Cele mai citite
 


Harghita: Medicii veterinari lichidează toate cazurile de anemie infecţioasă la cai
vineri, 17 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Harghita va lichida, în această lună, toate cazurile de anemie infecţioasă depistate la caii din judeţ.
Directorul executiv adjunct al DSV Harghita, dr. Pusok Laszlo, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că au fost examinate peste 16 mii de probe, de la cei 17 mii de cai din judeţ şi au fost depistate 49 de cazuri pozitive de anemie infecţioasă.
Astfel, 44 de animale au fost sacrificate, unul urmează să ajungă de la Topliţa la DSV şi va avea aceeaşi soartă, doi cai au fost cumpăraţi din alte judeţe, fără ca proprietarii să ştie că sunt bolnavi şi au fost trimişi înapoi, iar doi au fost vânduţi de stăpânii lor, chiar dacă aceşti ştiau că sunt infectaţi. În acest caz, medicii veterinari îi vor amenda pe proprietari şi vor alerta judeţele învecinate pentru depistarea cailor.
Dr. Pusok a precizat că, până la sfârşitul acestei luni, se vor lichida toate cazurile de anemie infecţioasă la cai, dar nu este exclus să apară noi îmbolnăviri. El a explicat că virusul este transmis de insecte hematofage şi de aceea este necesară o 'acţiune severă' pe teritoriul întregii ţări, pentru ca boala să nu mai apară.
Anul trecut, în judeţ au fost sacrificaţi 89 de cai bolnavi, infectaţi în 2010 şi alţi 174 care erau bolnavi din 2009.
Potrivit sursei citate, proprietarii cailor primesc despăgubiri la valoarea reală a pieţei, în maxim 90 de zile de la sacrificare.
Anemia infecţioasă sau SIDA cailor este o boală care nu se poate trata şi singura soluţie de împiedicare a extinderii maladiei este sacrificarea animalelor infectate. Boala nu se transmite la om. AGERPRES/ (AS-Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Aproximativ 800 de cai diagnosticaţi cu anemie infecţioasă vor fi sacrificaţi Directorul coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare Mureş, Lucian Goga, a precizat, marţi, că în judeţ a fost declanşată acţiunea de eradicare a anemiei infecţioase ecvine, o boală virală care afectează 800 de cai din cei 17.000 aflaţi în evidenţe.
Caraş-Severin: Circa 70 de cai cu anemie infecţioasă urmează să fie sacrificaţi Aproximativ 70 de cai bolnavi de anemie infecţioasă vor fi sacrificaţi, până la sfârşitul lunii viitoare, în judeţul Caraş-Severin, după ce, anul trecut, alte aproape 250 de animale din gospodăriile cărăşenilor au ajuns în abatoare
Bacău: Mai multe focare de anemie infecţioasă la cai şi de rabie, urmărite de medicii veterinari Specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău au urmărit cu prioritate în acest an gestionarea celor 12 focare de anemie infecţioasă şi opt de rabie apărute în judeţ, dar nu s-au mai înregistrat cazuri de tuberculoză la vaci şi pestă porcină, a declarat miercuri...
Bihor: Caii cu anemie infecţioasă nu sunt sacrificaţi din lipsă de bani pentru despăgubiri Nici un cal bolnav cu anemie infecţioasă (AIE) nu a fost sacrificat anul trecut pentru eradicarea bolii şi niciun proprietar nu a fost despăgubit de stat pentru animalul decedat din cauza AIE, cu toate că au fost semnalate 29 de cazuri, a declarat marţi dr. Gelu Mircea Budău, directorul coordonator al...
Harghita: Patru cereri pentru autorizarea temporară a abatoarelor care să sacrifice miei de Paşti Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita va începe verificarea a patru abatoare din judeţ, în cazul cărora s-au depus cereri în vederea autorizării temporare pentru tăierea mieilor de Paştele catolic.
Harghita: Silvicultorii şi inspectorii de mediu monitorizează un urs care a intrat în curtea Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş Silvicultorii şi inspectorii de mediu din Harghita monitorizează un urs care a intrat în mai multe gospodării şi în curtea Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş, producând neplăceri localnicilor.