Cele mai citite
 


Ziua Mondială a donatorului de sânge, sub deviza "Mai mult sânge, mai multă viaţă"
miercuri, 15 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Mondială a donatorului de sânge a fost marcată, marţi, în Bucureşti, în Piaţa Charles de Gaulle, sub deviza "Mai mult sânge, mai multă viaţă".
"Am organizat acest eveniment, care constă în expunerea unui balon promoţional care promovează donarea de sânge. Ziua Mondială a donatorului de sânge are ca slogan 'Mai mult sânge, mai multă viaţă'", a declarat dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
Potrivit acesteia, centrul din Bucureşti este cel mai mare, asigurând sânge pentru peste 40 de spitale.
''Este nevoie de sânge în fiecare zi. Noi dorim fidelizarea donatorilor pentru că avem nevoie de un sânge cu mai puţine probleme. Recoltăm zilnic între 850 şi 250 de unităţi de sânge, care este insuficient, se acoperă numai 60-65% din necesităţi şi de aceea apelăm şi la centrele de donare din jurul Bucureştiului. În Capitală sunt mari consumatori de sânge precum Spitalul Universitar Floreasca, Institutul de Oncologie şi Institutul Clinic Fundeni, unde se face transplantul hepatic", a explicat dr. Goşa.
În Bucureşti donează doar 2% din populaţia Capitalei, iar grupele deficitare sunt RH negativ, AB4 pozitiv, dar există şi situaţii în care nici grupa zero pozitiv nu poate fi acoperită. Numai la un transplant hepatic se consumă între 5 şi 40 de pungi.
Managerul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin, a declarat că, din păcate, în România numărul donatorilor este foarte mic - numai doi la mie faţă de Germania, unde este de 16 la mie şi unde se implică foarte mult Crucea Roşie, care asigură cam 80% din necesarul de sânge.
Potrivit acestuia, Crucea Roşie ar trebui să se implice mai mult în donarea de sânge.
"Din cinci puncte mobile pentru donarea de sânge care merg prin ţară şi acestea funcţionează cu ajutorul unor ONG-uri şi companii.
Angela Galeta, reprezentanta Vodafone, a subliniat că această companie se implică în susţinerea campaniilor pentru donare de sânge din 2008, scopul fiind conştientizarea importanţei donării de sânge. Ea a precizat că în 2008, din cauza lipsei de sânge, o operaţie din trei era amânată. Importantă este, în acelaşi timp, fidelizarea donatorilor, a adăugat aceasta.
În campania din 2008 au fost 87.000 de donatori şi au fost recoltate 40.000 de pungi care au contribuit la salvarea a 120.000 de vieţi.
Preşedintele Asociaţiei REACT, Anca Ştefan, a subliniat că în 2011, această asociaţie îşi propune să contribuie la renovarea Centrului de Transfuzii din Bucureşti, acesta fiind cel mai important centru pentru donare de sânge din ţară.
''Pentru a susţine renovarea şi dotarea centrului, toţi cei care doresc pot trimite un sms în valoare de 2 euro la 877. Banii care se vor strânge se vor direcţiona către Centrul de Transfuziologie din Bucureşti, care dispune de o clădire din 1950, cu aparatură veche. Pentru reabilitare şi dotare a centrului ar fi necesari 100.000 de euro", a spus Anca Ştefan. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie de donare de sânge, sâmbătă în Parcul Herăstrău Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge va fi celebrată sâmbătă în Parcul Herăstrău de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, printr-un eveniment şi o campanie mobile de donare sub deviza "Donează sânge pentru cele...
Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial.
Bucureştenii pot dona sânge în două centre mobile aflate în faţa Ministerului Sănătăţii Bucureştenii pot dona sânge în două centre mobile aflate luni în Piaţa Revoluţiei, în cadrul unei campanii organizate de Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Interne, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Timiş: Centru mobil pentru donare de sânge Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timişoara va primi, până la mijlocul lunii iulie, un centru mobil pentru donarea de sânge, donatorii care se vor prezenta la autocarul destinat donării de sânge nefiind remuneraţi.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...