Cele mai citite
 


Frica este contagioasă. Ar putea fi folosită oare ca gaz în război?
luni, 5 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Frica are un ''miros'' care, atunci când este perceput de alte persoane, este contagios şi activează zone din creier predispuse la a intra în acţiune în caz de alarmă. Acest lucru a fost descoperit de un grup de oameni de ştiinţă care au trimis la prestigioasa revistă ''New Scientist'' rezultatele cercetărilor lor, finanţate şi de DARPA, agenţia Pentagonului care se ocupă de cum să lupţi în războaiele viitorului. Dacă frica este mirosită şi e contagioasă, poate că există şi o modalitate de a o trimite la armata inamică la fel ca gazele din primul război mondial. Cu condiţia ca vântul să nu sufle de partea greşită, notează La Stampa într-o corespondenţă de la Londra. (sursa: Agerpres - New Scientist, La Stampa)

Pentru a descoperi mirosul fricii a fost nevoie de voluntari care să o încerce şi nu există ceva mai bun decât un grup de paraşutişti la prima lansare. 20 de novici, 11 bărbaţi şi 9 femei, au acceptat să li se aplice la subsuori tampoane cu vată care au absorbit puţină transpiraţie în timp ce grupul se afla încă în zbor în avion şi mult mai multă imediat după lansare. Pentru o confruntare corectă, grupul-cobai s-a supus şi unei prelevări de transpiraţie atunci când se antrena relaxat pe ''tapis roulant'' într-o sală de sport iar diferitele eşantioane au fost duse la laborator unde erau în aşteptare alţi ''cobai'', ''adulmecătorii''.

Transpiraţia paraşutiştilor în cădere liberă şi cea colectată în timpul zborului a fost pulverizată în nările celui de-al doilea grup de voluntari, supuşi simultan unui scanner al creierului. Niciunul dintre ei nu cunoştea caracteristicile experimentului şi ce tip de transpiraţie adulmeca. În faţa transpiraţiei din sala de sport toate creierele au rămas liniştite, reamintindu-le cel mult de cântecele ascultate la iPod-uri la ultima şedinţă de fitness la care au participat.
Atunci când voluntarii au început să adulmece mirosul lansării în gol, amigdala şi hipotalamusul s-au alarmat. Prima elaborează experienţele olfactive şi guvernează emoţiile. Al doilea, atunci când primeşte semnale de pericol sau de excitaţie, accelerează bătăile cardiace şi frecvemţa respiraţiei, dilatează pupilele şi trimite muşchilor o mai mare cantitate de sânge. Pe scurt, tot ceea ce este necesar pentru a înfrunta pericolul.
Lilianne Mujica-Parodi, una dintre cercetătoarele care au participat la studiu, este convinsă că experimentul a demonstrat existenţa unui feromon, semnalul chimic secret al organismelor, care comunică teama în rândul fiinţelor umane. ''Totul te face să crezi că există o componentă biologică ascunsă a dinamicilor sociale în care stresul emoţional este literalmente contagios'', a scris ea.
Descoperirea ar explica astfel de ce indicii bursieri se prăbuşesc cu mult peste nivelul justificat de starea economiei şi cât de uşor este ca panica să se răspândească în sălile de pe Wall Street şi City, la fel ca şi într-un grup de persoane prinse în capcana unei situaţii periculoase.
Mirosul fricii este cu siguranţă perceput de animale, mai ales de turmele mari care fug într-o mişcare coordonată la sosirea unui singur prădător. Aşa cum ştiu poştaşii britanici, câinii latră cu mai mare intensitate în faţa oamenilor cărora le este frică şi sunt mai înclinaţi să îi muşte, în timp ce dau din coadă fericiţi în faţa celor care se arată dornici să-i mângâie.
Simon Wesseley, psihiatru la King's College di Londra, a declarat pentru ''New Scientist'' că ideea de a transforma feromonii fricii într-o armă de război este din punct de vedere ştiinţific neplauzibilă şi că va trebui să se studieze ceva mai serios pentru a-i anihila pe inamici. Dar chiar dacă rezultatele cercetării mai trebuie revizuite este foarte posibil ca experimentul să-i reducă definitiv la tăcere pe oamenii de ştiinţă care cred încă că oamenii nu pot percepe feromonii, deoarece organul vomeronazal care ar trebui să-i înregistreze nu mai este legat de creier iar în cursul evoluţiei noastre a devenit inutil ca apendicele sau amigdalele.
Frica este una dintre emoţiile cele mai puternice şi se manifestă în multe moduri, de la spaimă la atacurile de panică şi până la fobii, care pot dura întreaga viaţă. Totodată, frica are o reputaţie dintre cele mai proaste. Cu toate acestea, multe cercetări spun că are o funcţie evolutivă fundamentală, care nu este străină de succesul mamiferelor: permite să reacţionezi aproape instantaneu la un mare număr de pericole şi poate salva viaţa.
Formele extreme de frică sunt foarte răspândite şi în medie afectează o persoană din patru, precum anxiozitatea debilitantă şi stresul post-traumatic, tipice celor care au trăit situaţii-limită /precum cei reveniţi din războaie/. Consecinţele pot fi foarte variate, cu alterări ale metabolismului şi prejudicii chiar grave ale organismului.
Frica are şi o origine în ADN. Unele cercetări efectuate pe cobai au dezvăluit că comportamentele anxioase se pot transmite de la o generaţie la alta, iar unele gene pot altera funcţionarea neurotransmiţătorilor. AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum a fost la cel mai asteptat eveniment al anului 2016: Intalnirea cu Dr Oz la Bucuresti Miercuri, 25 mai 2016, Sala Palatului, ora 6:30. Pe holurile cladirii e deja forfota mare, multa lume care alearga dintr-un loc in altul, ba pentru a instala roll-upuri, ba standuri de carti, sau de cosmetice. Cativa voluntari inca mai aranjeaza mapele pe fiecare scaun din sala, iar la intrare se pregateau...
Gene din alge oferă noi speranţe pentru nevăzători Nevăzătorii şi-ar putea recupera vederea cu ajutorul unei gene sensibile la lumină descoperită în nişte alge, conform unui nou studiu, transmite The Telegraph.
Mirosul bun este un semn al longevităţii (studiu) Un miros bun este un semn al longevităţii - este concluzia unui nou studiu realizat în Statele Unite şi apărut în Annal of Neurology. După 65 de ani, pierderea mirosului poate fi considerat semnul care anunţă o boală ce nu a fost încă depistată, conform aceleiaşi cercetări, care confirmă rezultatele...
Fericirea este contagioasă, însă nu şi la birou, potrivit unui studiu Fericirea este contagioasă şi se propagă "în valuri" în cercuri de prieteni sau membri ai unei familii, însă nu şi între colegii de muncă, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal (BJM), relatează AFP. (sursa: Agerpres - British Medical Journal)
Un implant pe creier s-ar putea dovedi salvator în războiul împotriva obezităţii Creierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui căutate soluţii de tratament împotriva obezităţii, însă conform unui grup de oameni de ştiinţă, implantarea unui dispozitiv care să stimuleze o anumită regiune cerebrală poate stopa tendinţa de a mânca prea mult, informează LiveScience.com.
1 din 5 români crede că pediculoza este o problemă de igienă personală - Miturile legate de pediculoză sunt dezminţite de cercetările ştiinţifice Conform celui mai recent studiu la nivel urban comandat de Omega Pharma România şi Paranix, implementat cu ajutorul Exact Cercetare şi Consultanţă, 79% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani declară că au avut păduchi de cap, iar 21% cred că pediculoza este o problemă de igienă...