Cele mai citite
 


Centru mobil pentru donatorii de sânge, în centrul municipiului Târgu Mureş
miercuri, 15 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un centru mobil pentru donatori a fost amplasat, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, la Ceasul de Flori din centrul municipiului Târgu Mureş, pentru încurajarea persoanelor apte din punct de vedere medical să îşi ajute semenii.
''Până acum (marţi, la orele amiezii - n.r.) au donat 15 persoane. Poate să doneze orice persoană care este majoră, adică are peste 18 ani şi din câte cunoaşte are o bună stare de sănătate. Prezintă contraindicaţie cei care au afecţiuni ale inimii, plămânului, ficatului sau sunt purtători de anumiţi viruşi, cum sunt hepatita B şi C. Femeile gravide şi lăuzele prezintă contraindicaţie. Orice potenţial donator face câteva teste şi este consultat de un medic de medicină generală, un consult foarte amănunţit, abia după aceea primeşte aptitudinea de donare, dacă sunt îndeplinite condiţiile de greutate, de tensiune şi o bună stare de sănătate'', a declarat dr. Marilena Lazăr, de la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Târgu Mureş.
Potrivit acesteia, la nivelul CRTS Târgu Mureş, stocul de sânge acoperă necesităţile spitalelor din judeţ, însă aceasta nu se declară mulţumită.
''Centrul nostru reuşeşte să facă faţă cererilor clinicilor din judeţul Mureş şi de foarte multe ori suntem ajutaţi de centrele mici din jurul nostru, cum ar fi cele de la Miercurea Ciuc, Sibiu sau Bistriţa. Bolnavii provin şi din aceste centre, dar la Târgu Mureş avem pacienţi din întreaga ţară'', a precizat dr. Lazăr.
Aceasta a spus că media zilnică a donatorilor care vin la CRTS Târgu Mureş este de circa 70, deşi numărul celor care se prezintă este mult mai mare.
''Există o serie de contraindicaţii care opresc anumite persoane. Numărul donatorilor este comparabil cu cel de anul trecut, nu ne putem lăuda cu rezultate spectaculoase. Populaţia judeţului este aceeaşi, dar ne dorim ca pe viitor şi prin mobilizarea cu centrul mobil să creştem numărul donatorilor'', a subliniat Marilena Lazăr. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Centru mobil pentru donare de sânge Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timişoara va primi, până la mijlocul lunii iulie, un centru mobil pentru donarea de sânge, donatorii care se vor prezenta la autocarul destinat donării de sânge nefiind remuneraţi.
IUBCvT Târgu Mureş a reuşit a şasea operaţie de transplant de cord din acest an Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a reuşit, marţi noaptea, al şaselea transplant de cord de la începutul acestui an, fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a făcut astfel de intervenţii în 2016.
Centru mobil de donare de sânge în Piaţa Romană Unul din cele cinci centre mobile de donare de sânge a devenit luni, pentru o zi, funcţional în Piaţa Romană din Bucureşti.
Laszlo Borbely: Târgu Mureş, capitala unei regiuni Mureş-Harghita-Covasna, eventual Bistriţa Năsăud sau Braşov Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, consideră că municipiul Târgu Mureş ar putea fi capitala unei regiuni formate din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, la care să se adauge eventual Bistriţa Năsăud sau Braşov, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de biroul de presă al acestuia...
Protest la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Târgu Mureş Asistenţii medicali din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Târgu Mureş au întrerupt lucrul, luni, în semn de protest faţă de tăierea sporurilor salariale şi a condiţiilor improprii în care îşi desfăşoară activitatea.