Cele mai citite
 


Colesterolul 'rău' nu este chiar atât de rău, susţin experţii
miercuri, 15 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Colesterolul
 

De regulă, se consideră că există colesterolul 'bun' (lipoproteine cu densitate mare /(HDL/) şi colesterolul 'rău' (lipoproteine cu densitate mică /LDL/), însă recente cercetări apărute în Journal of Gerontology vin să răstoarne viziunea încetăţenită până acum, relatează luni The Times of India.

De obicei, lipoproteinele cu densitate mică se acumulează în artere, împiedicând fluxul de sânge şi provocând blocaje, ceea ce duce la boli de inimă şi atacuri de cord.

Cu toate acestea, cercetătorul Steve Riechman de la Universitatea A&M din Texas susţine că şi colesterolul 'rău' joacă un rol important, de exemplu, prin semnale de alarmă pe care le dă atunci când în organism nu este totul în regulă.

La studiul iniţiat de Riechman au participat colegi ai săi de la universităţile Pittsburgh şi Kent, de la Centrul Johns Hopkins pentru controlul greutăţii şi de la Şcoala de Medicină din Ontario. În cadrul acestei cercetări, experţii au analizat starea de sănătate a 52 de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani.

În general, voluntarii participanţi la studiu nu erau persoane cu probleme de sănătate, dar cu un mod de viaţă mai mult sedentar decât activ; aceştia nu făceau exerciţii fizice şi nu se antrenau.

Rezultatele studiului i-au surprins pe experţi. După o perioadă de antrenamente intense, voluntarii cu masa musculară cea mai mare au au avut şi cele mai ridicate niveluri de colesterol 'rău'. În concluzie, creşterea masei musculare necesită o anumită cantitate de colesterol. În general, o persoană are nevoie de ambele tipuri de colesterol, iar încercările de a reduce drastic conţinutul de colesterol 'rău' din organism ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru sănătate şi pot duce chiar la deces, avertizează experţii.

'Ţesuturile noastre au nevoie de lipoproteine cu densitate mică. 'Colesterolul bun' curăţă totul după 'reparaţiile' efectuate în organism, iar un nivel mare de colesterol 'rău' asigură o masă musculară mare. Este adevărat că nu ar trebui să se uite şi faptul că acesta serveşte şi ca semnal de alarmă atunci când nu totul este în ordine în organism', spune Steve Riechman.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Esti ingrijorat de nivelul colesterolului? Te-a anuntat doctorul ca ai nivelul colesterolului ridicat (hipercolesterolemie)? Atunci stii ca este necesar sa iti modifici regimul de masa si stilul de viata, pentru a reduce nivelul colesterolului si al riscului aparitiei bolilor de inima. Chiar daca medicul ti-a prescris medicamente pentru scaderea...
SUPLIMENTE ALIMENTARE UTILIZATE PENTRU SCĂDEREA COLESTEROLULUI Colesterolul reprezintǎ o substanţǎ necesară organismului fiind produs chiar de către acesta din acizi grasi, în special din grǎsimile saturate din alimentaţie. Colesteroluleste absorbit de asemenea şi din produsele alimentare provenite în special de la animale. Valorile serice crescute alecoles...
Nivelul înalt al colesterolului este periculos şi pentru tinerii adulţi Adulţii de 20 de ani trebuie să fie şi ei atenţi la colesterol pentru că niveluri nesănătoase pot să le deterioreze arterele, arată un studiu publicat marţi, în cadrul căruia a fost observat un grup de tineri între 18 şi 30 de ani timp de mai mulţi ani. Studiul demonstrează că un nivel mai ridicat de...
Colesterolul mărit se tratează cu Anghinare de la Ropharma Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneană, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci şi în scopuri medicinale datorită proprietăţilor curative extrem de variate. Beneficiile nutriţionale ale acesteia se menţin atât în stare naturală, cât şi în cazul în...
Uleiurile vegetale reduc colesterolul, dar nu şi riscul cardiovascular (studiu) Înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale reduce nivelul colesterolului, dar nu diminuează şi rata mortalităţii, inclusiv a celei cardiovasculare, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost întâmpinate cu scepticism de unii experţi, relatează agenţia France Presse (AFP).
Berea hidratează în aceeaşi măsură ca apa /studiu/ Berea, consumată în cantitate moderată după efectuarea unor exerciţii fizice, este la fel de eficientă ca apa pentru rehidratare şi refacere, potrivit unui studiu prezentat marţi la Bruxelles, cu prilejul celui de-al VI-lea Simpozion european privind berea şi sănătătea, la care au participat specialişti...