Cele mai citite
 


Franţa trebuie să ramburseze rapid ajutoarele ilegale pentru producătorii de fructe şi legume (CE)
miercuri, 15 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Producătorii francezi de fructe şi legume trebuie să ramburseze 'cât mai rapid posibil' ajutoarele ilegale primite până în 2002, în ciuda dificultăţilor pe care le traversează sectorul din cauza epidemiei cu bacteria E. coli enterohemoragică (Eceh), a avertizat marţi Comisia Europeană (CE), relatează AFP.
CE cere de mai mulţi ani Franţei să ramburseze ajutoarele primite între 1992 şi 2002 pentru producătorii de fructe şi legume, apreciate drept ilegale întrucât au afectat, potrivit Bruxellesului, libera concurenţă pe piaţa europeană.

În cadrul negocierilor, Bruxellesul a acceptat să solicite doar rambursarea sumelor alocate între 1998 şi 2002, respectiv 338 milioane de euro, a spus Roger Waite, purtător de cuvânt al comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloş.

Această estimare nu acoperă şi dobânda, care se cumulează 'până la rambursarea efectivă a ajutorului'. 'Franţa are deci tot interesul, pentru a reduce factura, să ceară rambursarea cât mai rapid posibil', a subliniat Waite.

Suma care trebuie rambursată ar putea fi redusă în cazul în care Franţa reuşeşte să demonstreze că nu a depăşit suma de 7.500 de euro pe agricultor în trei ani. Este vorba despre un prag dincolo de care ajutoarele de stat nu trebuie raportate la Bruxelles.

În schimb, nu este posibil ca rambursările să fie amânate, în ciuda dificultăţilor actuale cu care se confruntă sectorul din cauza secetei şi a epidemiei declanşate de bacteria E. coli enterohemoragică (Eceh), a avertizat Roger Waite. 'Decizia impune cu stricteţe rambursarea ajutoarelor primite', a subliniat el.

Este vorba despre 'refacerea climatului concurenţial care a fost denaturat de acordarea de ajutoare ilegale şi incompatibile' cu regulile în vigoare, a subliniat el.

Potrivit sindicatului agricol francez 'Coordination rurale', chiar dacă 'iniţial era de 338 milioane de euro, datoria este în prezent de peste 600 de milioane de euro', din cauza dobânzii acumulate din 2002. CE nu a confirmat însă această cifră, notează AFP.AGERPRES/(Florin Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
(Corespondenţă)Agenda instituţiilor europene, dominată de reacţia europeană la epidemia provocată de bacteria E.coli Bruxelles, 5 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Agenda instituţiilor europene de săptămâna viitoare va fi dominată de reacţia europeană la epidemia provocată de bacteria enterohemoragică E.coli (ECEH), care în ultimele două săptămâni a dus la moartea a 19 persoane şi a provocat...
E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia? Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate...
Comisia Europeană: Raportul OMS despre potenţialul cancerigen al cărnii nu înseamnă că trebuie să renunţăm la acest aliment Recentul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în care se menţionează că produsele din carne procesată şi carnea roşie sunt alimente posibil cancerigene nu trebuie primit cu 'isterie' şi nu înseamnă că este cazul să renunţăm la consumul produselor din carne, a declarat vineri comisarul european...
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
Spania: Producătorii de fructe şi legume îşi distribuie produsele gratuit la Madrid Fermierii spanioli au distribuit miercuri gratuit în centrul capitalei Madrid 40.000 de kilograme de fructe şi legume pentru a demonstra că produsele agricole spaniole au fost acuzate pe nedrept pentru izbucnirea epidemiei de E.coli, relatează AFP.