Cele mai citite
 


Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe
miercuri, 15 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Învinuirile aduse lui Yusuf Ercin Sönmez, un chirurg turc, şi Moshe Harel, cetăţean israelian, includ trafic de persoane, activităţi medicale ilegale şi crimă organizată.

"Mandate de arestare au fost emise de Judecătoria din Pristina şi ambii suspecţi sunt urmăriţi pe plan internaţional de Interpol", a declarat purtătorul de cuvânt al EULEX Blerim Krasniqi.

Poliţia din Kosovo consideră că Moshe Harel a fost cel care a contribuit la găsirea de oameni ce aveau nevoie de un transplant de rinichi şi a ademenit donatori din ţări sărace să vină la clinica din Pristina oferindu-le sume uriaşe de bani.

Alţi şapte, toţi cetăţeni ai Kosovo, inclusiv directorul clinicii Medicus, Lutfi Dervishi, au fost acuzaţi de EULEX în acelaşi caz pentru infracţiuni similare şi aşteaptă începerea procesului.

Poliţia a aflat despre transplanturi în urmă cu trei ani când un cetăţean turc a fost oprit pe aeroportul din Pristina dupa ce a donat un rinichi.

Acuzarea afirmă că donatorilor din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia şi Turcia li s-au promis aproximativ 15.000 de euro /21.500 de dolari/, în timp ce destinatarii au plătit între 80.000 şi 100.000 de euro pentru transplanturile de organe.

Acest trafic de organe ar fi avut loc în 2008 la periferia Pristinei la clinica Medicus, unde potrivit acuzării, cel puţin 30 de transplanturi ilegale au fost efectuate.

Suspiciuni similare au forţat UE să creeze un grup de lucru special la Bruxelles pentru a ancheta un trafic de organe evocat de raportorul Consiliului Europei Dick Marty potrivit căruia membri ai Armatei de Eliberare din Kosovo /UCK/ loiali actualului prim-ministru Hashim Thaci au prelevat organe de la prizonieri, în principal sârbi, în timpul conflictului din 1999 cu Serbia.

Thaci, lider al aripii politice a UCK în perioada războiului, a dezminţit oficial orice implicare a sa în acest presupus trafic de organe umane.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008.AGERPRES/(Sorin Calciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Trafic de organe: A fost arestat 'Doctorul Frankenstein' turc Un medic turc căutat pentru presupusa sa implicare în traficul de organe în Kosovo şi supranumit 'Doctor Frankenstein' a fost arestat la Istanbul, relatează miercuri media turce, monitorizate de AFP.
Kosovo: Deschiderea procesului unei reţele profilate pe traficul de organe Un număr de şapte persoane, majoritatea medici, acuzaţi că au participat la trafic şi transplanturi ilegale de organe într-o clinică din Pristina, au compărut marţi în faţa unui tribunal, a anunţat Misiunea Europeană de Poliţie şi Justiţie în Kosovo (EULEX), citată de AFP.
Kosovo: Scandal legat de o reţea de trafic cu organe Pristina, 16 nov /Agerpres/ - Kosovo este zguduit de acuzele aduse unui grup de şapte persoane care ar fi fost implicate într-o reţea internaţională de trafic de organe, grup condus de un renumit chirurg şi profesor de la Spitalul Universitar din Pristina, informează, marţi, agenţia Tanjug care citează...