Cele mai citite
 


Jucătoarele de tenis strigă pentru a-şi asigura echilibrul
vineri, 15 iunie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Corp sanatos
 

Strigătele puternice ale tenismenilor nu sunt, după cum cred foarte mulţi, un moft al jucătorilor, o formă de spectacol pentru public sau o tradiţie, ci o necesitate, afirmă oameni de ştiinţă de la Universitatea Brunel din Marea Britanie, informează cotidianul rus Utro.

'Strigătul îmbunătăţeşte forţa loviturii şi întăreşte echilibrul. În mod instinctiv, toţi oamenii trag aer în piept înainte, de exemplu, de a ridica mobilă sau a lovi mingea, deoarece un volum mai mare de aer în plămâni ajută la asigurarea stabilităţii necesare pentru acţiuni de forţă, fără riscul de a provoca un traumatism al coloanei', explică profesorul Alison McConnell.

Potrivit lui Alison McConnell, cercetător în cadrul Centrului pentru medicină sportivă şi posibilităţi umane din cadrul universităţii Brunel, capacitatea de a striga constituie un bonus suplimentar al jucătorului pe lângă pregătirea sa sportivă. Pentru a fi un bun tenismen trebuie să ai muşchi dezvoltaţi şi o coloană puternică. În ceea ce priveşte tehnica respiratorie, cel mai bine este să inspiri şi să expiri aerul pe gură, iar o particularitate a acestui tip de respiraţie constă în aceea că, în timpul expiraţiilor bruşte, unii oameni sunt nevoiţi să scoată sunete puternice.

'Orice antrenor vă va spune că un bun ritm cardiac este rezultatul utilizării corecte a tehnicii respiratorii. Iar un jucător care respiră în mod obişnuit riscă să-şi piardă echilibrul şi controlul asupra forţelor sale', subliniază Alison McConnell.

Cercetătoarea precizează că strigătele puternice sunt caracteristice în special pentru femei, în condiţiile în care partea superioară a corpului feminin este, de regulă, mai slabă şi, prin urmare, necesită eforturi suplimentare pentru întărirea echilibrului organismului prin intermediul unei bune tehnici respiratorii.

Prima care a început să strige în timpul partidelor de tenis a fost jucătoarea Monica Seleş, aminteşte Utro. La acea dată, în 1992, sunetele scoase de aceasta au fost considerate extrem de vulgare, iar în timpul finalei de la Wimbledon jucătoarei i s-a recomandat să 'strige mai încet'. De atunci, însă, strigătele puternice ale jucătoarelor de tenis au devenit o adevărată durere de cap pentru arbitri. Unii experţi au exprimat opinia că aceste sunete pot avea un efect opresiv asupra concurenţilor, ceea ce nu corespunde regulilor jocului de tenis.

O altă jucătoare de tenis cu mari abilităţi în ceea ce priveşte strigatul este rusoaica Maria Şarapova, care scoate sunete de 100 decibeli, mai puternice decât motorul în funcţiune al unui avion de dimensiuni mici. În topul celor mai 'zgomotoase' tensimene mai figurează Serena Williams, cu un strigăt de 90 de decibeli, şi Michelle Larcher de Brito, care cu ai săi 109 decibeli se apropie de urletul unui leu.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Ghid pentru persoanele cu traumatism vertebro-medular, lansat de sportivul Ciprian Anton Ciprian Anton, campion naţional la tenis în fotoliu rulant, a lansat vineri, la Sfântu Gheorghe, 'Ghidul persoanelor cu traumatism vertebro-medular', un volum realizat împreună cu psihoterapeutul Mariana State, în scopul sprijinirii persoanelor cu deficienţe locomotorii şi apropiaţilor acestora.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Tenis: Turneul WTA de la Paris - Jelena Jankovic, forfait, chinezoaica Li Na, abandon Jelena Jankovic (Serbia), accidentată la coapsa stângă, a declarat forfait marţi pentru turneul feminin de tenis de la Paris-Coubertin, unde fusese desemnată cap de serie nr. 4.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Tulcea: Un copil cu traumatism de coloană, transportat cu un elicopter SMURD la Bucureşti Un băiat, în vârstă de 11 ani, din judeţul Tulcea, care ar putea rămâne paralizat, a fost vineri transportat cu un elicopter SMURD la Bucureşti.
Recuperarea dupa interventia de implant mamar Dupa o interventie de marire a sanilor medicul ne ghideaza pasii spre un proces de recuperare. Chirurgul estetician ne va da cateva instructiuni de baza despre efort, odihna sau intinderi. Interventia de implant mamar presupune introducerea unor proteze sub muschiul pectoral, de obicei...