Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Corupţia, o practică de rutină în Rusia (sondaj)
marţi, 14 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Moscova, 14 iun - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Corupţia a devenit o rutină pentru ruşi, suma medie oferită drept mită dublându-se în ultimii cinci ani şi ajungând la echivalentul a 130 de euro, relevă un sondaj comandat de guvernul rus, ale cărui rezultate au fost făcute publice marţi, într-o conferinţă de presă.
"Corupţia de devenit o practică de rutină pentru ruşi", a afirmat ministrul adjunct al dezvoltării economice, Oleg Fomicev.
Oficialul rus a precizat că "piaţa corupţiei" a atins suma de 164 de miliarde de ruble (4,1 miliarde de euro) în 2010, faţă de 129 de miliarde de ruble (3,22 miliarde de euro) în 2005.
"Ponderea ruşilor care se declară incapabili de a da mită a scăzut în mod dramatic în ultimii cinci ani, de la 24% la 9% din totalul respondenţilor", a explicat Oleg Fomicev, precizând că doar 1% dintre intervievaţi nu dau mită, de frică să nu fie pedepsiţi.
Mai puţin de un rus din patru (23%) refuză să dea mită "din principiu".
Potrivit studiului, 40% din banii oferiţi ca mită merg spre sistemul de sănătate publică, urmat de învăţământul superior (înscrieri, examene de licenţă) şi poliţia rutieră (obţinerea permiselor de conducere, infracţiuni, control tehnic).
O cincime din bugetul alocat apărării este furat anual de oficiali corupţi, generali neoneşti şi contractori escroci, declara la sfârşitul lunii mai procurorul militar Serghei Fridinski.
Deputaţii ruşi au aprobat în aprilie un proiect de lege ce prevede creşterea amenzilor pentru mită până la o sută de ori valoarea mitei date sau acceptate.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a lansat o reformă pentru lichidarea corupţiei, dar a recunoscut această iniţiativă a avut până în prezent - practic - rezultate minore.
Organizaţia nonguvernamentală anticorupţie Transparency International, cu sediul la Berlin, a evaluat constant Rusia ca fiind una din naţiunile cele mai corupte din lume. În 2009, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei, Rusia era clasată pe locul 146 din 180 de ţări, figurând în acest clasament pe o poziţie inferioară unor ţări ca Togo, Pakistan şi Libia.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Reforma FSB, în atenţia presei ruse Moscova, 6 iul - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) îşi va înăspri cerinţele faţă de angajaţi, care vor fi nevoiţi să renunţe la proprietăţile deţinute în străinătate, să treacă o serie de teste profesionale, psihologice, detectorul de...
Rusia începe războiul împotriva vrăjitorilor şi vindecătorilor Moscova, 1 nov/Agerpres/ - În Rusia există circa 800 000 de vrăjitori şi vindecători, a anunţat luni, la o conferinţă de presă la RIA Novosti, directorul adjunct al Institutului de Psihologie al Academiei de Ştiinţe din Rusia, Andrei Iurevici, relatează site-ul fr.rian.ru.
Rusia: Medicii şi profesorii au cele mai multe condamnări pentru luare de mită Două treimi din sentinţele emise anul trecut de tribunalele din Rusia pentru cazurile de mită vizează profesorii şi medicii, dar numai 11% dintre cei condamnaţi au ajuns după gratii, a anunţat marţi preşedintele Tribunalului Suprem rus, Viaceslav Lebedev, citat de agenţia EFE.
Sondaj CCSB: Peste 50% dintre tineri au dat bani sau atenţii la medic Un procent de 54% dintre tineri a dat bani, o atenţie sau cadou pentru a-şi rezolva o problemă la medic, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare şi Branding (CCSB) la comanda Asociaţiei Pro Democraţia şi dat publicităţii vineri, într-o conferinţă de presă.
Cluj: Proiect de lege pentru pauza de masă a elevilor şi studenţilor Cluj-Napoca, 20 ian /Agerpres/ - Preşedintele Federaţiei Române de?Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, Marius Bojiţă, şi deputatul PD-L Mircia Giurgiu propun un proiect legislativ prin care să fie instituită obligativitatea...
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.