Cele mai citite
 


„Mă doare urechea”
miercuri, 15 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Au, ma doare!, Mama si copilul
 

 

 

 Durerea de ureche este considerată întotdeauna un motiv foarte serios de prezentare a pacientului la specialistul O.R.L. şi, indiferent de vârsta bolnavului şi de ora de prezentare a acestuia la consult, examinarea va fi făcută cu maximă seriozitate.

 

Durerea de ureche este greu de suportat de către pacient şi de cele mai multe ori acesta se prezintă în timp util la consultaţie. Este poate momentul să subliniez că durerea de ureche la copil este o urgenţă datorită evoluţiei rapid nefavorabile a afecţiunii cauzatoare în lipsa tratamentului.
 
Revenind la durerea de ureche, în general, aceasta constituie de multi ori o provocare, deoarece ea poate avea drept cauză afecţiuni ale urechii cât şi, de multe ori, afecţiuni la distanţă. Aşadar, durerea de ureche este „păcălitoare” atât pentru pacient, care este convins că de vină pentru durerea lui este o boală a urechii, cât şi pentru specialistul începător care, dacă nu găseşte o afecţiune locală, abandonează examinarea şi cataloghează durerea ca fiind de tip nevralgic.
 
Otonevralgia însă este un diagnostic de excludere, care se pune după eliminarea tuturor celorlalte cauze de durere ale urechii. Lucrurile deci pot decurge foarte simplu, dacă diagnosticul este uşor de stabilit („este la vedere”), sau foarte complicat dacă nu este evidentă cauza care duce la apariţia durerii de ureche. Dintre afecţiunile urechii care dau durere, afecţiunile inflamatorii sunt de departe cele mai frecvente. Acestea pot fi localizate la nivelul pavilionului auriculat, la nivelul conductului autditiv extern, la nivelul urechii medii sau la nivelul mastoidei.
 
Afecţiunile traumatice (othematomul, plăgile pavilionului şi conductului, ruptura timpanului, fracturile de conduct auditiv extern, etc.) precum şi afecţiunile tumorale de precădere maligne pot determina, de asemenea, dureri la nivelul urechii. Nu în ultimul rând, prezenţa unui corp străin auricular, sau chiar banalul dop de cerumen, pot determina durerea de ureche.
 
În ultimii ani, în perioada examenelor de admitere, de bacalaureat şi în perioada sesiunilor studenţeşti, specialiştii O.R.L. au avut parte de pacienţi „bolnavi de copiat” care se prezintă cu dureri de ureche provocate de introducerea în conductorul auditiv extern a unor dispozitive de ascultare minuscule pe care nu şi le mai pot extrage singuri. Rareori aceste dispozitive se extrag cu uşurinţă, cel mai des, ele se extrag cu dificultate, iar uneori s-a ajuns chiar şi la extracţie chirurgicală. Deci, iarăşi, poate fi simplu sau complicat, dacă diagnosticul a fost pus. Dacă nu s-a putut evidenţia o cauză locală care să explice durerea, se va trece la examenul complet, care include:
 
  • examenul cavumului,
  • laringoscopia indirectă,
  • bucofaringoscopia (cu examinare atentă şi a dinţilor, şi a limbii),
  • examinarea glandelor salivare,
  • palparea apofizei stiloide,
  • examinarea regiunii cervicale,
  • palparea punctelor Arnold, adică, pe înţelesul tuturor, trebuie palpaţi toţi „vecinii” urechii, care pot fi bolnavi, dar care dau falsa impresie că urechea este cea suferindă.
 
Dacă durerea de ureche, numită în acest caz otalgie reflexă,este provocată de o afecţiune din sfera O.R.L. (de exemplu: flegmon periamigdalian, amigdalită, laringită, tumoră de cavum, tumoră de vestibul laringian, tumoră de amigdală palatină, tumoră de sinus piriform, etc.) pacientul va fi tratat în continuare de către specialistul O.R.L. Dacă însă, durerea este provocată de afecţiunea din afara sferei O.R.L. (oreion, litiază salivară, carii dentare, erupţie molar de minte, artita temporo-mendibulară, tumori laturo-cervicale) pacientul va fi îndrumat spre medicii de altă specialitate (boli infecţioase, chirurgie O.M.F., stomatologie, reumatologie, etc.).
 
Dacă nici după examenul complet nu poate fi depistată cauza durerii de ureche, cel mai probabil, este vorba despre o durere de tip nevralgic. În acest caz înţelept este să îndrumi pacientul spre neurolog, dar să îl chemi şi la control, pentru că atminteri poţi fi iarăşi „păcălit”.
 
În zona zoster durerea poate să proceadă erupţia care orientează diagnosticul, iar complicaţiile apărute în lipsa tratamentului adecvat şi precoce instituit, pot lăsa sechele definitive. Acest an a fost foarte „bogat” în zona zoster auriculară, iar în vara care a trecut, a fost o adevărată „epidemie” de otite externe furunculoase. „Mă doare urechea” a fost clamată uneori şi de peste 30 de ori într-o singură gardă.
 
Concluziile sunt două, şi cred eu, sunt şi foarte evidente. Pacientul care acuză durerea de ureche trebuie să se prezinte cât mai repede la consult, iar specialistul O.R.L. trebuie să trateze cu maximă responsabilitate orice pacient care spune: „Mă doare urechea!”.
 
Articol furnizat de Dr. Irina Budescu
Medic primar O.R.L.
Medcenter Braşov

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nu tratati amigdalita si otita? - Va expuneti la riscuri foarte grave Amigdalitele si otitele sunt printre cele mai frecvente afectiuni in randul copiilor si pot duce la complicatii grave, putand fi un punct de plecare catre meningita daca nu sunt tratate la timp. De multe ori astfel de afectiuni sunt virale, insa multi parinti trateaza copiii cu antibiotice, in...
Chirurgie orala si maxilofaciala la Centrul Medical Souraski din Tel Aviv Sectia de Chirurgie Orala si Maxilofaciala a Centrului Medical din Tel Aviv trateaza o varietate de afectiuni cu caracter de urgenta sau de boala obisnuita, efectuand extractii dentare, extractii chirurgicale, extractii pe dinti afectati, rezectii de chiste si tumori orale, chirurgie de glande salivare...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Maramureş: SJU reînfiinţează serviciul de urgenţă în stomatologie, închis în urmă cu 20 de ani Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare a reînfiinţat serviciul de urgenţă stomatologie, desfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, în urma privatizării celor două policlinici stomatologice din municipiu, a declarat luni, pentru AGERPRES, managerul SJU Baia Mare, ec. Sorina Pintea.
Compartiment de chirurgie orală şi maxilo-facială înfiinţat la SJU Alba Iulia Singurul compartiment de chirurgie orală şi maxilo-facială din judeţul Alba a fost înfiinţat recent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, pacienţii care prezintă afecţiuni ale cavităţii bucale nemaifiind astfel obligaţi să se deplaseze la clinica de specialitate din Cluj Napoca.
Covasna: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, nevoit să închidă temporar secţia ORL Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe şi-a suspendat temporar activitatea, deoarece cei doi medici de specialitate se află în concediu.