Cele mai citite
 


Hemoragie de medici în România
joi, 16 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
De la intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, un mare număr de medici români au migrat spre ţările occidentale, atraşi de salariile mai bune, scrie ziarul Ouest France în ediţia de miercuri.
'De la începutul anului am pierdut un pneumolog şi trei generalişti', spune Mihaela Vlada, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, departament defavorizat din nord-estul României. Din ce în ce mai mulţi medici pleacă din această zonă care se confruntă cu o criză de personal medical. În ianuarie, trei comune din Vaslui şi cei 7.000 de locuitori au rămas fără dispensar, deoarece medicul a plecat.

Plecarea medicilor români devine un adevărat exod. Potrivit unui recent sondaj, 60 % dintre cei 41.000 de medici se gândesc să plece din ţară.

Şi marile oraşe sunt afectate. Tot mai mulţi medici din mediul urban visează la un salariu mai mare şi la condiţii mai bune de muncă. Faţă de cei 250 de euro cât câştigă în medie, de exemplu, un generalist, în Franţa ar primi de zece ori mai mult. Iar Franţa are mare nevoie de cadre medicale. De exemplu, în Normandia de Jos, o treime dintre medici sunt formaţi în afara Franţei. Un medic din doi este originar din România, un sfert din Maghreb. În Bretania, jumătate din cei înscrişi recent în Ordinul Medicilor provin din afară, iar dintre aceştia, 57% sunt români.

În ultimii trei ani, 8.900 medici români au migrat într-o ţară din Europa, SUA sau Emirate. 'Fenomenul îi vizează mai ales pe specialişti, unde aveam deja o penurie de cadre, precum cardiologii sau chirurgii, explică Vasile Astărăştoae, preşedintele Ordinului Medicilor. Numărul noilor absolvenţi nu compensează hemoragia cauzată de plecarea medicilor'.

Cu 1,9 medici la 1.000 de locuitori, România se situează sub media europeană de 3,5. Accesul la asistenţa medicală a devenit extrem de complicat în ultima vreme. De exemplu, la Alexandria, spitalul nu mai face mamografii de când ultimul medic specialist a plecat în Franţa.
Acest exod afectează un întreg sistem de sănătate care era deja bolnav. 'Nu putem împiedica acest fenomen', recunoştea la începutul anului ministrul sănătăţii, Attila Cseke, potrivit căruia 4.000 de medici şi infirmiere au depus cerere de recunoaştere a diplomei în străinătate.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
Vaslui: Criză de personal în spitalele vasluiene Spitalele din judeţul Vaslui se confruntă cu o criză de personal fără precedent, unele secţii fiind nevoite să funcţioneze cu un singur medic în condiţiile în care necesarul ar fi de patru sau cinci.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Vaslui: 83 de cadre medicale au cerut anul trecut certificate de conformitate, pentru a profesa în străinătate Un număr de 83 de cadre medicale au cerut în cursul anului trecut Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui certificate de conformitate pentru a profesa în străinătate.
Bacău : Un medic, o asistentă medicală şi un funcţionar public trimişi în judecată pentru acte de corupţie Un medic, o asistentă medicală şi un funcţionar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Bacău într-un dosar de corupţie.