află vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, dar şi vicepreşedintele Parlamentului de la Budapesta, Lezsak Sandor. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Aparatură folosită în premieră în România, donată Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc, 12 mai /Agerpres/ - Aparatură folosită în premieră în România în chirurgia ortopedică pediatrică a fost donată Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc de către un spital de copii din Budapesta.
Harghita: Linia de gardă la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă nu este asigurată complet Linia de gardă la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc nu este asigurată complet din cauza lipsei medicilor specialişti, iar cazurile de extremă urgenţă vor fi trimise la spitalele din împrejurimi.
Harghita: Secţia de neurologie a SJU nu mai are linie de gardă; medicii au plecat să lucreze în privat Miercurea Ciuc, 5 mar /Agerpres/- Linia de gardă a secţiei de neurologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc s-a desfiinţat după ce, rând pe rând, medicii care lucrau acolo au ales să profeseze doar în cabinetele private.
Harghita: Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, amendată cu 30.000 lei de Garda de Mediu Miercurea Ciuc, 18 dec/Agerpres/- Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost amendată de Garda de Mediu Harghita cu suma de 30.000 lei pentru că nu a respectat legea în timpul procedurii de dezafectare a unor rezervoare cu combustibil lichid.
România recunoaşte titlurile de calificare obţinute de medici în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA Medicii care au titluri oficiale de calificare eliberate în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA vor putea profesa în România, Guvernul aprobând marţi o ordonanţă de urgenţă privind echivalarea acestora, a anunţat ministrul Sănătăţii Raed Arafat.
Harghita: Medici voluntari din Ungaria consultă gratuit copiii aflaţi în dificultate O echipă de medici specialişti voluntari din Ungaria, de la Serviciului Internaţional de Salvare a Copiilor, se află în Harghita, în această săptămână, pentru a oferi consultaţii gratuite copiilor aflaţi în dificultate, acţiunea devenind, în ultimii ani, tradiţională.