Cele mai citite
 


Nouă dispută între Budapesta şi Bruxelles cu privire la o campanie antiavort
duminică, 12 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O campanie împotriva avortului lansată în Ungaria de partidul de centru dreapta al premierului Viktor Orban a stârnit indignarea Comisiei Europene, care se pare că a finanţat-o fără să ştie, relatează AFP.
'Aş putea să înţeleg că nu eşti pregătită pentru mine acum... dar gândeşte-te de două ori şi dă-mă spre adopţie, lasă-mă să trăiesc!', o imploră pe mama sa fetusul de pe afişele răspândite prin Budapesta de la începutul lunii mai.
Derulată sub logo-ul Programului comunitar pentru ocuparea forţei de muncă şi solidaritate, Progress, campania antiavort a costat 460.000 de euro, iar cea mai mare parte a sumei a provenit din surse europene.
Campania 'nu corespunde propunerii de proiect înaintate de autorităţile maghiare, iar Comisia solicită acestora să pună capăt acestei părţi a campaniei şi să retragă fără întârziere afişele rămase', a declarat miercuri comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, cu prilejul unei dezbateri a Parlamentului European la Strasbourg.
În caz contrar, vor fi iniţiate proceduri de anulare a cooperării pentru acest proiect şi se va 'trece la concluziile care se cuvin, inclusiv de natură financiară', a avertizat comisarul.
Eurodeputata socialistă franceză Sylvie Guillame a susţinut, la rândul ei, că utilizarea fondurilor programului Progress sau a unor sume provenind din orice altă sursă a UE pentru a promova o campanie antiavort este un abuz, care nu corespunde valorilor UE.
Ministerul ungar al Resurselor naţionale, responsabilul campaniei, a afirmat că Ungaria şi UE au păreri diferite în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor, declarându-se însă pregătit să 'tragă concluziile adecvate' în cazul în care argumentele sale nu vor reuşi să convingă Bruxellesul.
Majoritatea afişelor au dispărut deja de pe străzile Budapestei, întrucât campania a durat doar o lună.
Acesta nu este primul conflict dintre Bruxelles şi guvernul Orban, care susţine că scopul campaniei era cel de a promova 'familii echilibrate'.
Asociaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor se tem că acesta ar putea fi un prim pas înspre incriminarea avortului.
Numărul întreruperilor voluntare de sarcină s-a diminuat constant pe parcursul ultimilor ani, în 2009 ajungând la 43.000, potrivit Eurostat.
'Numărul este încă mare pentru Europa Occidentală. Însă situaţia este mult mai bună decât era acum zece sau douăzeci de ani când se făceau doar 100.000 de avorturi pe an', afirmă Nandor Acs, şeful departamentului de obstetrică şi ginecologie de la şcoala de medicină Semmelweis. Pentru el, reducerea numărului avorturilor se face, mai înainte de toate, printr-o 'mai bună informare în ceea ce priveşte metodele contraceptive'.AGERPRES/(Smaranda Câmpeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Un proiect transfrontalier româno-sârb de utilizare a telemedicinei, prezentat ca exemplu de bune practici la Bruxelles Bruxelles, 16 mai - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Proiectul româno-sârb "Telediag", care implică utilizarea în comun a unui sistem unic de telemedicină ce le permite medicilor să ofere pacienţilor asistenţă medicală la distanţă, va fi prezentat luni, la Bruxelles, ca exemplu de cooperare...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Colectă de fonduri în Italia pentru instruirea specialiştilor în chirurgia cardiacă pediatrică de la Târgu Mureş Şapte membri ai Asociaţiei "Oameni pe motociclete" din Italia au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că au iniţiat în ţara de origine o campanie de strângere de fonduri pentru instruirea specialiştilor în chirurgia cardiacă pediatrică de la Târgu Mureş.
(Corespondenţă) Minodora Cliveti: Europa trebuie să demonstreze că are posibilităţi să-i trateze corespunzător pe toţi cetăţenii UE Bruxelles, 15 mai - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Europa trebuie să demonstreze că este unită şi că are posibilităţi să-i trateze corespunzător pe toţi cetăţenii săi, iar pentru perioada 2014-2020 este de dorit crearea unei strategii a UE pentru sănătate, a declarat eurodeputata...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...