Cele mai citite
 


Fericirea este contagioasă, însă nu şi la birou, potrivit unui studiu
luni, 5 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Fericirea este contagioasă şi se propagă "în valuri" în cercuri de prieteni sau membri ai unei familii, însă nu şi între colegii de muncă, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal (BJM), relatează AFP. (sursa: Agerpres - British Medical Journal)

Cercetătorii au stabilit că grupuri de oameni fericiţi şi nefericiţi se constituie potrivit unor criterii de proximitate socială şi geografică. De exemplu, probabilitatea ca o persoană să fie fericită creşte cu 42% dacă un prieten care trăieşte la mai puţin de 800 de metri pătraţi devine şi el fericit. Această cifră scade la 25% dacă prietenul trăieşte la mai puţin de 1,5 kilometri şi continuă să scadă pe măsură ce depărtarea creşte.

Şansele de fericire cresc cu 8% în cazul coabitării cu un partener fericit, cu 14% dacă o rudă apropiată trăieşte în vecinătate şi chiar cu 34% în cazul vecinilor bucuroşi.
"Variaţiile în nivelul fericirii unui individ pot să se propage prin valuri în diverse grupuri sociale şi să genereze o largă structură în cadrul unei reţele, creând astfel grupuri de oameni fericiţi şi nefericiţi", estimează autorii studiului, profesorul Nicholas Christakis, de la Harvard Medical School, şi profesorul James Fowler de la Universitatea California din San Diego.
Formula nu se aplică totuşi la birou. "Colegii de muncă nu afectează nivelul fericirii, ceea ce poate lăsa să se înţeleagă că propagarea stărilor emoţionale poate fi limitată de contextul social", potrivit acestui studiu.
Acest studiu "revoluţionar" ar putea avea implicaţii privind sănătatea publică, a estimat BMJ într-un editorial.
"Dacă fericirea se transmite efectiv prin relaţiile sociale, aceasta ar putea contribui indirect la trasmiterea sănătăţii, ceea ce are importante implicaţii pentru elaborarea de politici", a estimat ziarul.
Studiul a fost realizat între 1971 şi 2003 pe un eşantion de 5.124 de adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 70 de ani. AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool (studiu) Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-şi în pericol sănătate, avertizează oamenii de ştiinţă într-o cercetare publicată miercuri în British Medical Journal (BMJ).
Frica este contagioasă. Ar putea fi folosită oare ca gaz în război? Frica are un ''miros'' care, atunci când este perceput de alte persoane, este contagios şi activează zone din creier predispuse la a intra în acţiune în caz de alarmă. Acest lucru a fost descoperit de un grup de oameni de ştiinţă care au trimis la prestigioasa revistă ''New Scientist'' rezultatele c...
Oamenii sunt mai rasişti decât par, potrivit unui studiu Deşi rasismul este un fenomen proscris, în realitate el este la ordinea zilei, oamenii tolerând mai mult rasism decât afirmă că acceptă, aşa cum arată rezultatele unui studiu citat de revista germană Focus. (Sursa: Agerpres)
Fumatul pasiv sporeşte riscul de deficit cognitiv Fumatul pasiv sporeşte riscul de a dezvolta probleme ale funcţiilor cognitive, precum memoria, potrivit unui studiu apărut vineri în British Medical Journal (BMJ), relatează AFP.
Reducerile bugetare în sectorul protecţiei sociale duc la creşterea mortalităţii (studiu) Reducerile bugetare în sectorul protecţiei sociale au impact asupra ratei mortalităţii, avertizează cercetătorii, în plină dezbatere în Europa despre austeritate şi reducerea cheltuielilor, relatează vineri AFP.
Rata sinuciderilor în Europa şi în Statele Unite a crescut pe fondul crizei financiare (studiu) Mii de sinucideri sunt legate de criza financiară globală, un număr deosebit de mare fiind înregistrat în ţările în care se constată o pierdere masivă a locurilor de muncă, pe fondul măsurilor de austeritate, avertizează un studiu internaţional, preluat de The Independent.