Cele mai citite
 


Forumul Industriei Farmaceutice 2011, la a doua editie
miercuri, 15 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Forumul Industriei Farmaceutice, eveniment organizat de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sanatatii a reunit la masa de dialog actorii importanti ai industriei farma si decindentii sistemului de sanatate.

Sub tematica “Autoritatile in dialog cu managementul companiilor pentru deblocarea industriei farmaceutice” reuniunea a reprezentat, pentru doua zile, platforma de dezbateri a celor mai importante si dificile probleme cu care se confrunta in prezent piata farma.
 
Eveniment notabil al anului, Forumul Industriei Farmaceutice a fost oportunitatea prin care participantii au interactionat cu vorbitorii de marca analizand pertinent dificultatile si disfunctionalitatile cu care se confrunta deopotriva autoritatile, industria si pacientii, ca in final, sa fie lansate catre reprezentantii CNAS si MS propuneri concrete de deblocare.
 
Deschizand lucrarile Forumului, Roberto Musneci, Senior Partener Serban Musneci & Associates a ridicat cateva probleme cheie legate de nivelul actual de rambursare din perspectiva schimbarilor survenite in ultimul an, de pretul de referinta al medicamentelor, de modalitatea de aplicare a clawback-ului in Romania, de competitivitatea pe piata farmaceutica, dar si de exportul paralel – fenomen generalizat sau punctual.
 
Un studiu al pietei farmaceutice, bogat in cifre si sintetizand evolutia acesteia in timp pana la momentul prezent, a fost prezententat de catre Directorul CEGEDIM Romania, Petru Craciun.
Un interes deosebit a suscitat prezentarea dr. Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei, care a precizat ca principala preocupare a institutiei va ramane exportul paralel care va fi reglementat in cateva luni. Bogdan Chiritoiu a apreciat ca este nevoie de dialog intre autoritati si industria farma pentru a reglementa regimul legal al acestei practici.
 
La fel de bine primit a fost discursul Presedintelui AstraZeneca Romania: “Health is Wealth – slogan sau necesitate? ”. Acesta a subliniat ca nevoia medicala este o realitate care necesita finanare corecta si cadru lucrativ, industria farmaceutica fiind participant activ in sistemul de sanatate.
Prezenta pe intreg parcursul evenimentului, dr. Ioana Bianchi, Consilier al Presedintelui CNAS, discursul prezentat, interventiile pe care le-a avut, dar si promisiunea pe care a facut-o reprezentantilor industriei ca imediat dupa terminarea Forumului propunerilelor lor vor ajunge pe masa de lucru a Pesedintelui Lucian Duta, au avut un impact deosebit asupra auditoriului. Ramane de subliniat de asemenea, promisiunea pe care Consilierul a facut-o principalilor sustinatori ai industriei de a intermedia o “intalnire tripartita”: distribuitori, producatori, CNAS.
 
Cu un titlu atractiv, prezentarea Country Manager Amgen, dr. Regis Lhomme : “Mituri si realitati despre piata farmaceutica din Romania” a fost mai mult decat o analiza obiectiva a situatiei pietei la momentul actual.
 
O consistenta si reala dezbatere a fost provocata de catre reprezentantii industriei farma: Directorul Executiv ARPIM, Dan Zaharescu, Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, dr. Viorel Vasile, Director Relatii Externe  Amgen Romania, dr. Sorin Popescu. De mentionat masurile implementabile pe termen scurt si mediu propuse de catre Dan Zaharescu: introducerea prescriptiei electronice, crearea unui registru al facturilor, reducerea graduala a perioadei de decontare facturilor, clawback si registrele de pacienti. Din perspectiva dr. Sorin Popescu “bugetul alocat sanatatii este insufficient pentru acoperirea consumului, piata farmaceutica creste mai repede decat economia si creste necontrolat si exista si abuzuri si fraude in prescriere, motiv pentru care s-au impus masuri de limitare a consumului de medicamente pe piata farmaceutica.” Ca si la editia de anul trecut si de aceasta data, dr. Viorel Vasile a fost intr-un dialog direct cu reprezentantul CNAS, propunand solutii concrete pentru reducerea costurilor nejustificate si cresterea veniturilor MS si CNAS. Acesta a propus: reorganizarea asistentei medicale in spitale, controlul si ajustarea prescriptiilor, revizuirea listei de compensate si gratuite, colectarea corecta a taxei de viciu, aplicarea clawback-ului intr-o forma clara si coerenta, recuperarea restantelor de la companiilor restante si introducerea coplatii in mod correct si just din punct de vedere social.
 
In urma discutiilor suscitate de tema “Inovativ si Generic- prezenta echilibrata pe o piata matura”, concluzia unanima a fost ca aceste doua categorii de medicamente nu se concureaza, prezenta lor pe piata fiind necesara in egala masura, ele nefiind altcumva decat complementare.
 
Foarte apreciata de catre participanti a fost sesiunea alocata Health Technology Assesment (HTA) in care, atat dr. Simona Melnic, Membru al Camerei de Comert Americane in Romania, cat si dr. Adrian Pana, Consilier personal Cabinet Secretar de Stat Ministerul Sanatatii au accentuat necesitatea si din perspectiva Uniunii Europene infiintarii unei agentii nationale HTA si in Romania care prin expertii sai isi vor pune expertiza la dispozitia CNAS si MS.
 
In concluzie, editia 2011 a Forumului Industriei Farmaceutice a reliefat nevoia unui dialog continuu intre autoritatile sanitare si industria farmaceutica, particularitatile pietei romanesti impunandu-l, dat fiind ca dinamica acesteia dar si a business-ului cu medicamente din tara noastra sunt vizibil marcate de masurile pe care le impun instutiile care reglementeaza domeniul.
 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pharma Business Solutions, sub patronajul Ministerului Sănătăţii, organizează cea de-a doua ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice, reuniunea anului în domeniul farmaceutic Forumul Industriei Farmaceutice este reuniunea, la cel mai înalt nivel, a personalităților care determină viitorul industriei farmaceutice - singurul eveniment de acest gen și de acest calibru care caută răspuns la problemele critice pentru industria farmaceutică, dar şi pentru ceea ce implică dinamizarea...
Forumul Industriei Farmaceutice 2012 - “Managementul strategic şi noi modele de business în piaţa farmaceutică actuală” Cea de-a treia ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice (FIF 2012), organizată de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sănătăţii, a reunit la masa dialogului principalii actori din industria farmaceutică.
Forumul Industriei Farmaceutice 2012 Pharma Business Solutions are plăcerea de vă anunţa deschiderea lucrărilor Forumului Industriei Farmaceutice pe 7 iunie 2012, la Hotel Ramada Parc, sala Ballroom, cu începere de la ora 09.00.
Forumul Industriei Farmaceutice 2012 Pharma Business Solutions are plăcerea de vă anunţa participarea Conf. Dr. Alexandru Rafila, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, la dezbaterile celei de-a treia ediţii a Forumului Industriei Farmaceutice.
Alexandru Rafila: MS şi-a propus să actualizeze lista de medicamente compensate Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Alexandru Rafila i-a asigurat pe reprezentanţii industriei farmaceutice cu prilejul Forumului Industriei Farmaceutic de faptul că Ministerul Sănătăţii este deschis dialogului şi va da dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte taxa de clawback.
O treime dintre medicamentele cu rețetă au risc mare de disponibilitate BusinessMark a organizat cea de-a treia ediție a Health Forum, care a avut loc pe 12-13 aprilie 2016, la Hotel Novotel din București. În cadrul Health Forum s-au punctat tendințele din domeniul sanitar și farmaceutic, fiind punctate cele mai recente schimbări în ceea ce privește vânzările de medicamente...