Cele mai citite
 


Specialiştii sunt de părere că migrena ar fi o problemă genetică
joi, 16 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Rezultatele unui studiu publicat recent sugerează pentru prima dată existenţa unor mecanisme comune la diferite forme de migrenă. În Franţa, migrena afectează 20% din populaţie, adică circa 11 milioane de persoane, scrie Le Point.

Au fost descoperite variaţii ale unui număr de trei gene, asociate cu un risc crescut de migrenă. Rezultatele unui studiu realizat de o echipă condusă de Tobias Kurth, director de cercetare la unitatea Inserm 708 - neuroepidemiologie -, pun în evidenţă existenţa unor mecanisme comune diferitelor forme de migrenă. Analizând datele genetice ale unui număr de 23.000 de femei - dintre care peste 5.000 sufereau de migrene - , echipa Inserm a descoperit o legătură între migrenă şi variaţiile a trei gene: TRPM8, LRP1 şi PRDM16. Aceste asocieri genetice au fost confirmate apoi de analizarea datelor furnizate de trei studii europene independente, desfăşurate pe femei şi bărbaţi. 'Persoanele care prezentau aceste variaţii riscau mai mult să dezvolte o migrenă. Asocierea a fost observată pentru diferite forme de migrenă, lucru care arată importanţa acestor rezultate de interes general', spune Tobias Kurth.

Dintre cele trei gene menţionate, două sunt asociate clar cu migrena: TRPM8, din neuroni, cu rol în sensibilitatea la frig şi durere (una din componentele migrenei) şi gena LRP1, din tot corpul, care interacţionează, în sistemul nervos, cu alte proteine care facilitează transmiterea semnalelor între neuroni. Se pare că a treia genă, PRDM16, joacă un rol atât în migrenă, cât şi în alte dureri de cap.

Cei care au migrene trec prin crize caracterizate prin dureri de cap violente, însoţite adeseori de alte simptome - greaţă, sensibilitate la lumină şi zgomot. 'Migrena afectează de 3-4 ori mai multe femei decât bărbaţi', spune Tobias Kurth, adăugând că, 'deşi mecanismele migrenei nu se cunosc prea bine, iar cauzele sunt greu de clarificat, identificarea acestor numitori comuni permite dezvăluirea originilor biologice ale acestei afecţiuni frecvente'. Alături de echipa sa, el recomandă oamenilor de ştiinţă să desfăşoare studii care să permită descoperirea contribuţiilor precise ale acestor gene, pentru că 'această patologie s-ar putea datora perturbării căilor obişnuite de transmitere a semnalelor în diverse tipuri de migrenă'.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
GfK(studiu): Insomnia, locul 2 după răceală între cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global Jumătate din populaţia globului spune că a suferit de răceală în ultimele 12 luni şi peste un sfert dintre cei chestionaţi acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului, potrivit rezultatelor unui studiu online realizat de GfK, remis miercuri AGERPRES.
Rolul alimentaţiei în declanşarea migrenelor Estimările arată că 10% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei suferă de migrene ocazional sau în mod regulat. Mulţi dintre cei suferinzi sunt convinşi că anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be.
Au fost identificate cauzele genetice ale migrenelor O echipă de cercetători francezi a ajuns la concluzia că un ansamblu de trei gene se află la originea migrenelor, conform unui material publicat pe site-ul france.soir.fr.
Durerea de cap si migrena Nu se poate aprecia cate persoane din intreaga lume sufera cu regularitate dureri de cap. Dar statisticile medicale arata ca aproape 90 la suta dintre durerile de cap sunt clasificate drept o contractie musculara sau, cum se spune de obicei, „dureri de cap din cauza incordarii".
Migrena ar fi ereditară (studiu) Oamenii de ştiinţă au descoperit patru noi gene vinovate de cea mai comună formă de migrenă. Descoperirea confirmă ereditatea acestei boli, scrie Lexpress.fr.
Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri...