Cele mai citite
 


Pârşi, arici de mare şi smochine proaspete - arheologii au stabilit care era dieta în Imperiul Roman
joi, 16 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pârşi, arici de mare şi smochine proaspete se numără printre delicatesele de care se bucurau cetăţenii romani de rând, conform arheologior britanici care au descoperit o gigantică fosă septică într-unul dintre oraşele antice distruse de erupţia vulcanului Vezuviu, conform publicaţiei The Telegraph.
Analiza coproliţilor umani din această fosă a indicat faptul că cei aproximativ 150 de cetăţenii romani din clasa de mijloc şi de jos care locuiau într-o casă din Herculaneum aveau o dietă mult mai variată decât se credea. De asemenea, în aceaşi locaţie, sub rămăşiţele clădirii au fost descoperite şi numeroase artefacte, printre care monede din bronz, pietre preţioase şi semipreţioase, agrafe de păr din os şi un inel din aur extraordinar de frumos, decorat cu chipul zeului Mercur.

Oraşul Herculaneum a fost distrus în anul 79 de o erupţie a vulcanului Vezuviu care l-a îngropat sub cenuşă fierbinte.

Meniul obişnuit al romanilor de rând era bazat pe peşte, arici de mare, smochine, ouă şi măsline. De asemenea, ei foloseau ulei de măsline drept combustibil pentru opaiţe, în case.

Fiecare apartament din această casă romană era dotat cu bucătărie şi latrină, ambele legate la o fosă septică în care locuitorii aruncau şi obiecte de uz comun care se stricau. Fosa septică descoperită are adâncimea de 3 metri şi se extinde ca un tunel pe aproape 92 de metri sub casă.

Descoperirea acestei fose a fost întâmplătoare, arheologii încercând să protejeze casa romană de pericolul inundaţiilor în cazul unor ploi puternice.

'Am descoperit o mare parte dintre obiectele casnice folosite de romani în bucătărie, de la vase şi tigăi, la sticlărie şi cupe". a precizat Andrew Wallace-Hadrill, directorul Herculaneum Conservation Project.

'Ceea ce este surprinzător după analiza coproliţilor din fosă este că romanii de rând mâncau bine şi foarte variat. Am descoperit numeroase seminţe de smochine şi cioburi ale vaselor speciale în care ţineau pârşii la îngrăşat", a mai adăugat Prof. Wallace-Hadrill.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta daneză originală pentru 2015 Dieta daneză originală este foarte drastică şi trebuie ţinută cu sfinţenie. Promite pierderea a până la 20 de kilograme în 13 zile şi schimbarea metabolismului pentru o perioadă îndelungată.
Dieta mediteraneană reduce riscul de cancer la prostată (studiu) Pacienţii care suferă de cancer la prostată ar trebui să includă în alimentaţie marile principii ale regimului mediteranean, adică multe fructe şi legume, cereale şi leguminoase, o cantitate scăzută de carne roşie, peşte şi produse lactate, puţin vin roşu la masă şi ulei de măsline ca aport principal...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI/Lygia Alexandrescu: După Paşte, O dietă fadă sau de înfometare e cea mai păguboasă alegere După Paşte, trebuie să se revină la o dietă echilibrată, uşor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare, vegetarianismul strict nefiind nici pe departe o soluţie pe termen lung, însă este foarte utilă şi recomandată o mărire a cantităţilor de fructe, legume, cereale integrale şi seminţe...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dieta de "recuperare" după sărbătorile de iarnă Zilele de Crăciun şi Anul Nou înseamnă mai multă linişte şi odihnă, desprinderea de realitatea de la serviciu sau de la şcoală şi de grijile cotidiene, însă, de cele mai multe ori, relaxarea, indulgenţele culinare şi mai multe ore de somn ne aduc şi nişte kilograme în plus, afirmă nutriţionistul Lygia...
Un nou studiu stabileşte că dieta mediteraneană reduce riscul de probleme cardiace Unul din studiile-test cele mai îndelungate şi mai riguroase sub aspect ştiinţific care au avut ca obiect dieta mediteraneană indică faptul că aceasta poate scădea posibilitatea apariţiei de probleme cardiace, şi îndeosebi atacuri de cord, la persoanele în vârstă foarte expuse la acest risc, relatează...
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...