Cele mai citite
 


Giardiaza (giardia sau lambliaza)
joi, 16 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Probleme cu greutatea, Articole medicale, Mama si copilul, Boli infectioase
 

 

 
 
 
Giardiaza este cea mai răspândită infecţie cu protozoare la om, Giardia lamblia fiind una dintre cele mai frecvente cauze de diaree endemică şi epidemică din întreaga lume. Giardia sau lambliaza, este o afecţiune produsă nu de un vierme ci de un organism unicelular, microscopic.
Parazitoza este mai frecventă la vârstele mici, fiind maximă la grupa de vârstă cuprinsă între 1-5 ani.

 

 

Generalităţi
 
Giardia are una dintre cele mai simple cicluri de viaţă dintre toţi paraziţii ce colonizează omul. Agentul său patogen există în două forme vegetative:
 
·        Trofozoidul (forma activă), care există în mod liber în duoden şi în intestinul subţire uman fiind şi cauza bolii,
·        Chistul (forma inactivă), care apare numai în fecale şi care reprezintă forma invazivă a parazitului; acesta este eliminat în mediul înconjurător.
 
Gazdele intermediare nu sunt necesare. La ingerare, chistul din  apa sau alimentele contaminate, în prezenţa acidului gastric şi a enzimelor pancreatice, se transformă în trofozoid. Acesta trece în intestinul subţire unde se multiplică rapid, iar la nivelul intestinului gros, în prezenţa pH-ului neutru şi sărurilor biliare, apare închistarea. Chisturile sunt eliminate prin fecale în mediul înconjurător, iar ciclul se repetă.
 
Majoritatea subiecţilor infectaţi sunt asimptomatici, iar cele mai multe infecţii sunt auto-limitate. Cu toate acestea pot apărarea infecţii cronice manifestate prin diaree cronică, steatoree şi malabsorbţie, ce pot dura de la câteva săptămâni la luni. Moartea este rară şi are loc de obicei la copiii imunodeprimaţi.
Majoritatea oamenilor se infestează prin consumul de apa contaminată, dar şi prin transfer fecal –oral, de obicei între copii, parteneri sexuali sau persoane care călătoresc.
 
Semne şi simptome
 
Aproximativ 50% dintre pacienţii infectaţi cu giardia pot prezenta, cu o varietate individuală destul de mare a simptomelor, diaree apoasă acută, diaree cronică cu sindrom de malabsorbţie şi pierdere în greutate, balonare, scaun urât mirositor sau crampe abdominale.
  • diareea acută este cel mai comun simptom de infecţie Giardia, care apar la 90% dintre subiecţii simptomatici;
  • crampele abdominale, meteorism şi flatulenţa apar la 70-75% din pacienţii simptomatici;
  • steatoreea şi malabsorbţia substanţelor nutritive apar în general în infecţia cronică asociate cu diaree cronică, stare generală de rău, greaţă, anorexie cât şi pierdere în greutate;
  • manifestările extraintestinale sunt rare, putând apărea urticaria şi artrita reactivă.
 Examenul fizic nu aduce informaţii utile referitoare la această patologie.
 

Diagnostic paraclinic
 

 

Principalele metode de diagnostic sunt:
  • Testul de elecţie pentru diagnostic constă în identificarea tropozoitului sau a chisturilor de  G lamblia în scaun de pacienţi infectaţi, prin intermediul examenului coproparazitologi;
  • Aspiraţia conţinutului duodenal cu evidenţierea tropozoitului poate fi de asemenea folositî, dar este o metodî invazivă şi mai costisitoare;
  • Probe imunologice (ELISA) din scaun cu determinarea antigenului specific;
  • Testele de laborator, de obicei cele uzuale, fiind posibilă totuşi prezenta unei eozinofilii;
  • Testele imagistice sunt mai puţin importante, examenul cu bariu al tractului intestinal putând fi totuşi folosit pentru excluderea altor patologii.
Suplimentar pot fi folosite teste din scaun prin care este evidenţiată malabsorbţia, electroforeza proteinelor serice cât şi teste imunologice sanguine.
 
Tratament şi profilaxie
 
Evaluarea şi tratamentul pacienţilor se face de obicei în ambulatoriu, internarea fiind rareori necesară.
 
Nu este necesară o dietă anume, totuşi în cazul pacienţilor cu infecţii cronice la care poate apărea intoleranţa la lactoză (manifestată prin crampe abdominale, balonare şi diaree cronică) este de preferat excluderea acesteia din alimentaţie.
 
In cazul diareelor apoase hidratarea corespunzătoare este necesară asociată cu tratament antidiareic (furazolidon sau loperamid).
 
Tratamentul medicamentos curativ este cel antiparazitar specific cu metronidazol,  ornidazol sau albendazol şi durează  în primă fază 5 zile. În cazul în care cura iniţială nu a reuşit vindecarea ( aprox. 20% din cazuri), se poate efectua o noua cură mai lungă.
 
După tratament este indicată o dietă fără lactoză, datorită intoleranţei temporare dezvoltate în timpul infecţiei.
 
Metode de prevenire a infectării:
- evitarea consumului apă din surse nepotabile;
- spalarea fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate;
- pastrarea unei igiene stricte atât individuală (de ex. spălarea mâinilor înainte de fiecare masă) cât şi colectivă.
 
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTOLERANTA LA LACTOZA Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, manifestata prin simptome gastrointestinale: greata, crampe, meteorism, diaree, dupa consumul de lapte si derivate.
Ce este indigestia ? Sub aceasta denumire generoasa se ascund o suita de afectiuni foarte polimorfe cu cauze variate, cu manifestari diverse, cu evolutie si grad de gravitate diferite si cu o larga paleta de remedii terapeutice, ce au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Schimbare de regim alimentar în caz de intoleranţă la lactoză Un nutriţionist german recomandă schimbarea regimului alimentar în caz de intoleranţă la lactoză, în locul administrării regulate de tablete de lactază.
Cum reduci efectele cauzate de intoleranta la lactoza Laptele este unul dinte cele mai hranitoare alimente, cu un continut consistent de proteine, micronutrienti, calciu si carbohidrati. Astfel, nu este de mirare ca acest super aliment este singurul folosit inca de la nastere.
Intoleranta la gluten Glutenul este termenul generic utilizat pentru definirea substantei proteice prezenta in boabele si faina cerealelor. In boala celiaca (sau sprue celiac), oamenii dezvolta un raspuns inflamator la gluten al sistemului imunitar care conduce la afectarea intestinului subtire, ceea ce impiedica absorbtia...
Intoleranta la fructoza Intoleranta la fructoza este o afectiune ce se manifesta prin dificultatea organismului de a digera si de a utiliza fructoza si alimentele ce contin fructoza. Se trateaza prin excluderea completa a fructozei si a zaharozei din dieta.